UUSIMMAT

Flashback (PC, PS3, Xbox 360)

25.09.2013 14:00 | Heikki Takala

Tekijä: Vector Cell
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: Xbox 360
Saatavilla. Xbox 360
Tulossa: PC (1.10.2013), PlayStation 3
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta noin 10 euroa
Pelin kotisivu: Flashback
Arvostelija: Heikki Takala

Flashback oli ensimmäisiä pelejä Super Nintendolla jonka grafiikoita kaverit kutsuttiin tarkoituksella katsomaan. Polygoneilla mallinnetut välinäytökset ja oikea juoni olivat jotain, mitä ei kyseisen sukupolven konsoleilla oltu vielä nähty, ja yhdessä Another Worldin kanssa pelit olivat ainakin oman SNES-historiani mielenkiintoisimpia tekeleitä.

Nyt Ubisoft tekee kulttuuriteon, ja julkaisee Flashbackin uudelleen. Mutta heikkouksien parantamisen ja designin virtaviivaistamisen sijaan vaikuttaa siltä, että Ubisoft on keskittynyt lähinnä grafiikoiden tuomiseen kaksituhatta luvulle.

Ollaanpa rehellisiä. Flashback tuskin herättää mitään mielenkiintoa niissä jotka aloittivat pelaamisensa alkuperäisellä PlayStationilla tai sen jälkeisillä järjestelmillä. On todennäköistä että titteli on heille jopa tyystin tuntematon. Tämä asettaa Flashbackin tukalaan paikkaan, sillä pelin ystävät haluavat tyydyttää nostalgian nälkänsä, kun taas uudet pelaajat haluavat rahalleen vastinetta. Valitettavasti molemmat jäävät tällä kertaa paitsioon.

Conrad B. Hartilla on huono päivä. Hän herää viidakosta muistinsa menettäneenä, tietäen hyvin vähän jos lainkaan tavoitteistaan tai kuinka tähän jamaan on päädytty. Yhtä kaikki hän lähtee selvittämään asiaa, eikä kestä kauaa kun päähenkilömme on keskellä alieneiden salaliittoa joka uhkaa koko ihmiskuntaa.

Tarina on sopivan typerä, ja sen konseptit ovat kuin kaikuja yhdeksänkymmentä luvun b-luokan sci-fi -kirjoista. Vaikutteita on otettu niin Philip K. Dickin kuin Isaac Asimovin vainoharhaisista novelleista, ja alieneiden design tuo nopeasti mieleen sellaiset komediat kuin Mars Hyökkää tai pahimmillaan Bad Tasten. Se on tarpeeksi kantamaan läpi neljän tunnin kampanjan, valitettavasti monilta saattaa jäädä hommat kesken pelkästään kontrollien takia, jotka ovat oppikirjaesimerkki siitä kuinka pelejä ei tulisi suunnitella.

Kankea sankari

Kuten sanottua, visuaalisesti Flashback ei häpeile aikalaistensa keskuudessa. Ympäristöt vaihtelevat aina vehreistä viidakoista vilkkuvalojen täyttämiin diskoihin, ja pääsääntöisesti sivuttain rullaavat tasot ovat kaunista katseltavaa. Audiopuoli on puolestaan perustason jumppamusiikkia, joka sotkeutuu huomaamattomasti taustalle eikä juuri herätä tunteita puoleen tai toiseen.

Siksi on omituista etteivät kehittäjät vaivautuneet tekemään mitään kontrolleille. Kuka tahansa joka on pelannut Prince of Persiaa tietänee kuinka rasittavaa pelissä oli kiivetä ylöspäin. Kielekkeen reuna oli oltava just eikä melkein sankarin yläpuolella, jonka jälkeen tuijotettiin tuskallisen hidasta animaatiota tämän kavutessa ylöspäin. Flashback kopioi mekaniikan aikanaan esikuvaltaan suoraan, eikä asiaan ole tullut muutosta.

Ongelma on se, että Flashback on toimintapeli, joka vaatii tietyissä kohdissa nopeaa tasohyppelyä paikasta toiseen äkkikuoleman uhalla. Tämä johtaa lukuisiin uudelleen yrityksiin pelkästään Conradin hidastelujen tähden, sekä puuduttavaan tasojen uudelleen tahkoamiseen. Tallennuspisteet ovat näet harvassa ja usein liian monen surmanloikan päässä toisistaan.

Tämän kanssa voisi kenties elää, mutta kun ampuminen on suunniteltu yhtä huonosti ja usein yhdistetty tasooloikkaan, alkaa ohjaimen heittäminen nurkkaan olemaan validi vaihtoehto. Conrad tähtää vasemmalla tatilla, ja ampuu oikeasta liipasimesta. Ja vihollisia on ruudulla ajoittain paljon. Tämä vaatii jonkinlaista liikkumista sekä satunnaisia väistöliikkeitä, joita Conrad ei osaa luonnollisesti tehdä tähdätessään. Tämä nostaa vaikeustasoa keinotekoisesti siihen pisteeseen asti että osa toiminnasta muuttuu miltei mahdottomaksi, ja on sellainen tuulahdus menneisyyden roskatunkiolta jota kukaan ei olisi halunnut haistaa.

Flashback on täten varsin uskollinen uusintaversio vanhasta klassikosta. Pelin omistajat voivat todeta asian testaamalla mukana tulevaa alkuperäistä versiota, jolla on kieltämättä nostalgia-arvonsa. Mutta uusia pelaajia se ei palvele, eikä uusintaversio puolestaan vanhoja. Vaikuttaa siltä ettei Vector Cell loppujen lopuksi ole tiennyt itsekään mitä se on lähtenyt tekemään ottaessaan Flashbackin puukkonsa alle. Mekaniikka ei kertakaikkiaan kestä kaksituhattaluvun kilpailijoiden keskuudessa, ja sellaiset eepokset kuin Shadow Complex sekä Bionic Commando ovat tehneet asiat jo monin kerroin paremmin.

Ei peli silti huono ole. Se on vain liian keskinkertainen, ja korostaa liiaksi huonoja puoliaan. Historia-arvoa täältä kuitenkin löytyy, sikäli jos haluaa ymmärtää millä jo nyt ikääntyneet konsolijonnet pelaamisensa ovat aloittaneet.

Katso myös alta löytyvä tekijähaastattelu!

 

Flashback-haastattelu

Pelin esittelytraileri

 

Lisää aiheesta

Flashback-ensikosketus – upea uudelleentulkinta 20 vuoden takaisesta scifi-klassikosta 

Flashback ei siis ole jatko-osa. Se on täysin alusta tehty HD-versio, uusi tulkinta alkuperäisestä pelistä. Mutta twisteillä. Paul Cuisset ja Ubisoftin tiimi ovat myös hioneet teosta ja rakentaneet siihen uutta sisältöä, jonka avulla peli tarjoaa uutta fiilisteltävää myös vanhoille faneille.

Lue myös

Command Ops: Highway to the Reich (PC)

Rain-ennakko (PS3)

Rayman Legends (PC, PS3, PSV, Wii U, Xbox 360)

Superfrog HD (Mac, PC, PS3, PSV)

Tales of Xillia (PS3)

The Wonderful 101 (Wii U)

 

Muropaketin uusimmat