FlatOut (pc, PS2, Xbox)

14.12.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Ajopeleihin erikoistunut suomalainen pelikehittäjä Bugbear Entertainment on palannut parin vuoden jälkeen markkinoille FlatOut-romurallilla. Erinomaisella Rally Trophylla kansainvälisillä pelimarkkinoilla arvostusta kerännyt yritys on tehnyt jälleen hienoa työtä luomalla viihdyttävän ja vauhdikkaan ajopelin, joka poikkeaa positiivisesti lajityyppinsä muista kilpailijoista uusilla ja innovatiivisilla ideoillaan. Se on myös ensimmäinen kotimaista tekoa oleva peli, joka julkaistaan pc:n lisäksi samanaikaisesti molemmilla konsolialustoilla – ja ensimmäinen suomalaistekoinen PlayStation 2 -peli kaiken päälle.

FlatOut koostuu normaalin uratilan ja yksittäisten osakilpailuiden lisäksi hyvin toimivasta moninpelistä, jota voi pelata neljän hengen kesken jaetulla ruudulla tai enimmillään kahdeksan hengen moninpelisessioissa Xbox Livessä. Tämän lisäksi tarjolla on iso joukko erikoisempia temppu- ja bonusratoja, joista osasta on tehty täysin erillisiä minipelejä. Auton tuulilasin läpi lentävällä räsynukkekuljettajalla kilpaillaan pituus- ja korkeuskilpailuissa tai vielä huvittavammassa keilauskilpailussa.

Mukana on 16 erilaista autoa, joiden massa ja tehomäärät vaihtelevat. Niiden suorituskykyä ja ajettavuutta voi parantaa erikseen ostettavilla viritysosilla. Lisäratoja ja uusia autoja voi ostaa ansaitsemalla rahaa uratilassa pelattavissa osakilpailuissa. Erilaisia ratoja on yhteensä 45 kappaletta, ja niiden ympäristöt vaihtelevat jääradoilla liukastelusta hiekkamontuissa kaahailuun.

Törmäily sallittu

Takavetoisten ajoneuvojen hallinta on arcademaisen letkeää, mutta varsinkin raskaammilla jenkkiraudoilla ajettaessa jarruttaminen kannattaa aloittaa ajoissa. Ulos ajettaessa pääsee takaisin radalle nappulaa painamalla, mikä onkin aloittelijoita ajatellen hyvä asia. Vaurionmallinnus on erittäin yksityiskohtaista ja suuri osa pelin kokonaisuutta – kavereihin törmääminen on paitsi hauskaa, myös erittäin näyttävän näköistä. Pelti rytisee, lasit helisevät ja osia lentää ilmassa. Edellisellä kierroksella radalle lentäneet osat jäävät tielle, ja niitä kannattaakin väistellä parhaansa mukaan. Yksin pelatessa tekoälykuljettajat tekevät myös virheitä, ja edessä tapahtuvan kolaroinnin ansiosta pelaajalla voikin olla vielä mahdollisuus nousta tulosluettelossa ylöspäin.

Tekniseltä toteutukseltaan FlatOut on huippuluokkaa. Ennennäkemättömän toimivan fysiikkamallinnuksen ansiosta lähes kaikki rata-alueella olevat esineet ovat interaktiivisia. Täysin avoimet ympäristöt tekevät puolestaan ajokokemuksesta erittäin vaikuttavan. Ratoja ei ole keinotekoisesti suljettu, eikä yksikään kierros ole samanlainen kuin edellinen. Ajaminen tuntuu aivan omanlaiselta muihin autopeleihin verrattuna, sillä ympäristön reagointi tuo meininkiin aivan uudenlaista makua. Aita pirstoutuu läpi ajettaessa ja esineet sinkoilevat – sen sijaan että auto töksähtäisi paikalleen täydestä vauhdista pientä puskaa hipaistessa.

Graafisesti peli on hyvän näköinen, ja äänipuolikin on hallinnassa. Taustalla soiva rockpainotteinen musiikki sopii pelin luonteeseen, mutta autojen moottoriääniin olisi ehkä kaivannut hieman enemmän potkua.

On ihme, jos FlatOut ei menesty maailmalla, sillä kyseessä on ehdottomasti yksi vuoden parhaista ajopeleistä. Lukuisten rallipelien joukossa sen erilainen toteutustapa tehoaa varmasti myös niihin kuluttajiin, jotka eivät juuri kyseisen lajityypin peleistä juuri perusta.

Parhaimmillaan peli on kuitenkin ehdottomasti moninpelinä. Jaetulla ruudullakin homma sujuu, mutta internetin kautta tai lähiverkossa menossa on oma vetovoimansa. PS2:lla nettipeliä ei ole valitettavasti lainkaan. Pc-version myyntipainoksessa on valmiina vain lähiverkkopeli, mutta peli tukee teknisesti myös nettipeluuta, johon on etenkin fanikansan taholta jo tehty työkaluja. Xbox-versiossa on täysi Xbox Live -tuki, ja sillä pelien pystyttäminen ja pelikaverien etsiminen onnistuu ongelmitta. Nettikisat ovatkin luistavia ja iloisia ajosessioita.

Tekijä: Bugbear Entertainment
Julkaisija: Empire Interactive
Testattu: PlayStation 2, Xbox, pc
Saatavilla: PlayStation 2, Xbox, pc
Pelaajia: 1-8
Pelin kotisivu: flatoutgame.com