Uusimmat

FlatOut Ultimate Carnage (360)

04.07.2007 14:46 Jukka O. Kauppinen

Täytyy sanoa, että tämä kesä on suomalaisen pelaamisen juhlaa. Täysin ylivertaista juhlaa. Uudet tehokonsolit ovat sinkauttaneet suomalaiset raskaamman sarjan pelistudiot sen verran kovaan vauhtiin, että pelitarjonnan herkullisuutta voi vain ihastella.

Toinen näistä kesän finnhitseistä on luonnollisesti Bugbearin Xbox 360:lle luoma romuralli. Hillitöntä vauhtia, rankkaa romutusta ja nautinnollista kaahailua. Kyllä kelpaa.

Heti alkuun voi sanoa, että FOUC on omiaan heruttamaan ihmisistä vahvoja ääripäiden mielipiteitä. Realismifriikeille ja Rally Trophy -faneille FOUC on myrkkyä. Tässä kaahataan ja räimitään, äärirealistisen pc-kilpa-ajamisen sijaan. Vauhdikkaasta ajamisesta ja letkeästä meiningistä nauttiville tarjolla on sen sijaan maukas elämys.

FlatOut 2,5

Bugbear on sanonut aikaisemminkin suoraan, että Ultimate Carnage ei ole niinkään täysiverinen kolmas osa FlatOut-sarjaan, vaan enemmänkin FlatOut 2:n viritetty versio. FlatOut 2,5, suorastaan. Carnage pohjautuukin pelillisesti ja sisällöllisesti kakkososaan, mutta kiitos tehokkaamman alustan ja vuoden jatkoajan pelintekoon, on siitä voitu hioa todella täyteläinen kokonaisuus.

Ja se näkyy. Mielestäni jo FlatOut 2 oli hauska peli. Carnagen eteen voidaan lisätä useampikin superlatiivi ja kutsua sitä jo todella lystikkääksi kokemukseksi. Mikä tärkeintä, eron huomaa heti.

Otetaanpa kuitenkin ensin vilkaisu pelin sisältöön ja erilaisiin ajotiloihin. Ajelun perusolemus on tuttu FlatOut 2:sta, mutta Carnage tuo muassaan viisi uutta yksinpelikisaa, mukaan lukien puhtaasti romutukseen keskittyvän Carnage-pelitilan. Pääpeli onkin jaettu tavallaan kahtia: FlatOut-tilassa ajetaan kovaa, Carnagessa leivotaan peltiä.

FlatOut-tilakaan ei ole aivan pelkkää yksioikoista ratojen tahkoamista. Tai tavallaan on, tarinaa tai muuta raamitusta ei ole. Pelaaminen on sitä tuttua kisa-kisa-kisa-tahkoamista, ei jonkin ultimaalisen palkinnon tai jonkin eeppisen tarinan seuraavan juonenkäänteen tavoittelua.

Joka tapauksessa, erilaisia FlatOut-kilpailutiloja on nyt kolme. Derbyssä ajellaan perinteisillä romurallikaaroilla, joiden huippunopeudet ovat kohtalaisen vaatimattomat ja autoissa on enemmän ruostetta kuin maalia. Race-kilpailuissa huristetaan astetta nopeammilla kilpa-autoilla. Ja sokerina pohjalla, ainakin joillekuille, on Street-kisatila. Siinä klassiset romut viskataan nurkkaan, niiden sijaan kaduilla ja ovaaleilla väännetään hirvittävää kyytiä kromatuilla, viritetyillä ja kaahailijoiden sydämet sulattavilla kiitureilla.

Jokaiselle pelityypille on kahdeksasta kymmeneen cup-liigaa ja saman verran kilpa-ajotilaisuuksia, eventtejä.

Kilpaileminen on suoraviivaista. Pelaaja ajoittaa pohjalta, kukkarossaan hynää sen verran että alleen saa jonkinlaisen kaaran. Ajamalla ja sijoittumalla tienaa rahaa, jolla voi ostaa parempia autoja tai tuunata niitä huippukuntoon. Kilpailemalla voi lisäksi avata uusia liigoja ja eventtejä. Pelaajalla voi olla tallissaan useita autoja ja hyvä niin, derby-autolla kun ei osallistuta Street-kisoihin ja toisinpäin. Autoja voi olla useita samassakin luokassa, joten ei muuta kuin Pokemon-vaihde päälle ja kerää ne kaikki!

Carnage-pelitila onkin sitten jotain aivan muuta. Nyt ei välttämättä ajeta kilpaa, vaan jahdataan erilaisia tavoitteita. Ehkä pelataan perinteistä ragdoll-korkeushyppyä, jossa on tavoitettava vähintään jokin määrätty minimikorkeus. Ehkä ajetaan pari kierrosta kilpaa ja yritetään romuttaa kilpakumppaneita ja ympäristöä mahdollisimman rutkasti. Tai paiskataan autot areenalle, jossa nämä koettavat romuttaa toisiaan. Näitä riittää. Osa pelitiloista saa pelaajan oikein hikeentymään, että kuka perhanan jästi näitä on suunnitellut – ja silti on pakko yrittää uudelleen. Tuhon orgiaa pursuavat Carnage-kisat puolestaan ovat jotain aivan… omanlaistaan hurvittelua.

Fiksu kokonaisuus

Tarjolla on siis paljon erilaista pelattavaa. Onneksi eri ainekset on sidottu yhteen taitavasti. Bugbearilaisiahan on joskus syytetty siitä, että tekniikka on kyllä hallussa mutta pelisuunnittelu ontuu. Taidot kuitenkin kehittyvät selvästi, sillä Carnagessa sisällöt toimivat paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

Esimerkiksi liigoissa ajaminen toimii mainiosti, sillä lyhyydestään huolimatta niihin on saatu sekaan kivaa kilpa-ajamisen höystettä. Vaikka kilpailussa sijoittuminen merkitseekin loppumetreillä eniten, niin seassa on sitä maukasta pikkujippoa, joka saa homman maistumaan paremmin. Esimerkiksi kierrosaikojen ohella pelaajia palkitaan myös kunnon jyräyksistä ja kilpakumppaneille aiheutetuista romutuksista. Liigojen pistetaulukot on toteutettu hienosti ja jos konsoli on kiinni Livessä, niin pelaaja näkee välittömästi sijoituksensa maailmanlistalla. Pieniä mutta kivoja lisiä. Pisteet myös siitä, että ajamalla kilpaa saa lisää autoja ja pelitiloja myös eventteihin ja Carnage-tilaan ja päinvastoin.

Myös autojen virittely toimii, vaikka se onkin aika pinnallista. Kunhan vain ostat kaupasta lisää osia ja pulttaat niitä kiinni. Hienosäätelyä ei ole mutta kiitos tästä, kyllä Forza 2:ssa saa tuunata autoja ihan tarpeeksi.

Räminää ja rälläystä

Eniten täytyy kuitenkin jakaa ylistystä Carnagen menolle ja meiningille. Ja pelattavuudelle. Ja grafiikoille.

Kymmeniä ja taas kymmeniä kisoja ajaneena jaksaa edelleen ihastella pelin tajutonta meiningin määrää. Se ruudulla lentävän romun määrä. Se autojen huuto ja pellin räiminä. Vaikuttavaa.

Erilaiset radat tarjoavat vaihtelevien ajoympäristöjen lisäksi myös kivan erilaisia efektiryöpytyksiä. Metsissä ja pikkukylissä huristellaan lentelevien heinäpaalien ja näkyvyyttä sumentavien pölypilvien keskellä. Kaupunkiradoilla saavat roskapöntöt ja tietyötelineet kyytiä. Meininki on melko omalaatuista ostoskeskuksen läpi kaahattaessa, kun auto kiitää muovituolien ja myyntitelineiden keskellä.

Vaikka autoja on radalla ”vain” 12, niin kyllä aiemmat myyntipuheet meiningin ja romutuksen kasvamisesta kahdeksaan autoon verrattuna on lunastettu.

Ja mikä parasta, ajotuntuma on parantunut selvästi aiemmasta. Autojen hallittavuus ja tuntuma on erittäin miellyttävää, tietenkin myös autojen erilaiset ominaisuudet huomioiden. Omille mieltymyksille ja erilaisten autojen tyylien testailulle on jätetty runsaasti valinnanvaraa, mutta tärkeintä on kulkupelien yleinen toimivuus ja ajamisen silkka nautinto. Ajaminen viihdyttää niin hyvin, että edes kilpailujen uusiminen ei rassaa, jos kärkisijoja huonompaa ajomenestystä ei siedä. Tämä on harvinainen piirre ajopeleissä, ainakin meikäläisen ajolasien läpi katsottuna.

Nettikisojen suloa

Myös Live-moninpeli toimii kerrassaan hyvin. Pelissä on varsin kattava peliselain, jonka avulla on helppo etsiskellä haluamansalaisia pelejä internetin uumenista. Kahdeksan pelaajan kisat ovat olleet enimmäkseen erittäin sulavia ja mukavia. Uudet pelimuodot ovat selvästi monien mieleen, joskin itse olen nauttinut eniten puhtaista kilpa-ajosessioista derby-luokan autoilla. Positiivisesti pelaajat voivat pyörittää verkossa usean kilpailun omia liigojaan, joissa pisteet kertyvät kilpailu kilpailulta. Loistavaa hupia kaveriporukalle.

Silti nautinto on parhaimmillaankin suhteellinen käsite. Itse viihdyn ylivoimaisesti parhaimmin derby-autoilla huristellessa. Race-kaaratkin menettelevät yksinpelissä. Mutta Street-vehkeet, ei kiitos. Aivan liian nopeaa ja järjetöntä minun makuuni. Etenkin verkkopeleissä ajaminen Street-kaaroilla hitaammille autoille suunnitelluilla radoilla saa ainakin meikän muistuttamaan flipperikuulaa, joka poukkoilee radan reunalta toiseen ja makaa lopulta savuavana hylsynä jossain ryteikössä. Ei ole yhtään kivaa liittyä avoimeen kisaan, jossa ajetaankin pelkillä Street-kaaroilla.

Kokonaisuutena FlatOut Ultimate Carnage on ajopeli, joka vie hienosti mennessään. Ajamisen tahti, kiivaus ja visuaaliset puitteet ovat niin hyvät, että tämä nousee ehdottomasti yhdeksi Xbox 360:n parhaimmista ajopeleistä ja 360-pelien kärkeen ylipäätään. Uskaltanen väittää, että se on vahva finalisti myös vuoden parhaasta ajopelistä kisattaessa. Bugbearin tiimi onkin tehnyt hienoa jälkeä ja tehnyt samalla tähänastisista parhaan pelinsä. Radalla nähdään!

 

Tekijä: Bugbear
Julkaisija: Empire
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-8 verkossa
Pelin kotisivu: http://www.flatoutgame.com/

Lue lisää eDomesta

FlatOut Ultimate Carnage –haastattelu – FlatOut vääntää ruuvit kaakkoon (osa 1/2)

FlatOut Ultimate Carnage –haastattelu – craptastista meininkiä (osa 2/2)

Katso FlatOut Ultimate Carnagen teaser-video eDomessa

Ensikuvat seuraavasta FlatOut-pelistä: Xbox 360:n Ultimate Carnagesta

Ryöpsähdys FlatOut Ultimate Carnage -kuvia, täydessä HD-komeudessaan

Suomalaispeli kipuaa brittilistalla – FlatOut kaahaa kärkeen?

FlatOut (pc, PS2, Xbox)

Flatout 2 (PC, PS2, Xbox)

Video FlatOut 2 -julkaisubileistä

FlatOut 2:n myynti ylitti miljoonan

FlatOut 2 vaihtaa jenkkimaisemiin

Bugbear tähtää raskaampaan sarjaan

FlatOut 2 kaartaa loppusuoralle

FlatOut 2 koeajossa

Ajopelivuosi 2007 lupaa hyvää konsolikuskeille