Uusimmat

Flight Simulator X (PC)

02.03.2007 12:00 Jukka O. Kauppinen

Tätä ehdittiinkin odottaa. Ja pelätä. Flight Simulator –sarja on vakiinnuttanut asemansa simulaattorikentällä. Flight Simulator 2004 oli maailman massiivisin virtuaalinen keinotodellisuus, jossa pystyi yhtä lailla lentämään Cessnalla Tampereen päällä kuin olla mukana virtuaalilentoyhtiössä, jotka lentävät säännöllisiä reittilentoa ympäri maailman. Helsingissä Malmin Ilmailukerho on rakentanut pienkoneen runkoon Flight Simulatoriin pohjautuvan simulaattorin, jota käytetään lentokoulutukseen.

Ja nytkö se kaikki vanheni kerralla? Flight Simulator X tuli ja aloitti virtuaali-ilmailuhistoriasta uuden kappaleen?

Paljon, kaikkea, hirviästi

Flight Simulator X on mahtava teos sarjan aiempiin osiin verrattuna. Kaikilla mittareilla. Kenttiä on enemmän. Maisemat ovat kauniimpia. Lentokoneet ovat komeampia. Ja levytilaa kuluu perusversiossakin 13 gigaa. Se on giganttinen teos.

Silti Flight Simulator X on silti vain välivaihe. Simulaattori on toteutettu Vista silmälläpitäen, mutta se toimii myös vanhemmissa koneissa. Ei tosin kovinkaan vanhoissa. Simulaattorin ensimmäisen kerran käynnistävä voi olla lievän shokin edessä, jos grafiikassa ahnehtii. Välillä tuntui siltä, että FSX sopii enemmänkin matkalentosimulaattoriksi.

Flight Simulator X saa näet uudenkin tehopc:n kyykylleen. Simulaattorissa on niin paljon graafista detaljia ja ominaisuuksia, että kone jossa 2004 toimi hyvin, voi hyvinkin kyykähtää. Edessä on siis joko koneen päivittäminen tai hieman vaatimattomampaan grafiikkaan tyytyminen. Raskaamman luokan päivityksen yhteydessä tosin saattaa kannata harkittaa samalla Windows Vistan kuluttajaversiota. DirectX 10 –rajapinnalle toteutettu FSX on häikäisevän nätti, vaikka sitä on omin silmin näkemättä vaikea uskoakaan.

Monen sortin lentelyä

Flight Simulator X on olemukseltaan tuttu ja tarjoaa saman toiminnallisuuden kuin FS2002/2004, eli vapaamuotoista lentämistä kaikkialla maapallolla. Pian kuitenkin huomaa, että uutta on tullut ja paljon.

Lentelyä höystetään esimerkiksi yksinpelimäisillä tehtävillä. Esimerkiksi erillinen lentokoulu on korvattu tehtäviksi muutetuilla oppitunneilla, joissa pelaajille neuvotaan 12 tehtävän avulla simulaattorin perustoiminnot ja hieman edistyneempääkin lentämistä. Aivan alussa uudet pilotit opastetaan ultrakevyellä lentämisen perusasioihin, kuten lentoonlähtöön ja matkalentoon. Tästä edetään asteittain purjelentoon, pieniin liikennesuihkukoneisiin ja lopulta helikopterin hallintaan.

Vapaata lentämistä on kuitenkin höystetty myös erilaisilla tehtävillä, joita hyödynnetään monipuolisesti. Oppitunnit voi myös ohittaa tykkänään ja siirtyä varsinaisiin tehtäviin. Ne on jaoteltu tyylin ja vaikeustason mukaan, joten tehtävien selaaminen on helppoa.  Tekemistä tarjoavat muun muassa Bermudan kolmioon kadonneen jahdin etsintälento, matkalennot ja lähestymiset matkustajakoneilla, näytöslento Pariisin lentonäytöksessä sekä erilaiset tarinavetoiset tehtävät. Haasteellisimmissa tehtävissä yritetään pelastaa ihmisiä palavalta öljynporauslautalta, suorittaa erilaisia stunt-tehtäviä ja jopa lennetään Red Bull –lentokisassa.

Tehtävät sisältävät erittäin hyvät tehtäväkuvaukset ja kartat. Pelaajaa ei vain heitetä sekaan, vaan tämä ohjeistetaan hyvin ennen lentoonlähtöä. Lennon aikana perämies neuvoo ja selostaa.

Jos tehtävät eivät lämmitä, on virtuaalinen maapallo avoinna entiseen tapaan. Lähde mistä haluat, milloin haluat, tee mitä lystäät. Kalpene kateudesta, GTA.

Vaikka pelin sisäinen koulutus onkin hyvää, niin suomenkielellä ohjeita on vain aloitusoppaan verran. Samoin ohjekirja on siirretty painetusta muodosta pelin sisälle. Eli englanninkielen on oltava hallussa, jos pelin saloihin haluaa tutustua juuriaan myöten.

Lentämisen riemua

FSX tarjoaa myös uudenlaista lentämisen riemua. Esimerkiksi ilmakuopat ja alla muuttuva sää kuoppaisuuksineen tuovat aitoa tuntumaa. Vaikka jo FS2004:ssä oli reaaliaikaisesti tosimaailman säätilan mukaan muuttuva simulaattorisää, niin lentäminen oli aina yhtä tasaista. Ei enää.  Lentomalleissa on tapahtunut kehitystä, erityisesti purjekoneiden käsittelyssä.

Graafista ulosantia voi kehua, jos koneessa riittää potkua. Valojen ja varjojen toteutus on kaunista. Maastot tekstuureineen ovat aiempaa miellyttävämmät. Suomessa on aitoja kuusia ja eri vuodenajat eroavat jonkin verran. Vaikka Suomi onkin suurimmaksi osaksi geneeristä perusmaisemaa, niin rantaviivat ja kaupungit tunnistaa.

Ylipäätänsäkin lentämiseen on saatu lisää syvyyttä ja tunnelmaa. Lentokoneiden järjestelmät on toteutettu aiempaa monipuolisemmin, Deluxe-version Garmin G1000-järjestelmällä varustetuista koneista puhumattakaan.

Myös verkkolentäminen sujuu

Verkkolentäminen on radikaalein uutuus. Simulaattoriin on viimein saatu sisäänrakennettu moninpelijärjestelmä, jonka ansiosta lentäminen sujuu niin internetissä kuin lähiverkossa.

Samaan lähiverkkoon kytketyt koneet haistavat toisensa vaivatta ja pelaajat voivat lentää samoissa maisemissa, jopa samalla koneella. Toinen voi olla ohjaaja, toinen perämies. Pilotit voivat määritellä mitä kumpikin voi tehdä, etteivät molemmat temmo yhtaikaa samoja ohjaimia.

Myös nettilentäminen sujuu, vaikka peli käyttääkin Gamespy-yhtiön verkkopelitekniikkaa, mikä ei ole sieltä parhaasta päästä. Satunnainenkin verkkolentäjä löytää helposti palvelimen, jolle yhteys on riittävän hyvä ja muita lentäjiä riittää. On nautinnollista löytää hyvä lentopaikka, jossa on fiksuja lentäjiä joiden kanssa voi lentää siipi siivessä tai vaikkapa vähän kilpaillakin. Useimmat palvelimet tarjoavat vapaamuotoista lentämistä, mutta toisilla on käytössä myös lennonjohtopalvelut ja tarkat käyttäytymissäännöt.

 

Harppaus eteenpäin

Flight Simulator X on mittava loikka eteenpäin, mutta tehoja se vaatii. Sinnikkäimmillä faneilla on edessään konepäivitys. Kannattanee panostaa Vista-yhteensopivaan laitteistoon tai pistää kone remonttiin vasta Vistan kuluttajaversion ilmestyttyä.

FSX onkin pitkän linjan projekti, niin koneen kuin pelaajan kannalta. Se pääsee omilleen pitkällä tähtäimellä, kun simupilottien kuskit tavoittavat FSX:n laitevaatimukset. Ja huomatkaa, että Microsoftin viralliset minimit ovat silkkaa kettuilua. Älkää uskoko. Yhden gigahertsin minimiprosessori, höpö höpö, oma tuplaprossakoneenikin lagaa välillä aivan totaalisesti.

 

Tekijä: Aces Studios
Julkaisija: Microsoft Game Studios
Testattu: PC Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC Windows XP/Vista
Laitevaatimukset: 1,0 GHz prosessori, 256 Mt muistia, 15 Gt kiintolevytilaa, 32 Mt DirectX 9 -näytönohjain (käytännössä suositellaan paljon tehokkaampaa konetta)
Pelaajia: 1-64
Pelin kotisivu: http://www.microsoft.com/games/pc/flightsimulatorx.aspx

 

Yhteensopivako?

Entäpä vanhoille FS-sarjan versioille hankitut lisäkoneet ja laajennukset? Suurimman osan pitäisi toimia hyvin. Kaupalliset valmistajat ovat luvanneet päivittää toimimattomia FS2004-laajennuksiaan FSX:ää varten. Monimutkaisemmat laajennukset voivat kuitenkin tuottaa ongelmia. Esimerkiksi Finnish Scenery Designersin suomalaiskentät eivät toimi FSX:ssä noin vian. Vaikka FSX ei tarkoitakaan Flight Simulator –harrastuksen aloittamista täysin tyhjältä pöydältä, niin kaikkea vanhaa ei saa mukaansa. Mutta kukaan ei estä pitämästä koneellaan myös 2004-painosta.

Kaksi versiota

Flight Simulator X:stä on julkaistu kaksi eri versiota, normaali- ja Deluxe-painos. Peli on molemmissa sama, mutta extrat eroavat. Perusversiossa on 18 lentokonetta, 40 huippudetaljeilla luotua lentokenttää ja 28 huippudetaljoitua kaupunkia. Tehtäviä on 30. Deluxe-versiossa on 24 konetta, 45 kenttää, 38 kaupunkia ja 50 tehtävää. Lisäksi Deluxessa on G1000-digitaalijärjestelmällä varustettuja koneita ja lennonjohtojärjestelmä.

Jos laajempi konevalikoima ja lennonjohtotorni ei riitä, niin joillekin Deluxen sisältämät FSX-työkalut voivat olla se kovin juttu. Työkaluilla on mahdollista luoda simulaattoriin lisää sisältöä, aina uusista ohjainten instrumenteista, ohjaamografiikoista, maisemista ja lentokentistä aina upouusiin lentokoneisiin saakka.

Uuden sisällön luominen ei ole aivan jokapojan hommaa, sillä etenkin suurempien kokonaisuuksien tekeminen on aikaavievää ja työlästä. On kuitenkin hienoa miten Microsoft liitti työkalut simulaattorin oheen, ja tarjoaa näin entistä suuremmalle osalle harrastajakuntaa mahdollisuuden kokeilla tee-se-itse-meininkiä.

Yli 25 vuotta Flight Simulatoria

Microsoft Flight Simulator on maailman vanhin jatkuvasti ilmestynyt pelisarja. Alkujaan se tunnettiin yksinkertaisesti Flight Simulatorina ja pelin julkaisi silloinen simulaattorijätti Sublogic. Ensimmäiset simulaattorit ilmestyivät 8-bittisille kotimikroille, kuten Apple II:lle, Atarille ja Commodore 64:lle. Microsoft kuitenkin osti Sublogicin ja jatkoi sarjaa omalla nimellään varustettuna, tietysti pc-koneilla.

  • 1980 – Flight Simulator
  • 1981 – Microsoft Flight Simulator 1.0
  • 1983 – Flight Simulator II
  • 1984 – Microsoft Flight Simulator 2.0
  • 1988 – Microsoft Flight Simulator 3.0
  • 1989 – Microsoft Flight Simulator 4.0
  • 1993 – Microsoft Flight Simulator 5.0
  • 1996 – Microsoft Flight Simulator 95
  • 1997 – Microsoft Flight Simulator 98
  • 2000 – Microsoft Flight Simulator 2000
  • 2001 – Microsoft Flight Simulator 2002
  • 2003 – Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight