Flockers (PC, PS4, Xbox One)

08.03.2015 19:30 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Team 17
Julkaisija: Team 17
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.flockersgame.com
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Brittiläinen Team 17 on yhä yksi suosikkipelikehittäjistäni. Ei kylläkään enää viime vuosikymmenen saavutuksillaan. Kyllä se lempi nojaa niihin ikivanhoihin muistoihin monista hyvistä, muinaisista peleistä. Silti on aina hirveän kiva nähdä kun brittipoppoo tekee jotain. Vielä kun heitä joskus vielä onnistaisi.

Flockers ei kuitenkaan taida olla se peli, jolla indietiimiksi taantunut kehittäjä nousee takaisin ykkössarjaan. Se on semmoinen ihan nätti ja kiva älypeli, jossa on jotain äärettömän tuttua.

En tiedä miksi, mutta jotenkin tässä vähän ryvityttää. Ensin ysköksen seassa lillui pieniä punatukkaisia nuttu-ukkoja. Sitten jotain madonpalasia. Sitten sieltä erottui lampaita. Mitä kummaa?

No aika kummaa. Flockers kun on jokseenkin hurjan suora lämmittely eräästä hyvinkin tutusta, wanhasta peli-ideasta. Sanotaan näin: Lemmingsiä on pelattu enemmän kuin vähän.

Jaa mitä Lemmingsiä? No, sitä 90-luvun superhittiä, jolla nykyinen Rockstar Games nousi ensimmäisen kerran maailmanmaineeseen. Sittemmin firmalla on riittänyt tekemistä vähän muunlaisten pelien parissa, joten Team 17 värvättiin hoitamaan muun muassa Lemmingsien versiointeja uusille alustoille. Siinä onkin mennyt jo toistakymmentä vuotta. Ehkä hulluin oli PlayStation 2:n Eyetoy Lemmings, jossa pelaajat itse olivat kameran edessä Lemmings-kenttiä. Kyllä se muuten toimi aika hyvin.

Lemmingsit lemmaroi.

Flockersit flockeroi.

Mutta ymmärrän hyvin firman tuskan. Omat uudet nimikkeet eivät nouse hiteiksi, eivät sitten millään, ja vanhempienkaan pelien uusioversiot eivät oikein myy. Jotain tartteis tehdä. Joten mitä jos lainataan ydinjuttu yhdestä pelisarjasta, jota on tehty pitkään toisten lisenssillä ja heitetään vähän sekaan mausteita toisesta vanhasta, tällä kertaa omasta pelisarjasta?

Näistä wanhojen reseptien sekoituksesta syntyi Flockers.

Mää mää mä silpoudun

Flockers on suoraan sanoen sekoitus Lemmingsiä ja ripaus Wormsia. Sen perusidea on aivan suora lainaus Lemmareista, mutta lemmingsien sijaan ruuduilla tepastelee lauma lampaita. Lampaita putoaa kentälle yhdestä päästä ja ne pitäisi ohjata kenttien mahdollisuuksia ja annettuja työkaluja käyttäen poistumispaikalle. Siinä välissä iso osa lampaita luultavasti menettää henkensä.

Lammasmaiseksi, söpöksi älypuzzlepeliksi Flockers on kamalan julma. Lemmingsissäkin oli julmat juttunsa, mutta nekin tehtiin somasti. Pikku otus sanoi OH NO, kun siitä tehtiin dynamiittipötkö. Lammas ei sano mitään, mutta dynamiittivyön pamahtaessa maisema järähtää ja ruudulla lentelevät veriroiskeet. Kentät ovat myös täynnä kamalia ansoja, valtavia megasirkkeleitä ja kuiluja, joiden pohjalla odottava valtavat piikit – tai sitten vain tasainen lattia, johon lammasparat lätsähtävät veriseksi muusiksi.

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Tämä ei minusta sovi yhtään pelin sinänsä söpöön olemukseen. Hei, jos tämän pitäis olla kiva älypeli, niin miksi sitä on slasheroitu näin paljon? Ikärajakin on 16 vuotta ikärajaa. Ehkä siinä on tiettyä logiittaa tarinallisesti, sillä lampaat ovat pakomatkalla jonkun hullun tiedemiehen sadomasoluolastosta. Mutta silti. Olen vähän äimänä, siitäkin huolimatta, että peliä kyllä mainostetaan ”mustan huumorin sävyttämänä puzzleseikkailu.” Minusta lammaslaumaan laskeutuva synkkä sirkkeli ei ole kovin mustaa huumoria.

Entäs se pelaaminen? No, lampaat köpöttelevät ruudulla ja keräävät työkaluja, joilla matkanteko luistaa paremmin. Löytyvistä laatikoista löytyy komentoja, joilla lampaita voi käskeä muodostamaan vaikkapa esteitä tai portaita. Toisilla lisukkeilla ne osaavat loikkia kuilujen yli, kiivetä pystysuoraa seinää tai muuttuvat köpötteleväksi pommiksi. Erilaisia komentoja on kuitenkin aika vähän, ja kentätkin ovat kovin suoraviivaisia. Tilaa mielikuvituksellisille ratkaisuilla ja omille kokeiluille ei juuri ole. Teet näin tai jäät jumiin. Parempi siis tehdä näin, että saa edes yhden lampaan kentän exitille, jolloin matka jatkuu uuteen kenttään.

Ja siinä se peli sitten olikin. Kentät toki monipuolistuvat ja värittyvät ajan mittaan. Haasteet monimutkaistuvat ja muuttuvat jopa kieroiksi, mutta silti kaikki on jo oikeastaan nähty hyvin pian. Vain uudet ansat lammasparkojen päänmenoksi yllättävät brutaaliudellaan.

Bäää-ääsplts

Okei, extraplussaa täytyy muun muassa fysiikkapohjaisesta toiminnasta. Asiat liikkuvat ja tapahtuvat välillä dynaamisesti. Kentät yllättävät, samoin vekottimien liikeradat ja toimivuus. Välistä hymyilyttää leveästikin. Pelaaminen viehättää sekä pienissä muutaman kentän seteissä että pidempänäkin rysäyksenä, ja PC-versio sisältää myös kenttäeditorin ja Steam Workshop -tuen niin, että luomuksiaan voi jakaa muillekin. Veikkaisin myös, että kyllä tätä ennemmin PC:llä ja hiirellä pelaa kuin konsoliversiota padilla, vaikka padiohjaus onkin saatu ihan hyvin kohdalleen.

Yleisesti ottaen kentät ovat kuitenkin hyvin suoraviivaisia. Työkaluja tai komentoja on niin vähän, ettei niillä pysty juurikaan soveltamaan. Omille ratkaisuille ei jää tilaa, mikä on kovin mälsää. Sitä vain köpötellään kentällä eteenpäin ja yritetään pitää laumaa hengissä.

Mitäs Worms-henkistä tässä muuten sitten oli, kun sekin kerran mainittiin? Eipä sinänsä juuri mitään, tietyn graafisen sukulaisuuden lisäksi. Söpöpelityylimäisyys on kuitenkin lähempänä Team 17:sta omaa klassikkoa kuin Lemmingsiä.

Flockers onkin aikamoinen rajamaastojen peli. Toisaalta se on kiva, älykäs ja taitavasti rakennettu älypeli. Mutta se on myös tarpeettoman raaka, yksioikoinen ja kopioi esikuvansa hämmästyttävän tylysti. Tosin viimeksi mainittu ei varmaan haittaa, jos Lemmingsit ovat entuudestaan kokematta. Kyllähän ensimmäisen Lemmingsin ilmestyessä syntyneet junnut ovat jo 24-vuotiaita, joten nuorempi pelaajasukupolvi ei ole niistä välttämättä edes koskaan kuullut.

Tämä mielessäpitäen: anti mennä vain. Jos söpöjen otusten veriset kuolemat eivät haittaa, niin tämä on oivallista aivopähkinöintiä laadukkaalla toteutuksella.

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Bää bää karitsa, anna villoja.

Mää mää karitsa, otan villat valtavalla poralla!

MÄKÄ MÄÄ karitsani, kiitos kun värjäsit villat samalla.

Mikä kaunis punainen väri!

 

 

Lisää aiheesta

Alien Breed Trilogy (PC, Xbox 360)

Lemmings (PS2)

Lemmings (PSP)

Superfrog HD (Mac, PC, PS3, PSV)

Wiikon wanha: Alien Breed

Worms 3 (iOS)

Worms 3D (GC)

Worms Battlegrounds (PS4, Xbox One)