Football Manager 2006 (360)

05.05.2006 00:00 Miikka Lehtonen

Futismanageripelit ovat Suomessa vielä suhteellisen pienen porukan juttu, mutta maailmalla käsittämättömän suosittuja. Syytä on ensinäkemältä vaikea arvata, sillä lähinnä tekstipeliä muistuttavien simulaattorien ei uskoisi tarjoavan vauhtia, vaarallisia tilanteita ja jännitystä. Monien mielestä ne ovat kuitenkin paras tapa kokea jalkapallo-ottelun riemut.

Football Manager (omaa sukua Championship Manager) on perinteisesti keskittynyt ottelutapahtuman mahdollisimman realistiseen mallintamiseen. Makkaroiden hinnat ja muut epäoleelliset jutut jätetään taustalla vaikuttavan johtokunnan huoleksi, mutta kaikki pelisuorituksiin liittyvä on pelaajan vastuulla.

Pelin skaala antaa tähän mainiot lähtöasetelmat. Joukkueita löytyy yli 50 jalkapalloa pelaavasta maasta, joista useimpiin pääsee halutessaan valmentamaan. Mukana on toki myös Suomi, eikä vain Veikkausliigan osalta. Kaikki vähänkään merkittävämmät turnaukset ja cupit löytyvät, eikä niihin osallistumista ole rajoitettu keinotekoisesti. Halutessaan voi ottaa projektikseen 1. divisioonan suolajoukkueen nostamisen Mestarien Liigan loppuotteluun. Onnistumisen kanssa voikin olla jo hiljaisempaa.

Vaihtoehtojen syvä suo

Onneksi olkoon, olet Takahikiän Ponnistuksen uusi päävalmentaja. Edessäsi on valtava työsarka, sillä vastaat joukkueen pelaajahankinnoista, harjoitusohjelmasta, taktisista kuvioista ja pelaajien huolista ja murheista.

Kaikki ei onneksi kaadu yhden miehen harteille, sillä managerin tukena ja turvana ovat erilaiset apuvalmentajat. Apulaisten vastuulle voi jättää kaiken vähemmän kiinnostavan reservijoukkueen touhuista harjoitusohjelmiin saakka. Kannattaa kuitenkin ensin varmistaa, että tehtävään on palkattu pätevä mies. Seuraukset näet tuntuvat ja näkyvät sarjataulukossa.

Säädettävissä on paitsi joukkuetason, myös pelaajien henkilökohtaisia taktiikoita. Pelataanko laidoilta vai keskeltä? Lyhyitä syöttöjä, kaaripalloja vai monimutkaisia kuvioita? Paljonko Ronaldinho saa taiteellisia vapauksia? Kuka antaa vaparit? Miten merkkauspeli hoidetaan ja onko joku erityisvalvonnassa?

Kullakin pelaajalla on kottikärryllinen ominaisuuksia, osa niistä jopa kätkettyjä. Managerin tulee etsiä paitsi parhaat, myös joukkueeseensa sopivimmat pelaajat. Näin ollen taktiikat pitää yksilöidä paitsi käytössä olevia pelaajia, myös vastassa olevaa joukkuetta silmälläpitäen.

Aloittelevalla managerilla menee takuuvarmasti sormi suuhun, sillä mitkään vaihtoehdoista eivät ole turhaa täytettä. Mikäli taktiikoissa on vikaa, Chelsea ottaa rökäleluvuin takkiinsa divariseuroilta. Tekoäly osaa ottaa kaiken ilon irti pelaajan taktisista kömmähdyksistä, joten vaikeuskäyrä on alussa jyrkkä.

Kun kesän työ on ohi ja paikalle on kärrätty bussilastillinen kuulemma taitavia pelaajia Brasilian 4. divisioonasta ja jokaisen miehen henkilökohtaiset taktiikat on säädetty juuri kohdalleen, on aika potkaista kausi käyntiin!

”Ja pallo on maalissa!”

Ottelua voi seurata kahdella eri tavalla. Perinteinen radiosimulaatio on yhä voimissaan ja antaa pelaajan nauttia pelin jännityksestä tekstiselostuksen muodossa. Näyttävämpi ja kiinnostavampi tapa on uudehko kaksiulotteinen ottelumoottori. Numeroidut pallot jahtaavat pikkuista jalkapalloa ympäri kenttää harvemman selostuksen tukemana.

Kummallakin vaihtoehdolla on hyvät ja huonot puolensa. Graafinen ottelutapahtuma on luonnollisesti viihdyttävämpi, mutta myös informatiivisempi. Vaikka pelaaja voi halutessaan hyppiä kohokohdasta toiseen, kunnon pro-valmentajat katsovat ainakin pari peliä alusta loppuun. Näin joukkueen taktiikat, kuviot ja ongelma-alueet korostuvat visuaalisesti, ainakin jos tietää, mitä etsiä.

Tekstiversio tuntuu puolestaan tarjoavan realistisempaa peliä. Graafisessa ottelutapahtumassa pelaajien tekoäly pettää hetkittäin ja huippuluokan pakit jättävät kymmenen metrin kunniakujan vastustajan hyökkääjille. Wayne Rooney laukoo metrin päästä pallon ohi maalista, eikä Frank Lampard jaksa ottaa kahta askelta vasemmalle katkaistakseen syöttöä. Kyse voi toki olla myös illuusiosta, mutta vaihtamalla tekstitilaan omat ”yllätystappioni” divisioonajoukkueita vastaan vähenivät huomattavasti.

Tekstitilakaan ei poista sitä tosiasiaa, että Football Manager 2006 mallintaa jalkapallon epäreilun luonteen joskus turhankin tehokkaasti. On uskomattoman turhauttavaa hävitä tärkeä ottelu 0-1 kun on painostanut vastustajan maalia 90 minuuttia ja voittanut laukaukset 16-1. Toki näin tapahtuu oikeastikin, mutta vastustajan superpäivät juuri pelaajan joukkuetta vastaan ovat ikävän säännöllinen ilmiö. Kummasti se 5.6:n keskiarvolla pelaava sarjajumbo saa aina sen parhaan vireensä pelaajaa vastaan, ja niin Sunderland käy pokkaamassa vierasvoiton Old Traffordilta maalein 4-0. Tapahtumaa juhlistetaan perinteisellä ohjaimen heitolla ulos ikkunasta.

Mainio käännös

Xbox 360 -käännös raskaasta pc-simulaattorista on olosuhteet huomioiden onnistunut yllättävän hyvin. Alkuun varoitus: peli vaatii kiintolevyn toimiakseen. Muistikortin kapasiteetti ei riitä alkuunkaan suurehkoille talletuksille.

HDTV-resoluutioilla peli näyttää käytännössä identtiseltä pc-version kanssa, joskaan mistään grafiikan loistosta on turha puhua. Silmät säästyvät silti rasitukselta, sillä ruutu on täynnä pientä tekstiä. Sitä on ikävä , jota on matalammilla resoluutioilla ikävä lukea.

Peli pyörii suhteellisen vikkelästi, joskin tuttuun tyyliin päivästä toiseen siirtyminen voi kestää useita minuutteja pelin simuloidessa taustalla satoja muualla pelattuja otteluita. Tauot venyvät silti pitkiksi.

Football Manager 2006:n suurin ja tuntuvin ongelma on Xbox 360:n ohjain. Tai oikeammin, sen huono käyttö. Sen sijaan, että pelaaja pystyisi analogiohjaimella simuloimaan hiiren toimintaa tai vielä mieluummin käyttämään USB-hiirtä, käyttöliittymä on ahdettu ohjaimen nappeihin. Sormet ovat varsinkin pc-veteraanilla solmussa, eikä pelaamisesta tule millään sujuvaa tai luontevaa. En tykännyt lainkaan.

Paljon muuta valittamista pelistä ei löydykään. Football Manager 2006 on pitkäikäisen pelisarjan paras peli, eikä menetä hohtoaan konsolikäännöksenäkään.

Tekijä: Sports Interactive
Julkaisija: Sega
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360, pc, PSP
Pelin kotisivu: footballmanager.net