Uusimmat

Forza Horizon 3 pulppuaa puhdasta ajamisen riemua (PC, Xbox One)

27.09.2016 14:00 Juho Anttila

Forza Horizon 3Tekijä: Playground Games
Julkaisija: Microsoft Studios
Testattu: Xbox One ja PC Windows 10, Intel Core i5 3570K 3,4 GHz, 16 Gt muistia, NVidia GTX 970
Saatavilla: PC, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 10, 8 gigatavua muistia, NVIDIA GTX 760 / AMD R7 250X tai nopeampi näytönohjain vähintään 2 gigatavun muistilla, i5 3570 3,4 GHZ -prosessori tai vastaava
Pelaajia: 1, 2-12 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://forzamotorsport.net/
Arvostelija: Juho Anttila

forzahorizon3_arv_05

 

Kun tasaiseen tahtiin päivittyvä pelisarja saavuttaa jo kolmannen osansa, herää väistämättä kysymys, ollaanko astuttu vuosipäivitysten tielle. Forza Horizon 3 ei lähde rikkomaan tuttua reseptiä, vaikka kaahausfestivaalit viedäänkin tällä kertaa ihan toiselle puolelle maapalloa.

E3-messuilla julkistettu Forza Motorsport 3 lyö pelattavaksi sarjan tähän mennessä laajimman ja monipuolisimman ympäristön. Monen mielikuva Australiasta on pelkkää aavikkoa, mutta Forza Horizon 3 todistaa tämän näkemyksen rajoittuneeksi. Tarjolla on mainitun aavikon lisäksi lähes kaikkea kuviteltavissa olevaa suurkaupungeista pikkukylien kautta viidakoihin ja hiekkarantoihin saakka.

Sanomattakin on selvää, että tällaiseen ympäristöön mahtuu jos jonkinmoisia tien- ja polunpätkiä. Forza Horizon 2:sta tuttu koko aluetta hallitseva moottoritie puuttuu, monen mielestä onneksi, mutta muuten vaihtelua riittää. Kisaamaan pääsee niin leveillä päällystetyillä reiteillä kuin myös kapeilla hiekkapoluilla, keskellä rakennustyömaata, lentokentällä tai jopa keskellä kukkulaista maastoa kaukana lähimmästäkin tienpätkästä.

Forza Horizon 3

Tuttua sisältöä uusilla mausteilla

Perusidea on ennallaan, vaikka sitä hieman varioidaankin. Horizon on autofanaatikon päiväuni, festivaali, jossa ajetaan kilpaa valtavan kokoisella avoimella pelialueella. Pääpaino on erilaisissa kilpailuissa, mutta aikaa voi yhtä hyvin käyttää salaisuuksien etsimiseen, yksittäisten kuskien haastamiseen tai ihan vain nautinnolliseen ajamiseen.

Ensimmäinen Forza Horizon esitteli konseptin, mutta jäi erinomaisuudestaan huolimatta vielä hiukan prototyypin asteelle. Forza Horizon 2 vei idean rutkasti pidemmälle tarjoillen jo lähes täydellisen avoimen maailman arcadekaahailukokemuksen. Pelisarjan kolmannen osan tehtäväksi jää potkaista paraatipaikalle aseteltu pallo tukevasti verkon perille: nyt on nimittäin tarjottimella parasta Forza Horizonia ikinä.

Korkean tason muutos konseptiin on pelaajan nostaminen festivaalin osallistujasta sen järjestäjäksi. Käytännön pelaamista tämä ei juuri muuta, yhtä lailla kilpaa ajetaan vieläkin kokemuksen karttuessa avautuvissa kisoissa. Valinnanvara on joka tapauksessa lisääntynyt. Jos kisan parametrit eivät miellytä, voi pelaaja määritellä esimerkiksi autoluokan ja sääolot haluamikseen ja jakaa sen jälkeen kokemuksen muille verkossa. Samoin kokemuksen alkuvaiheessa annetaan mahdollisuus valita, mille alueelle festivaalin seuraavaksi vie. Pieniä asioita, mutta silti askel eteenpäin entisestä.

Uralla etenemistä mitataan nyt neljällä eri tavalla. Rahaa tarvitaan yhä autokaupassa ja esimerkiksi viritysosia hankkiessa. Kokemuspisteitä keräämällä pääsee tuon tuosta jännäämään, palkitseeko ruletti autolla vai lisärahalla. Melkein mitä tahansa tekemällä karttuvat kykypisteet vaihdetaan uusiin bonuksiin, joita on muuten valittavana selvästi entistä enemmän. Fanit ovat kolmososan uusin valuutta, joita kerätään kisaamalla ja temppuilemalla. Festivaalin laajentaminen ja uusien kisojen avaaminen edellyttää fanijoukon jatkuvaa kasvattamista.

Temppuilumahdollisuuksia on myös laajennettu. Nopeuskameroiden ohella kartalta löytyy automaailman Matti Nykäsille suunnattuja hyppyreitä, joita uhmaavia palkitaan kokemuksella ja lisäfaneilla. Driftailu on omasta mielestäni varsinainen autopelien syöpä, mutta niin vain sillekin on varattu omia haastealueita. Haasteista palkitaan nyt kolmiportaisella tähtijärjestelmällä, joka saa palaamaan pelipaikalle kerta toisensa jälkeen kunnes nopeustavoite täyttyy, auton saa lentämään tarpeeksi pitkälle tai ne kirotut driftauspisteet saa jollain ilveellä kasaan. Unohtaa ei myöskään sovi bucket challenge -haasteita, joita löytyy taas 30 erilaista.

Forza Horizon 3

Kaikki entistä hiotumpana

Vaikka kahden vuoden julkaisutahti voi joidenkin mielestä olla tiukahko, on Playground Gamesilla kyetty lyömään pakettiin monen monta pientä mutta tärkeää uudistusta. Tämä käy ilmi jo ensiminuuteista lähtien. Pelaaja imaistaan vastustamattomasti mukaan kaahaukseen ajattamalla tämä läpi tunnusomaisten maisemien ja heittämällä tämä vuoron perään parin erilaisen ajoneuvon ohjaimiin. Pelinavaus on yksi myyvimmistä tähän mennessä kokemistani.

Valikkopuolella on seurattu hyvää periaatetta: älä riko sitä mikä toimii. Asiat löytyvät yhä tutuilta paikoiltaan, mutta siellä, missä käyttöliittymä kaipasi aiemmin pientä päivitystä, on tarpeelliset korjaukset myös tehty. Pelin parissa on kuin kotonaan, hyvällä tavalla.

Teknisellä puolella on myös menty eteenpäin. Paitsi että maisemat ovat jo lähtökohtaisesti aiempaa monipuolisempia, on yleisilme myös entistä näyttävämpi. Sen verran on pakko myöntää, että Forza Horizon 3 ottaa Xbox One -konsolin tehoista kaiken sen irti, mitä otettavissa on ja ruudun täyttyessä autoista keskellä tiheintä viidakkoa, myös hieman yli. Pääosan aikaa pelikokemus on sulava, joskin 30 fps:n ruudunpäivitysnopeuteen lukittu, ja mainittuja yskähdyksiäkään tuskin huomaa. Peli tukee myös HDR-grafiikkaa, jos käytössä on Xbox One S -konsoli, mutta testit ajettiin tavallisella Xbox Onella.

Mikä tärkeintä, ajokokemus on yhä lähes täydellinen. Forza Horizon 3 ei ole simulaattori, mutta ajaminen tuntuu silti realistisemmalta kuin suurimmassa osassa ajopelejä. Omana testilaitteenani toimi Logitechin Xbox One -ratti, jonka avustamana ajokokemus nousi tasaisen ekstaattiseksi, mutta jotain on tehty oikein myös padiohjauksen suhteen. Perusohjaimella ajaminen nimittäin on myös hämmästyttävän sujuvaa ja viihdyttävää. Toki tämä piirre oli kunnossa jo sarjan aiemmassa osassa.

Ajonautinto täydentyy kattavalla autovalikoimalla. Valikoimasta löytyy heti alkuun 350 ajokkia, osa vanhoja tuttuja tai itsestäänselvyyksiä, mutta osa myös yllätyksiä. Talliin voi kerätä niin australialaisia erikoisuuksia kuin hilpeitä retrohelmiäkin. Skaalaa riittää vanhoista kopperoista modernien superautojen kautta maastureihin, joten vaihtelua riittää kerrakseen.

Ajokkejaan voi tuttuun tapaan viritellä tarkallakin tasolla viritysosia lisäämällä ja säätöjä hinkkaamalla. Lisänä totuttuun mukaan on tuotu myös uudet korisarjat, joilla kustomointi onnistuu entistä monipuolisemmin. Toisaalta jos ei tahdo käyttää aikaa säätöjen nysväämiseen, osaa peli edeltäjänsä tapaan tarjota sopivat päivitysosat kuhunkin haluttuun autoluokkaan.

Forza Horizon 3

Forza Horizon 3

Ajaminen on sosiaalinen kokemus

Sosiaalisuus on ollut kiinteä osa Forza Horizon -kokemusta sarjan koko olemassaolon ajan, nyt entistä enemmän. Moninpelikokemus pyörii yhä kahden kiintopisteen ympärillä. Rivals-aika-ajohaasteet ovat mainio tapa mitata paremmuuttaan muiden pelaajien yhä tiukemmaksi käyviä aika-ajosuorituksia vastaan. Etenkin kavereiden aikojen päihittäminen on aina yhtä palkitsevaa.

Uutuutena esitelty Online Adventure vastaa melko lailla Forza Horizon 2:n jatkuvaa moninpeliä. Kahdentoista autokunnan porukka ajaa ympäri pelialuetta uusien kisojen perässä. Kun sarjan kaikki kisat on ajettu, äänestetään seuraavasta tapahtumasta ja sitten taas mennään. Mukaan pääsee liittymään lennosta ja vaikka parhaat palkinnot odottavatkin niitä, jotka jaksavat pysyä pelissä aina kunkin turnauksen loppuun asti, palkitaan lyhytkin läsnäolo rahalla ja kokemuksella.

Oman mainintansa ansaitsee myös esimerkiksi neljän pelaajan yhteistyöpelitila, nippu enemmän tai vähemmän hauskoja autominipelejä sekä edellisestäkin osasta tutut autoklubit, jotka motivoivat entisestään keräämään kokemusta ja kokemuksia sekä itselle että klubilleen. Sosiaalista tekemistä riittää niin paljon, että voi helposti kuvitella monen uppoutuvan moninpelimaailmaan ja jättävän yksinpelissä etenemisen lähtökuoppiin. Kaikeksi onneksi sekä moninpeli että yksinpeli kartuttavat samaa raha- ja kokemuspottia, joten pelissä pääsee etenemään riippumatta siitä, minkälaisesta ajamisesta itse tykkää eniten.

Autosaattueet ovat yksi Forza Horizon 3:n pienistä, hyödyttömistäkin, mutta silti hauskoista uudistuksista. Omaan kolonnaansa voi värvätä neljä drivatarkuskia, jotka kohentavat pelaajan kisoista ja muusta pelaamisesta keräämää palkintopottia. Kuskeja voi myös korvata tarvittaessa paremmin pärjäävillä. Sen jälkeen voikin vaikka rimpauttaa naapurin Ville-Irmelille ja kertoa, kuinka Jaskan kuski pärjää paremmin, joten Ville-Irmeli saa monoa rosterista, jos tulokset eivät kohene. Tuskinpa näin sentään tosielämässä tapahtuu, mutta oman kuljettajalauman kaitseminen motivoi mukavasti myös yksittäisten kuskien haastamiseen. Ajajaa kun ei saa porukkaansa ennen kuin tämän on voittanut kaksintaisteluhaasteessa.

Forza Horizon 3

Vuosipäivitys vai vastinetta rahalle

Jos Forza Horizon 3:sta on pakko löytää joku heikkous, on se kokonaan uudenlaisen pelattavan puuttuminen. Horizon-festivaali on sarjan kolmanteen osaan ehdittyään löytänyt tyylinsä ja konseptinsa, josta ei lähdetä ottamaan kovinkaan kummoisia harha-askeleita. Joku voi jopa kysyä, olisiko Forza Horizon 3 voinut yhtä hyvin toimia edellisen osan lisälevynä.

Kokonaan uutta etsivä onkin Playground Gamesin uutukaisen kohdalla tarttunut väärään peliin. Kritiikki saman kaavan toistamisesta on ansaittua, mutta samalla epäreilua. Vaikka Forza Horizon 3 tarjoaakin vähän kokonaan uudenlaista sisältöä, uutta sisältöä nähdään enemmän kuin koskaan aiemmin.

Jo pelkästään Australia vaihtelevine maastoineen oikeuttaa jatko-osan olemassaolon. Pelin esittelemissä maisemissa voi hyvin kuvitella huristelevansa kymmeniä, satojakin tunteja. Enemmän, parempaa ja kauniimpaa on periaate, joka pätee Forza Horizon 3:een mitä parhaiten. Kun mukaan lasketaan lukuisat pienet, mutta lähes poikkeuksetta onnistuneet lisäykset ja muokkaukset, lunastaa Forza Horizon 3 lopulta kirkkaasti oikeuden nimittää itseään täysimittaiseksi Forza-sarjan peliksi.

Sellaisena se onkin tällä hetkellä parasta, mihin simulaattorista asteen verran kevyempää kaahausta etsivät virtuaalikuski voi rahansa käyttää. Forza Horizon 3:ssa yhdistyy, jälleen kerran, puhdas ajamisen riemu lähes tahrattomaan tekniseen toteutukseen ja huimaan sisällön määrään.

Itse palasin kesälomalla pitkän tauon jälkeen Forza Horizon 2:n pariin. Vaikka sarjan kolmannen osan latautuessa konsolille takana kummitteli tuoreehko kymmenien ajotuntien putki edellisen Forza Horizonin parissa, ei kyllästymisestä ole ollut tietoakaan. Sen sijaan en malta odottaa, että pääsen taas kotiin kaahailemaan ympäri Australian upeita maisemia. Tästä ei ajopeli juuri parane.

 

 Forza Horizon 3

 

PC-versio – loistava silloin kun se toimii

Forza Horizon 3 on paitsi loistava konsolikaahailu, myös Microsoftin Xbox Play Anywhere -konseptin tähän mennessä ehkä kirkkain soihdunkantaja. Samalla hinnalla pääsee pelaamaan Forzaa konsolin lisäksi myös Windows 10 -käyttöjärjestelmää pyörittävällä PC-koneella, moninpeli tukee molempien laitteiden välistä kisaamista ja omat talletuksetkin siirtyvät saumattomasti alustalta toiselle. Mikäpä sen mukavampaa, varsinkin kun PC-puoleltakaan ei löydy kunnon haastajaa Forza Horizon -sarjan arcadeparhaudelle.

Muskeliahan Forza Horizon 3 vaatii konehuoneen puolelta, mutta parhaimmillaan peli näyttää myös todella hyvältä. Tarjolla on säätöä jos jonkinlaista. Itse pyöritin peliä HD-resoluutiolla kaikki säätönapit kaakossa. Ruudunpäivitysnopeus pysyi suurimman osan aikaa 60 fps:n paikkeilla pudoten alhaisimmillaan 40 fps:n paikkeille silloin, kun ruudulle tungettiin riittävästi muita autoja ja muuta näytettävää.

Toimiessaan Forza Horizon 3 on myös paras PC:lle tällä hetkellä tarjolla oleva arcadekaahailu. Paino sanalla toimiessaan, sillä se ei ainakaan ennakkojulkaisun aikaan ollut lainkaan itsestäänselvyys. Tätä kirjoittaessa peli pyörii osalla pelaajista loistavasti, mutta jos käteen sattuu häviävä arpa, kokemus on kovin kuoppainen.

Forza Horizon 3

Ikävin ongelma on krooninen, jopa sietämätön kaatumatauti. Itselläni Forza Horizon 3 kaatui tylysti työpöydälle pahimmillaan muutaman minuutin välein. Kun pelin käynnistymiseen menee tovi jos toinenkin eikä kaatumisen jälkeen välttämättä pääse takaisin peliin ensimmäisellä tai edes kolmannella yrityksellä, on ajamisesta ilo kaukana. Toisaalta kaatuminen tuntui liittyvän ennen kaikkea valikoihin. Itse ajaminen ja kisaaminen sujui pääosan aikaa ilman ongelmia.

Pelin foorumeilla ongelmiin on tarjottu jos jonkinlaista ratkaisumallia. Jotkut ovat saaneet apua tietokoneen mikrofonin mykistämisestä ja virustutkan poistamisesta. Itselläni kaatuilu loppui lähes kokonaan, kun palautin NVIDIA:n näytönohjainajurit aiempaan versioonsa. Huomionarvoista on, että ongelmia aiheuttanut ajuriversio oli nimenomaisesti Forza Horizon 3:a varten optimoitu. Ikävämpää puolestaan se, että vanhoilla ajureilla aiemmin sulavassa ja näyttävässä pelissä esiintyi huomattavan paljon enemmän pieniä satunnaisia nytkähdyksiä ja yskähdyksiä.

Ongelmat ovat luonteeltaan sen kaltaisia, että uskon ainakin itse niiden löytyvän pelimoottorin sijaan Universal Windows Platform -alustasta. Pelaajaa tämä ei kuitenkaan lohduta. Jos oma laitteisto- ja ohjelmistoympäristö osoittautuu Forza Horizon 3:n näkökulmasta haasteelliseksi, ei jäljelle jää juuri muita mahdollisuuksia kuin päivitysten odottaminen.

Tästä syystä Forza Horizon 3:n PC-versio saa kaksijakoisen suosituksen. Kyseessä on loistava autopeli, jota ei missään nimessä kannata jättää väliin. Suosittelen kuitenkin itse seuraamaan ennen ostopäätöstä peli foorumeita ja kotisivua. Ennen kuin monia vaivaava krooninen kaatumatauti saadaan korjattua, Forza Horizon 3:n PC-versiosta nauttiminen on valitettavasti melkoista arpapeliä.

 

Forza Horizon 3

 

Lisää aiheesta

Tuloksena on syntynyt ajokokemus, jota ei ole suinkaan vesitetty, vaan jossa on panostettu hieman eri asioihin. Horizonin ajomallilla nopeimmatkin superautot pysyvät lapasessa kovissakin nopeuksissa, ainakin pienellä harjoittelulla. Tästä huolimatta, toisin kuin isossa osassa arcadekaahailuja, oikean ajamisen illuusio saavutetaan tälläkin kertaa. Kuten Forza-peleiltä osaa jo odottaakin, ajaminen tuntuu yksinkertaisesti hyvältä.

Forza Horizon 2 (Xbox 360, Xbox One)

Forza Horizonin lisäautopaketit yrittävät tarjota monenlaista ajettavaa. Taso vaihtelee välillä kovastikin, mutta toisaalta vitosen hinta kuudesta uudesta autosta ei ole liian kova. On myös syytä muistaa, että ilmainen 1000 Club -lisäri tuo mukanaan autokohtaiset ajohaasteet. Ne kun huristelee läpi jokaisen lisäauton kohdalla, kertyy mittariin takuulla myös tarpeeksi pelitunteja lisäautojen hintaa oikeuttamaan.

Forza Horizon autopakettikatsaus (Xbox 360)

Aina kauniista säästä nauttiva kuvitteellinen, kasaan puristettu versio Coloradosta ympäröi pelaajan hänen kiirehtiessään pelin alussa lunastamaan lippua vastikään käynnistyneeseen Horizon-festivaaliin, joka on jonkinlainen kokoontumisajon, teknoreivin ja rallikilpailun risteytys. Festarien keskuspaikka elää yötä päivää, sylkien ilmoille tauotonta dubsteppiä ja ilotulitteita.

Forza Horizon (Xbox 360)

Juho Anttila

Muropaketin uusimmat