Forza Horizon autopakettikatsaus (Xbox 360)

08.10.2013 15:30 | Juho Anttila

Tekijä: Playground Games
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-8 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.forzamotorsport.net
Arvostelija: Juho Anttila

Erinomaisen Forza-sarjan spinoff-osana toiminut Forza Horizon epäilytti monia, eikä vähiten vaihtuneen kehittäjän vuoksi. Playground Games sai kuitenkin aikaiseksi erinomaisen arcadekaahailun, josta riittää hupia vieläkin, vuosi julkaisun jälkeen.

Tuttuun Forza-tyyliin peliä on tuettu niin monella lisäsisältöpaketilla, että heikompi sekoaa laskuistaan. Rallilisäri käsiteltiinkin Domessa jo aiemmin. Nyt on luvassa katsaus kolmeen myöhempään, uusia autoja sisältävään lisäosaan.

Laajasta tarjonnasta testipenkkiin valikoitui kolme kuukauden välein julkaistua autopakettia. Helmikuinen Jalopnik -paketti, maaliskuinen Meguiar -paketti ja sokerina pohjalle huhtikuun Top Gear -teemoitettu autopaketti. Kaikki mainitut lisärit sisältyvät jo pelin kausikorttiin, muille lisäautot kustantavat hieman alle vitosen laakia kohden.

Jokaisen lisärin mukana tulee kuusi erilaista autoa. Testissä jokaista ajokkia ulkoilutettiin Horizonin maisemissa erilaisilla tieosuuksilla, niin syheröllä kuin suorallakin ja asfaltin ohella myös sorateillä. Testit ajettiin pääasiassa tehdasasetuksilla. Ohjausvälineenä oli Mad Catzin mainio Force Feedback -ratti.

Klassikkopitoinen Jalopnik-paketti

Jos helmikuisesta Jalopnik-autopaketista tahtoo etsiä punaista lankaa, voidaan puhua klassikkokokoelmasta. Kuudesta autosta vain kaksi on julkaistu tämän vuosituhannen puolella. Muiden kohdalla tehdäänkin reilu aikamatka menneille vuosikymmenille.

On ehkä hyvä, ettei uudempia autoja ole mahdutettu mukaan enempää, sillä nykyisistäkään valinnoista ei riitä paljoakaan kerrottavaa. Tämän vuoden Subaru BRZ on suorastaan tylsä turhake. Vakaa ajettava, mutta vastaavia löytyy valikoimasta jo ennestäänkin.

Toyota FJ Cruiser vuosimallia 2012 yrittää sentään hieman. Retrohenkinen maasturi eroaa Horizonin perusvalikoimasta olemalla, no, maasturi. Valitettavasti susiruman ajokin käyttäytymisestä puuttuu persoonallisuus. Raskashan se toki on ajaa.

Vuoden 1991 Ferrari 512 Testarossa on sen verran legendaarinen menopeli, että jo se yksinään riittää syyksi hankkia Jalopnik-lisäri. Kaunis klassikko on hieman raskas ajaa, mutta kovin paljoa se ei muuten vaadi kuskilta. Ajokokemus on vakaa. Kun vain maisemat saisi vaihdettua Miamin aurinkoon.

 

Retrompaan suuntaan vie parivaljakko Datsun 510 ja Mazda RX3. 70-luvun alun kauppakassit tuntuvat juuri siltä miltä ne kuulostavatkin. Meno meinaa hyytyä ylämäkeen eikä alaskaan valuessa vauhdilla juhlita. Ei näillä tehdasasetuksilla jaksa ajaa, mutta ehkä tarkoitus onkin viedä vanhat ritsat virityspajan puolelle. Vähän uutta maalia pintaan ja moottori vaihtoon, niin hymykin levenee.

Kokoelman todellista helmeä jaetaan ilmaisnäytteenä kaikille. Ford Country Squire -farmari vuodelta 1966 on perheautojen aatelia, reliikki, jonka paikka on jossain ihan muualla kuin autopelissä. Melkoisena yllätyksenä menopelistä löytyy vääntöä enemmän kuin paketin kauppakasseista yhteensä ja kaiken lisäksi ajaminen tuntuu hyvältä. Ei muuta kuin vaimo, kakarat ja koira kyytiin ja rallaamaan. Kyyti on mitä parhainta.

Maaliskuun tylsä Meguiar

Jos Jalopnik keskittyi klassikkoautoihin, maaliskuinen Meguiar-paketti tarjoaa uudempaa ajettavaa. Taso ei vain huimaa päätä. Luulin, että myös nykyaikana suunnitellaan mielenkiintoisia menopelejä, mutta Meguiar tekee parhaansa todistaakseen, että olen väärässä.

Tämänvuotinen Audi RS4 Avant vertautuu peruspelinkin mukana tulleeseen vuoden 2006 malliin. Tehoja riittää enemmän, persoonallisuutta ei. Ajotuntuma on jykevän raskas, mutta ei mieleenpainuva. Yhtä lailla unettava on uusi BMW M135i.Ei kumpaisessakaan mitään vikaa ole, ne vain eivät tuo oikein mitään uutta ennestäänkin kattavaan autovalikoimaan. Autonvalmistajien mainostamiseksiko näitä uusia malleja tuodaan näytille?

 

Pakollinen maasturikiintiö täytetään viimevuotisella Mercedes-Benz G65 AMG:llä. Auto ei ole kevyt ja se myös tuntuu, mutta ajettavuus on saatu pysymään siedettävänä. Auto on ruma kuin mikä, mutta vertailussa paketin persoonattomuuksiin se nousee silti tarjonnan kärkikastiin.

Ferrarilta on aina ollut oikeus odottaa klassisia persoonallisuuksia. Ferrari Challenge Stradale vuodelta 2003 kärsii kuitenkin vertailussa Jalopnikin Testarossaan. Vekotin kulkee kuin raiteilla, mutta tuntuu tehottomalta ja lattealta. Maranellon henki jää saavuttamatta. Mukavampi Stradalella kuitenkin on ajaa kuin vuoden 2004 Peugeot 206 RC:llä. Puskeva kauppakassi on yhä kauppakassi, vaikka tehoja löytyisikin hieman tavallista enemmän. Tylsä auto, mutta mitäpä muuta Peugeotilta voi edes odottaa?

Meguiar-paketin vanhin auto, vuoden 1998 Nissan R390 on samalla joukon valopilkku. Alun perin radalle tarkoitettu autoharvinaisuus on ärhäkkä ja virtaviivainen, mutta pysyy silti teholuokkaansa nähden hyvin hyppysissä. Nautinnollinen ajettava, joskin jokainen voi miettiä itse tykönään, onko yksi hyvä auto vitosen arvoinen. Meguiarin muu tarjonta kun ei juuri säväytä.

Persoonallinen Top Gear

Forza-sarja on harjoittanut yhteistyötä legendaarisen Top Gearin kanssa jo Forza Motorsport 4:n aikana. Top Gear -teemainen autopaketti on luonnollista jatkumoa tälle. Kuin kunnianosoituksena sarjalle Top Gear -paketti nouseekin testatun nipun parhaaksi.

Ford Transit SuperSportVan on auto, jolla ei pitäisi olla mitään asiaa autopeliin. Se kun on pakettiauto. Maasturit vielä ymmärtää, mutta pakettiauton lailla käyttäytyvän Transitin käyttö kisatoiminnassa ihmetyttää. Tai ihmetytti siihen saakka, kunnes tie vei virityspajalle.

Slicksit alle, moottoriksi Shelby GT 500:n V8 -pytty ja spoileria niin eteen kuin taaksekin. Kisakuntoon viritetty Transit on melkoinen ilmestys. Itkeä vai nauraa, kas siinä kysymys, mutta voin kuvitella, että kaveriporukassa riittää hupia kotikutoisten pakettiautorallien parissa.

Paketin maasturina esitellään Bowlerin EXR-S. Moderni katumaasturi vie kahden muun lisärin kilpailijoita kuin Räikkönen Alonsoa. Lisäksi auto näyttää hyvältä. Hyvältä näyttää myös Alfa Romeo TZ3 Stradale Zagato. Upean näköinen urheiluauto puhkuu tehoa, joka vaatii kuskiltakin paljon. Melkoinen vikuri, mutta myös syvästi tyydyttävä ajokokemus kunhan hevosvoimat on saatu kesytettyä.

 

Viimevuotinen Aston Martin Vanquish ottaa muotoilullaan askelen arvokkaampaa ja pröystäilevämpään suuntaan menettämättä kuitenkaan urheiluautomaisia linjoja. Arvokkuus heijastuu myös ajomalliin, joka on hieman raskas, mutta perin nautinnollinen. Joku saattaa muistaa nähneensä Vanquishin vanhemman vuosimallin James Bond -elokuvassa Die Another Day.

Modernien urheiluautojen ilotulituksessa BMW M3-GTR uhkaa jäädä sivustakatsojan rooliin, mutta auto ottaa paikkansa ajomallilla. Juuri sopiva sekoitus tehoa ja ajettavuutta takaa Bemarille vakiopaikan tallissa. Komea kokoelma täydentyy täyteen mittaansa Mercedes-Benz CLK GTR -urheiluautolla. Vauhtia, tyyliä ja ajettavuutta, niistä syntyy kovasti pätevä R3-luokan menopeli.

Kuten yllä lukevasta käy ilmi, Forza Horizonin lisäautopaketit yrittävät tarjota monenlaista ajettavaa. Taso vaihtelee välillä kovastikin, mutta toisaalta vitosen hinta kuudesta uudesta autosta ei ole liian kova. On myös syytä muistaa, että ilmainen 1000 Club -lisäri tuo mukanaan autokohtaiset ajohaasteet. Ne kun huristelee läpi jokaisen lisäauton kohdalla, kertyy mittariin takuulla myös tarpeeksi pelitunteja lisäautojen hintaa oikeuttamaan.

Tosipelaaja ostaa kaikki autolisärit jo silkasta keräilemisen ilosta, mutta myös satunnaisen huristelijan kannattaa tsekata valikoima läpi. On enemmän kuin todennäköistä, että vaihtelevasta kokoelmasta löytyy myös se oma suosikki, joka sytyttää Forza-kipinän uudelleen. Autovalikoimista voi jokainen olla omaa mieltään, mutta pakettien laatua on paha käydä kiistämään. Tutun laadukkaasti ja näyttävästi mallinnetut ajopelit ovat omiaan piristämään Forza Horizon -kokemusta sitä viidettä isoa Forzaa odotellessa.

 

Lisää aiheesta

Forza Horizon (Xbox 360) 

Forza Horizon Rally Expansion Pack DLC (Xbox 360)

Lue myös

Capcom Arcade Cabinet (PS3, Xbox 360)

F1 Race Stars (PC, PS3, Xbox 360)

Foul Play (PC, Xbox 360)

Grid 2 (PC, PS3, Xbox 360)

MotoGP 13 (PC, PS3, PSV, Xbox 360)

Puppeteer (PS3)

 

Muropaketin uusimmat