UUSIMMAT

Forza Horizon Rally Expansion Pack DLC (Xbox 360)

07.01.2013 18:30 | Juho Anttila

Tekijä: Playground Games
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-8 (internetissä)
Muuta: ladattava DLC-lisäosa, hinta 1600 MS-pistettä
Pelin kotisivu: http://forzamotorsport.net
Arvostelija: Juho Anttila

Forza-sarja hallitsee jo suvereenisti rata-autoilua. Viime vuoden paras autopeli, Forza Horizon otti varovaisia askeleita myös sorateitä kohti ja nyt sen rallilaajennus vie Forza-autoilun lähes kokonaan rallipoluille.

Rally Expansion Pack tuo jo ennestään erinomaiseen peliin paitsi rallista tutut erikoiskokeet, myös ohjeita latelevan kartanlukijan. Lisäksi tarjolla on sekä viisi uutta autoa että viritysosia, joilla myös entisistä autoista saa muokattua rallikelpoisia.

Hieman harmillisesti rallikisat eivät integroidu alkuperäiseen avoimeen Forza Horizon -kokemukseen aivan saumattomasti. Sen sijaan aloitusvalikkoon ilmestyy uusi valinta, jonka kautta rallikisojen pariin pääsee.

Listalta löytyy kuusi rallia ja erillinen rallimestaruuskisa. Jokainen ralli jakautuu puolestaan neljään erikoiskokeeseen, joista kolme ensimmäistä esittelee tyypillisesti eri puolia kulloisestakin alueesta ja neljäs pidempi yhdistää jo nähtyä pidemmäksi kokonaisuudeksi.

Leveät on raitit

Vakavammin otettavia rallipelejä, niitä harvoja, pelanneen silmiin Forzan rallireitit ovat suhteellisen leveitä. Se ei tarkoita, etteikö haasteita riittäisi, sillä vauhti on usein hirmuinen ja reitti heti varsinaisen tien ulkopuolella kuoppainen.

Oman rajoituksensa maisemiin aiheuttaa myös rallipolkujen sijoittuminen samoihin Coloradon maisemiin pääpelin kanssa. Tiet ovat toki pääosin uusia, mutta esimerkiksi jäisistä talviralleista tai märästä mudasta on turha haaveilla. Valikoimasta löytyy lähinnä muutama erilainen hiekka-alusta ja asfalttia.

Nillitykset kun on saatu alta pois, on pakko kuitenkin todeta, että radat näyttävät tuttuun tapaan todella hyvältä. Coloradon maisemista on saatu irti yllättävän paljon vaihtelua. Valikoimasta löytyy niin nopeita asfalttivoittoisia pätkiä, tiukkaa pujottelua metsän keskellä kuin myös huimaa kanjonirallia.

Reittejä on näennäisesti aika monta, mutta todellisuudessa alueita sorrutaan kierrättämään. Kuten jo ylempänä mainitsin, kunkin rallin neljäs erikoiskoe kokoaa yleensä yhteen saman rallin edellisten erikoiskokeiden sisältöä. Välillä vastaan tulee myös muista ralleista tuttuja mutkia ja reittejä. Kierrätyksestä huolimatta ajettavaa riittää mukavasti.

Ja tuntuuhan se taas hyvältä

Etukäteen eniten epäilyttänyt kysymys kuuluu: miten Forzan asfalttiteitä varten hiottu ajomalli sopii soralle. Löytyyhän hiekkateitä toki jo Forza Horizonin pääpelistä, mutta ralli on aivan omanlaisensa peto.

Vastaus käy ilmeiseksi hyvin nopeasti. Ajaminen on yhä juuri niin nautinnollista kuin Forza parhaimmillaan voi olla. Toisin kuin esimerkiksi sangen liukkaan WRC 3 FIA World Rally Championshipin ajomalli, Rally Expansion ei tunnu märän saippuan päällä luistelemiselta.

Ajomalli on tukeva ja auto pysyy hyvin lapasessa pienen harjoittelun jälkeen. Ne, joiden mielestä ajomallin realistisuutta mitataan sillä, kuinka hankalaa ajaminen on pettyvät tähän. Nämä tosin tuskin fanittivat emopelinkään ajotuntumaa. Ajomallin tukevuudesta huolimatta realismin illuusio säilyy ja erilaiset alustat pakottavat muokkaamaan ajotyyliä aina tilanteen mukaan.

Kisaa käydään tekoälykuskien väliaikoja vastaan. Vaikeimmilla tasoilla haaste saattaa aluksi tuntua varsin tiukalta. Apu löytyy tutusta rivals-haastepelitilasta, jota voi ajaa millä tahansa uusista erikoiskokeista. Paitsi että yhä haastavammaksi käyvä kisaaminen muiden kuskien haamuaikoja vastaan on hauskaa jo sellaisenaan, on se myös mitä parhain keino upottaa erikoiskokeen hienoudet selkärankaan.

Haastetilan lisäksi erikoiskokeet ovat käytettävissä myös verkkopelin puolella. Tämä jos mikä onkin viihdyttävää. Teknisesti verkkomoninpeli on yhtä toimivaa ja sujuvaa kuin emopelinkin puolella.

Melkein nappiin

Valitettavasti autovalikoima ei nouse ihan muun sisällön tasalle. Tarjolla on vain viisi uutta autoa, joista vain pari kolme ovat oikeasti mielenkiintoisia. Toki ralliosien avulla sorapoluille saa napattua mukaan minkä tahansa auton, mutta silti lisäriin olisi kaivannut hieman tuhdimman valikoiman rallitykkejä moderneista menopeleistä klassikoihin.

Toinen ongelma on lisäosan hinta. Kausikortin ostaneille Rally Expansion Pack kuuluu jo maksettuun hintaan. Muut joutuvat pulittamaan lisäosasta 1600 Microsoft-pistettä. Toki lisärissä on sisältöä rutkasti tyypillistä auto- ja ratapakettia enemmän, mutta pääpelistä jo täyden hinnan maksaneelle hinta voi tuntua .

Puutteista huolimatta Rally Expansion Pack on käytännössä pakko-ostos kaikille Foza Horizonista pitäville. Ralleissa riittää pelattavaa pitkäksi aikaa, mutta mikä tärkeintä, ajaminen on yhä aivan tuhottoman hauskaa. Ehkä seuraava vaihe tältä porukalta olisikin täysimittaisen rallipelin toteuttaminen. Kelpaisi ainakin tähän osoitteeseen.

 

Forza Horizon (Xbox 360)

Aina kauniista säästä nauttiva kuvitteellinen, kasaan puristettu versio Coloradosta ympäröi pelaajan hänen kiirehtiessään pelin alussa lunastamaan lippua vastikään käynnistyneeseen Horizon-festivaaliin, joka on jonkinlainen kokoontumisajon, teknoreivin ja rallikilpailun risteytys. Festarien keskuspaikka elää yötä päivää, sylkien ilmoille tauotonta dubsteppiä ja ilotulitteita.

Mulkaisu: Forza Horizon

Kevyempi Forza? Nyt ovat maailmankirjat pahemman kautta sekaisin. Mitä seuraavaksi? Padot murtuvat, galaksit räjähtävät, rupikonnia sataa ja liekkimeri nielaisee joka iikan!

No, ei nyt sentään. Forza Horizon on ihan oikeasti pirun hyvä peli, kuten Jason yrittää kuumeisesti osoittaa muille Nelinpelin körreille tuoreimmassa Mulkaisussa.

 

Lue myös

Batman: Arkham City Armored Edition (Wii U)

Battle of the Bulge (iOS)

Damage Inc. – Pacific Squadron WWII (PC, PS3, Xbox 360)

Lucius (PC)

Trials Evolution: Riders of Doom DLC (Xbox 360)

ZombiU (Wii U)

 

Muropaketin uusimmat