Uusimmat

Forza Motorsport (Xbox)

23.06.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Forza Motorsport on vihdoinkin täällä, eikä hetkeäkään liian aikaisin. Xbox on kipeästi tarvinnut laajaan pelikokoelmaansa realistista ajosimulaatiota, joka eroaisi sen lukuisista arcadekaahailuista. Peliä on sanottu jo legendaksi muodostuneen Gran Turismo -sarjan vastineeksi, ja tavoitteet ovat olleet erittäin korkealla.

Edesmennyt Enzo Ferrari totesi aikoinaan: ”Auto on kaunis, kun se voittaa”. Tähän filosofiaan perustuu myös Forza Motorsport. Pelaajan eteen heitetään 60 eri valmistajan 230 eri automallia, joiden virittäminen ja kustomointi on laajuudessaan jotain ennen näkemätöntä. Tavallisen japanilaisen perheautonkin voi muokata hurjaksi ratahirviöksi, jolla voitetaan kilpailuja.

Erilaisia pelitiloja ovat vapaa ajaminen, arcade, ajanotto ja ura, joka onnistuneesti yhdistää elementtejä Gran Turismo- ja Need for Speed: Underground -sarjojen peleistä. Pelaaja saa aluksi pienen summan krediittejä, joilla voi ostaa tarvittaessa uusia osia tai korjauttaa kilpailuissa syntyneitä vaurioita. Palkinnot vaihtelevat saavutettujen tulosten ja valitun vaikeustason mukaan. Epälineaarisessa uratilassa eteneminen tapahtuu ripeässä tahdissa.

Tekoälykuljettajat on ohjelmoitu hyvin, mutta ei täydellisesti. Konekuljettajat toimivat yllättävän inhimillisesti tehdessään ajovirheitä ja kilpaillessaan kiivaasti myös keskenään. Tekoälyä pystyy myös opettamaan A.I. Drivatar -järjestelmällä, jossa simuloidaan pelaajan omaa ajotyyliä.

Paalupaikan arvoinen suoritus

Ajotuntuma on yksinkertaisesti fantastinen. Xboxin oman ohjaimen tarkkuus on riittävä, ja renkaiden pito mallinnetaan jokaiselle renkaalle erikseen. Pidon loppumisesta kertova ohjaimen värinä välittyy melkein selkäytimeen asti. Ajaminen on helppoa mutta realistista, ja lisää haastetta saa kytkemällä ajoapuja pois päältä.

Toimivaa pelattavuutta tukee myös hyvä vauhdin tunne. Xboxista revitään kaikki irti, sillä on melkoinen ihme, että kahdeksan pelaajan kustomoimaa autoa liikkuu sujuvasti yhdellä ruudulla.

Xbox Live -ominaisuudet on onnistuttu upottamaan täydellisesti peliin. Moninpelissä on samalla muutamia täysin uusia ominaisuuksia. Pelaaja voi perustaa oman autokerhon, johon hän voi kutsua ystäviä mukaan, tai käydä autokauppaa muiden käyttäjien välillä. Tulosluettelon kautta voi ladata haamuautoja kirittäjiksi ja katsella muiden tallentamia kilpailu-uusintoja. Autojen ja ratojen aukaiseminen onnistuu myös verkon kautta pelattavan uratilan avulla.

Graafisesti Forza Motorsport on erinomainen. Autojen kiiltävistä koripinnoista heijastuvat ympäristöt ja helottavan punaisina hehkuvat jarrulevyt ovat hienoja yksityiskohtia. Ajopaikkoina toimivat vanhat tutut kilparadat, kuten Nürburgring ja Laguna Seca, ovat esikuviensa tarkkoja kopioita, ja ympärillä vilisevät maisemat ovat mukavan orgaanisen näköisiä. Vaihtelevaa säätilaa jää kyllä kaipaamaan, sillä kilpailut käydään aina kuivissa olosuhteissa.

Äänipuolella koetaankin sitten ehdoton kliimaksi, kun autojen yksilöllisesti tallennetut moottori- ja pakoäänet kutkuttavat ihanasti tärykalvoja. Tästä on tietysti luettava pois pelin taustalla soiva rock-painotteinen renkutus, jonka tilalla pystyy onneksi käyttämään koneen kiintolevylle tallennettuja kappaleita.

Forza Motorsport ei jätä paljoa toivomisen varaa. Se on Xboxin ajopeleistä ehdottomasti paras vaihtoehto.

Hannes Tenhovuori

Tekijä: Microsoft Game Studios
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Xbox
Saatavilla: Xbox
Pelaajia: 1-2, verkossa 2-8
Muuta: Dolby Digital 5.1 -tilaääni
Pelin kotisivu: xbox.com/forza