Uusimmat

Fuzion Frenzy 2 (360)

15.05.2007 13:00 Mikko Rekola

Hyvien minipelikokoelmien määrä nykykonsoleilla on laskusuhdanteessa. Vain Nintendo on jaksanut pitää perinteistä kiinni ja tuottaa suosittuja minipelejä vuosi toisensa jälkeen. Vaikka nettipelaaminen on noussut suosituimmaksi moninpelin muodoksi, pelaavat monet edelleen ystäviensä kanssa samalla koneella.

Tätä epäkohtaa korjaa Fuzion Frenzyn jatko-osa. Riittävätkö paukut Marion ja kumppaneiden juhlien pysäyttämiseksi?

Ensimmäinen Fuzion Frenzy sai mainetta Xboxin julkaisupelinä noin viisi vuotta sitten. Se oli tarkkaan harkittu kokonaisuus, joka tarjosi vastustamatonta hupia illanviettoon. Valitettavasti Halo varasti koko medianäkyvyyden ja peli päätyi vain aniharvojen hyllylle. Ideana oli taistella kuudella erilaisella planeetalla yksinkertaisten minipelin muodossa. Turnaus sisälsi aina ennakkoon päätetyn määrän taisteluja. Pelin omistajille tutuiksi tulivat futuristiset pelihahmot nimeltä Dub, Samson, Geena, Zak, Naomi ja Jet.

On vaikeaa analysoida mikä pelissä koukutti, mutta osasyy oli aiheella. Taistelut tulevaisuuden teräsmieskilpailuissa olivat monipuolisia ja muistuttivat 90-luvulla televisiossa pyörineitä gladiaattoreita. Vaikka Renny Harlin ja Tony Halme eivät sisältyneet Fuzion Frenzyn pelilevylle, oli pelaamisessa tiettyä testosteronia reilulla kilpailemisella höystettynä.

Uutukaista ei voida kuitenkaan pitää sarjan selvänä jatko-osana, sillä kehityksestä vastaa nyt Bombermanista tutuksi tullut Hudson Soft. Uudet kehittäjät eivät kuitenkaan ole tehneet suurempia muutoksia, sillä hahmot ja minipelit jatkavat samaa futuristista linjaa. Minipelejä on tarjolla kiitettävät yli 40 kappaletta. Niistä osan saa auki vasta voittamalla turnauksia ja tutustumalla pelin planeettoihin.

Pistetaistelua hyvässä hengessä

Mukana olevat pelit ovat edeltäjänsä tapaan monipuolisia. Taitoja mitataan nopeudessa, tarkkuudessa, voimassa ja onnekkuudessa. Eri lajit ovat tarpeeksi erilaisia, mutta silti helposti omaksuttavia. Näppäinyhdistelmät on suunniteltu yksinkertaisiksi ja helpoiksi oppia. Kertauksen vuoksi ennen pelin alkamista ruutuun putkahtavat tulossa olevan minipelin ohjeet. Halutessaan voi vielä ottaa pikaisen harjoituksen ennen ratkaisevaa peliä.

Vaikka suurin osa peleistä on hyvin monipuolisia, eivät kaikki yllä toivotulle tasolle. Esimerkiksi Speden tutuksi tekemä nopeuspeli on aivan liian tylsä luodakseen tunnelmaa. Ruudulle kaivattaisiin pelejä, jotka tuovat mukanaan räiskettä ja räminää. Jääbiljardi on yksi onnistuneimmista uusista tulokkaista. Kun yksinkertainen idea toteutetaan huolella, jaksaa sen parissa viettää useampiakin hetkiä. Valitettavasti vain kourallinen peleistä on oikeasti pitkällä jänteellä haastavia.

Ulkoasu on muuttunut futuristisempaan suuntaan. Hahmot kiiltävät pöytähopeiden tavoin ja kaikkialla on paljon vilkkuvia valoja. Hetkessä ilmestyvät räjähdykset ja neonvalojen avulla toteutetut taustat ovat kieltämättä näyttäviä. Kokonaisuudesta jää kuitenkin muovinen mielikuva. Missään ei näy jälkeäkään sahalaidoista tai nykimisestä, mutta peruskaura jättää visuaalisten herkkujen etsijät kylmiksi.

Musiikin puolella homma hoidetaan Hudsonin tavaramerkiksi muodostuneella japanilaisella teknolla. Lopputulos on korville ystävällinen ja silti energinen kokonaisuus. Samaa ei voi sanoa turnausten selostuksesta. Vaativaan rooliin on palkattu vihreähiuksinen DJ, jonka tyylitaju on pahemman kerran kateissa. Veikkonen lörpöttelee otteluiden välillä turhia ja selostuksen informatiivisuus on olematonta. Urheiluruudun tyyliin viherpää tulee kysyneeksi turhan moneen kertaan pelin aikana klassisen kysymyksen ”miltä nyt tuntuu?”

Frenzystä tulikin grisly

Partypelien herruudesta taisteleva Fuzion Frenzy 2 menettää taistelun jo ennen lähtölaukausta. Mikään osa-alueista ei ole pielessä. Moninpeli toimii hyvin kavereiden kanssa tai Liven välityksellä. Ruudun tapahtumat ovat iloisen värikkäitä ja kuka vaan voi halutessaan ottaa osaa kilpailuun. Mutta ensimmäisen osan gladiaattorimainen tunnelma loistaa poissaolollaan. Tilannetta synkistävät umpisurkea selostaja ja innovaatioiden puute.

Jopa vanhojen minipelien uudelleenkierrätys olisi voinut toimia, mikäli siihen oltaisiin panostettu kunnolla. Nyt onnistuneiden minipelien määrä on marginaalinen ja se laskee kilpailemisen viettiä. Vaikka Fuzion Frenzy 2 kuuluu Xbox 360:n parhaimpiin illanviettopeleihin, siinä ei riitä pelattavaa tai vetovoimaa. Lyhytaikainen hupi jättää päällimmäiseksi tunteeksi pettymyksen.

 

Tekijä: Hudson Soft
Julkaisija: Microsoft Game Studios
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://www.xbox.com/en-US/games/f/fuzionfrenzy2xbox360/