Game Room (PC, Xbox 360)

12.04.2010 18:00 | Miikka Lehtonen

Rahaa vastaan myytävät retrokokoelmat ovat aina hieman kaksipiippuinen juttu. Vanhojen pelien parissa toki viettää mielellään aikaa, mutta jos ihan rehellisiä ollaan, suuri osa niistä ei ole enää rahan arvoisia. Varsinkaan kun emulaattorien kautta jokainen asiasta kiinnostunut pääsee samaan hupiin käsiksi ilmaiseksikin.

Mutta miten käy Microsoftin tuoreen Game Roomin? Emuloinnin ohella tarjolla on nimittäin rempseää yhteisötoimintaa, joka voisi olla se puuttuva palanen myytävien emulaattorien palapelissä.

Pari viikkoa sitten lanseerattu Microsoft Game Room on kieltämättä mielenkiintoinen idea. Samaan aikaan PC:lle ja Xbox 360:lle julkaistu emulaattori tarjoaa mukavan, avatar-keskeisen käyttöliittymän ja paljon sellaista yhteisöpuuhastelua, mitä perinteisistä emulaattoreista ei löydy.

Ja kyse todella myös on emulaattoreista, vieläpä laadukkaista sellaisista, sillä Game Room mallintaa pelit prikulleen sellaisina kuin ne nähtiin aikanaan. Jos peleissä oli männävuosina jotain erikoisuuksia tai pieniä bugeja, ne löytyvät sellaisinaan myös Game Room –versioista. Hyvä ratkaisu, sillä uskollisen arcade-kokemuksen tavoitteluhan tässä on ideana.

Microsoft kehui ennen julkaisua, että Game Roomin taustalla pyörivät softat pystyvät emuloimaan jos jonkinlaisia alustoja ja koneita, mistä todisteena pelivalikoimasta löytyy toistaiseksi kolikkopelien ohella Atari 2600:n ja Intellivisionin pelejä.

Tässä on myös Game Roomin ensimmäinen ongelma, sillä Atari 2600:n ja Intellivisionin pelit tuskin väräyttävät monen suomalaispelaajan – tai yleensäkään monen nykypelaajan – viisaria, eivät varsinkaan sen vertaa, että pelistään viitsisi pulittaa 240 Microsoft-pistettä tai  jopa 400 pistettä, jos ne haluaa pelattavakseen sekä Xbox 360:lla että PC:llä.

Monet rakkaimmista klassikkopeleistä sattuvat myös olemaan sellaisten firmojen tekemiä, joilla on jo omat retro-kuvionsa: Donkey Kongista on esimerkiksi turha haaveilla.

Jutun juju löytyi

Game Roomin varsinainen houkutin on virtuaalisen kolikkopelihallin kylkeen pultattu yhteisötoiminta. Kun tepastelet pitkin pelihalliasi, kolikkopelien yläpuolella ilmoitetaan julisteen avulla, kenellä kavereistasi on pelin kovin pistemäärä.

Pelaajat voivat myös kutsua kavereitaan vierailemaan omaan virtuaalipelihalliinsa ja ihastelemaan komeita – ja tietenkin rahaa vastaan ostettuja – koristeitaan ja pelaamaan heidän pelejään. Ei kuitenkaan yhdessä, sillä online-moninpeliä Game Roomista ei löydy.

Näin moninpelaamisen virkaa hoitavat haasteet, jotka ovatkin sangen toimivia ja viihdyttäviä. Jos olet ostanut vaikka kehnona Pacman-kloonina tunnetun Jungler-kolikkopelin, voit lähettää kavereillesi siihen liittyviä haasteita. Haaste voi olla hypätä mukaan maailman kovimman Jungler-pelaajan high score –peliin sen tietyssä kohdassa ja koittaa sitten selvitä tietty määrä aikaa tai kerätä tietty määrä pisteitä.

Kun haaste on tehty, Game Room pitää kirjaa siitä, kenellä on kovin pistemäärä ja kuka on porukan kovin Jungler-pelaaja. Hauskaa… kunhan se toimii.

Game Roomin suurin ongelma on nimittäin se, että se ei, piru vieköön, toimi. Alusta saakka sitä ovat vaivanneet verkko-ongelmat, joiden takia haasteet häviävät matkalle, peleihin ei pääse käsiksi ja muutenkin kaikki tökkii. Ilmaiselta softalta voi toki sietää hieman ongelmia, mutta jos olen maksanut Red Baronista 240 Microsoft-pistettä, haluaisin myös pelata sitä, enkä katsella virheilmoitusta serveriongelmista.

Hintalappu kohdallaan

Game Room on monella tavalla mielenkiintoinen idea. Se tuo klassiset kolikkopelit Xbox 360:lle, jossa niitä ei ole juuri aiemmin nähty. Mukaan pultatut yhteisöominaisuudet ovat myös hauskoja ja olisivat vielä hauskempia, jos moninpeli onnistuisi verkon yli.

Toistaiseksi sitä vaivaavat kuitenkin monenlaiset ongelmat, joista merkittävin on pelikokoelman yleinen mitäänsanomattomuus. Tähän voi kuitenkin olla tulossa muutosta, sillä Microsoft on luvannut, että Game Roomista tulee löytymään vielä yli 1000 erilaista peliä. Millä aikataululla, se jääkin sitten nähtäväksi.

Älä kuitenkaan luota pelkästään minun sanoihini, vaan kokeile itse. Game Room on nimittäin ilmainen softa ja sen pelejäkin saa kokeilla nopeasti ilmaiseksi. Imaise ja vilkaise, josko klassiset kolikkopelit vievät mukanaan. Itse jään odottamaan kiinnostavampia pelejä ja ohjelmiston kehittymistä.

 

Tekijä: Microsoft
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, Xbox 360
Pelaajia: 1
Kotisivu: Game Room
Miikka Lehtonen

 

Lue myös

Command & Conquer 4: Tiberian Twilight (PC)

Dragon Age Origins: Awakening (PC, PS3, Xbox 360)

Eye of Judgment: Legends (PSP)

Metro 2033 (PC, Xbox 360)

Metroid Prime Trilogy (Wii)

New Super Mario Bros. Wii (Wii)

Sega Ultimate Mega Drive Collection (PS3, 360)

Space Invaders Extreme (DS, PSP)

 

Pelaan retropelejä mieluiten...

Katso tilanne vastaamatta