Garbage Truck Simulator 2011 (PC)
Tekijä: Astragon
Julkaisija: Excalibur
Testattu: PC Windows 7, Phenom 9850+, 4 Gt muistia, Radeon HD 5830
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP, Vista tai 7, 2,0 Ghz prosessori, GeForce 6 tai vastaava näytönohjain, 1 Gt muistia, 1,5 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Garbage Truck Simulator 2011
Arvostelija: Juho Anttila
Ihminen luulee tietävänsä jo kaiken, mutta monta kysymystä on yhä auki. Onko avaruudessa elämää? Mikä on kaiken tarkoitus? Onko Lady Gaga oikeasti mies? Kuka ihme oikein ostaa saksalaisia simulaattoripelejä?
Toiset haaveilivat kersana veturinkuljettajan ammatista, toisista taas tuli isona lentäjiä. Moni tahtoi ajaa rekkaa, mutta ilmeisesti niitäkin löytyi, joiden mielestä siisteintä ikinä on ajaa roska-autoa. Heille on suunnattu Garbage Truck Simulator 2011.
Pelin julkaissut saksalainen Astragon on jännä firma. Ajatelkaa mitä tahansa mielenkiintoista. Astragonin kataloogista löytyy sitä simuloiva peli. Entäs sitten vähän tylsemmät ja arkipäiväisemmät työt? Jo vain, Astragon on todennäköisesti julkaissut aiheesta simulaattorin. Jotain, mitä ei voi mitenkään päin kuvitella pelinä? No, Astragon… Saitte varmasti kiinni jutun juonesta.
Saksalaisia simulaattoreita on arvosteltu Domessa aiemminkin. Maanviljelyyn keskittyvä Farming Simulator sai luotua jonkinlaisen mullantuoksuisen zen-tunnelman, jonka parissa ainakin omat penskani viihtyivät. Forklift Truck Simulator herätti nostalgisia tunteita, mutta itse peli on roskaa. Niin on myös Garbage Truck Simulator 2011, muutenkin kuin aihepiirinsä vuoksi.
Paska duuni
Heti alusta saakka käy selväksi, että roskakuskin duuni on muutakin kuin ajamista. Paskabisnes on kovaa peliä, jossa vain röyhkeimmät, ovelimmat ja ahneimmat pärjäävät. Tai siis, tarkemmin sanottuna tarttis tehrä rahaa enemmän kuin mitä firma syö.
Tie kaatopaikan kuninkaaksi alkaa pohjalta. Rahaa riittää tasan yhden roska-auton ostamiseen, minkä lisäksi pankkitilille jää pieni pesämuna tulevaisuuden hankintoja varten. Kahisevaa tarvitaankin, sillä ostettavissa on kokonaista viisi erilaista roska-autoa. Lisäksi toimintaa pitäisi pystyä laajentamaan ympäri kaupunkia.
Onneksi yksi asia on saletti. Saasta ei tästä maailmasta lopu kesken aivan heti, joten ahkeralle roskakuskille riittää duunia juuri niin paljon kuin sitä jaksaa paiskia. Riittää, että listalta valitsee haluamansa työtehtävän ja tallista sopivan auton. Sitten onkin aika siirtyä tien päälle.
Ennen auton rattiin tarttumista on syytä kuitenkin harkita, mihin on ryhtymässä. Jokaisessa tehtävässä on aikaraja. Siitä myöhästyvä jää ilman palkkiota, millä on tunnetusti negatiivinen vaikutus yrityksen pitkän aikavälin menestykseen. Erilaiset tehtävät saattavat vaatia myös erikoisominaisuuksia valitulta autolta, joten kaikkiin hommiin ei pääse käsiksi ilman asiaankuuluvaa kalustoa.
Kliininen simulaatio
Mainittakoon tässä vaiheessa, että Garbage Truck Simulator 2011 näyttää kerta kaikkiaan kammottavalta. Kaupunki on piirretty viime vuosituhannelta peräisin olevilla tekstuureilla, valaisuefektit ovat halpoja ja kaikkea leimaa resurssien ja taidon puute. Mikä pahinta, tunnelma on kliininen. Huolestuttava ominaisuus simulaattorilta, jonka olisi tarkoitus sukeltaa roskakuilun syvimpiin ja haisevimpiin syövereihin.
Jos jotain sen sijaan on tehty huolella, niin auton ominaisuuksien määrä. Saksalaiseen simulaattorimentaliteettiin kuuluu, että mahdollisimman monta auton laitetta on mallinnettu. Riippumatta toki siitä, onko vekottimilla pelillistä funktiota. Esimerkiksi sumuvaloilla ei tee yhtään mitään, mutta silti ne löytyvät .
Kameran voi sijoittaa eri etäisyyksille auton ulkopuolelle, mutta tosimies ajaa kopin sisältä käsin. Autopeleille vähemmän tyypilliseen tapaan katsetta ohjataan hiirellä, autoa taas nuolinäppäimillä. Vaihteita voi venkslata käsin tai automaattisesti, tosin manuaaleilla ajaessa sormet meinaavat loppua kesken. Hassuna yksityiskohtana auton voi ostaa automaattivaihteisena tai käsivaihteistolla varustettuna, mutta tehtävän alussa pääsee joka tapauksessa päättämään, kumpaa tahtoo käyttää.
Ajotuntuma on muutenkin luvalla sanoen erikoinen. Roska-auton mittasuhteet ja kääntösäde toimivat odotetulla tavalla, mutta erityisesti kaasun käyttö on aivan kammottavaa. Nopeudenrajoitinta on pakko käyttää, jottei kaasua joutuisi sahaamaan jatkuvasti ees taas. Huolimaton nimittäin lipsauttaa ylinopeutta ja sillä on seurauksensa.
Tsihi, sait sakot
Pelialueena toimiva kaupunki on laaja, mutta ei yhtenäinen. Alueelta toiselle siirryttäessä ladataan, mikä on graafisen tason huomioon ottaen perin outoa. Pitkät etäisyydet kääntyvät peliä itseään vastaan, sillä tässä kaupungissa saa ajaa vain viittäkymppiä. Millä tahansa tiellä. Jos nopeus nousee tämän yli, saa sakot.
Tiketti napsahtaa myös lukuisia punaisia valoja päin ajaessa, liikennemerkkejä tai toisia autoja kolhiessa tai vaikka silloin, kun joku kaupungin harvalukuisista jalankulkijoista jää auton alle. Toki viimeksi mainittu tapahtuu vain leikisti, oikeasti roska-auto pysähtyy, jalankulkija kiroaa pahasti ja jatkaa sitten matkaa. Lapsiystävällistä, sanoisi joku. Minä sanon, notta tylsää.
Liikennevalot ja tolkuton nopeusrajoitus saavat matkan tehtäväalueelle venymään helposti kymmenminuuttiseksi tylsyydeksi. Matkan varrella ei ole juuri mitä katsoa, liikennettä on vähän ja tekemistä vielä vähemmän. Kunhan nyt taas muistaa jarruttaa valoihin.
Paikan päällä hypätään apukuskin saappaisiin ja käydään kärräämässä roskasäiliöt autolle. Myös tämä tapahtuu hyvin verkkaiseen ja kankeaan tahtiin. Sekä itseään toistaen. Peli onnistuu olemaan yhtä aikaa tarkka suoritettavien toimenpiteiden määrän suhteen ja samalla epärealistinen pelimoottorin lukuisten teknisten rajoitusten vuoksi. Käytännössä toteutus on laatikoiden siirtämistä paikasta toiseen, mikä ei edes simulaationäkökulmasta ole kovin mielenkiintoista.
Kaikki tehtävät ovat käytännössä aivan samanlaisia ja kaikki tekeminen täysin itseään toistavaa. Kyllästyin jo ensimmäisen tehtävän aikana. Mitä pienen ihmisen sielulle tapahtuukaan silloin, kun hänet pakotetaan istumaan läpi kymmeniä ja kymmeniä samanlaisia tehtäviä? Kauhistuttaa ajatellakin.
Garbage Truck Simulator 2011 on tyypillinen Astragonin tuote. Tämä tarkoittaa suomeksi sanottuna umpitylsää, teknisesti puutteellista simulaatiota, josta ei löydä peliä etsimälläkään. Peli ei kiinnostanut edes nuorempia testihenkilöitä, niitä samoja, jotka upottivat Farming Simulatoriin kymmeniä tunteja.
Puhtaasti pelinä arvioituna Garbage Truck Simulator 2011 ansaitsisi vältä-peukalon. Olen kuitenkin tullut siihen johtopäätökseen, etteivät saksalaiset simulaattorit sijaitse samassa todellisuudessa oikeiden pelien kanssa. Niissä on, kaikesta surkeudestaan huolimatta, jotain määrittelemätöntä magiaa.
Nytkin joku, todennäköisesti keski-ikäinen perheenisä, istahtaa koneelleen rankan työpäivän jälkeen ja käynnistää Astragonin simulaattoripelin. Mikä voisikaan olla keskiluokkaisempaa kuin paeta keskiluokkaista tylsää todellisuutta sitä samaa todellisuutta kovin kömpelösti mallintavan simulaattorin pariin? Jos Sinun haaveesi on aina ollut päästä ajamaan roska-autoa, on Garbage Truck Simulator 2011 kaikesta surkeudestaan huolimatta lähin vaihtoehto heti aidon asian jälkeen.
Lisää aiheesta
Jokainen pieni poika ja iso osa pienistä tytöistäkin on varmasti joskus haaveillut maanviljelijän ammatista. Traktorit, puimurit ja muut jännät koneet kiehtovat isompaakin, mutta harvalla on mahdollisuus ryhtyä peltojen valtiaaksi.
Forklift Truck Simulator 2009 (PC)
Kaikkein oudoin ja kiehtovin koitokseni oli kuitenkin kesä taivasta hipovien hyllyjen välissä, trukkikuskina synkän varaston uumenissa. Nyt Forklift Truck Simulator tarjoaa mahdollisuuden elää uudestaan nuoruuteni vaarallisimmat hetket.
Lue myös
Dead Island -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)
Deus Ex: Human Revolution (PC, PS3, Xbox 360)
Driver: San Francisco (PC, PS3, Xbox 360)
Formula 2011 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (PC)
Super Street Fighter IV: Arcade Edition (PC, PS3, Xbox 360)