Gary Grigsby’s Eagle Day to Bombing The Reich (PC)

24.11.2009 18:21 | Jukka O. Kauppinen

Tykkään vanhoista lentokoneita. Ja strategiapeleistä. Se ei ole mikään salaisuus. Niinpä peli, joka yhdistää historiallista ilmasotaa strategiaan on tehty juuri minulle.

Strategian mestari Gary Grigsbykin tietää mistä meikä tykkää ja teki minulle pelin. Toisen maailmansodan ilmasotaa jättistrategiana 1940-1945. Teknologian kehittymistä, pikkutarkkaa nysväämistä ja resurssienhallintaa. Kiitos, kelpaa, saanko santsata?

Gary Grigsby’s Eagle Day to Bombing the Reich on kaksi peliä samassa paketissa. Toisessa käydään Saksan ja Iso-Britannian välistä ilmasotaa vuonna 1940, kun Luftwaffe yrittää pommittaa britit nöyriksi ja avata reitin maihinnousulle. Jälkimmäisessä mesotaan oikein jättimäisessä mittakaavassa monen vuoden ajan, kun länsi- ja itäliittoutuneet pommittavat Saksaa, Italiaa ja muita akselivaltoja maan tasalle. Tai ainakin yrittävät.

Aivan uusista peleistä ei ole kyse, vaan kahden vanhemman pelin modernisoinneista. Talonsoft julkaisi Grigsbyn Battle of Britainin vuonna 1999, samoin 12 O’Clock High: Bombing the Reichin. Uusissa versioissa pelejä on työstetty rankasti uusiksi. Paitsi että ne toimivat nyt ongelmitta nykykoneissa, pelimoottoria on hiottu, käyttöliittymää paranneltu, bugeja korjailtu ja peliä ylipäätänsäkin laajennettu valtavasti. Uudet versiot ovat vanhoja selkeästi parempia ja miellyttävämpiä pelattavia.

Vain sotahulluille

Sanotaan se ilman kukkasia: Eagle Day to Bombing the Reich on hirmuinen paketti pelattavaa. Peleissä on aivan älyttömästi sisältöä, joka ei aukea helposti kuin vannoutuneille historiallisen ilmasodan ystäville. Luultavasti hieman tavallisemmatkin strategistit pääsevät pelistä jyvälle, kunhan lukevat käsikirjat huolellisesti ja lukevat hieman aiheesta. Ilman jonkinlaista peruskäsitystä toisen maailmansodan ilmasodasta tähän ei kannata koskea, sillä peli on suunnattu todella pienelle kohderyhmälle. Mutta me sekopäät, jotka tästä tykkäämme, tykkäämmekin ihan mahdottomasti.

Ajatelkaa nyt: voit komentaa joko Saksan/liittolaisten ilmavoimia tai liittoutuneita. Eagle Dayssä voit komentaa brittien laivueita yrittäessäsi suojata  rakasta Britanniaa hunneilta. Saksalaispelaaja koettaa murskata Britannian tutkaverkon, tehdä lentokentistä toimintakyvyttömiä, lanata lentokonetehtaat ja alistaa britit hakaristin alle. Saksalaispelaajan rooli on puhdasta strategiaa, sillä päivän kaikki lennot suunnitellaan valmiiksi vuorokauden aamutunneilla. Kliketi klik, valitaan kohteet, valitaan pommituslaivueet, lämitään reittipisteet ja aikataulut. Sitten rakennetaan aikataulut saattohävittäjille ja freie jagdeille. Sitten vain painetaan Start ja katsotaan miten suunnitelmat toteutuvat.

Brittinä pelaava puolestaan pelaa reaaliaikaisesti tai mieluummin hurjasti nopeutettuna etenevää taktiikkapeliä, jossa päivän ja yön aikana lennätetään torjuntahävittäjiä, mietitään miten omia kovin rajallisia resursseja käytetään, yritetään tunnistaa hämäykset ja saattohävittäjät varsinaisista pommitusosastoista ja niin edelleen. Päivän loputtua voit vielä siirtää laivueita kentältä toiselle, kuten myös ilmatorjuntaa uhatuimpiin kohteisiin.

Bombing the Reich on se todellinen järkäle. Toisen maailmansodan päivä- ja yöpommitukset vuodesta 1943 eteenpäin. Satoja ja satoja Luftwaffen ja liittolaismaiden hävittäjälaivueita, joita komennat torjuntatehtävissä. Kaupan päälle voit määrätä koko Saksan ilmailuteollisuuden tuotannosta. Mitä lentokonetyyppejä tutkit? Mitä valmistat? Mitä kalustoa eri laivueet käyttävät ja millaisia taktiikoita ne yrittävät noudattaa?

Tekemistä riittää. Valtavasti. Harmillisesti lentokoneteollisuuden hallinta on toteutettu kömpelösti, mutta muutoin pelin käyttöliittymä on selkeä ja tarvitsemansa tiedot löytää vaivatta. Hyökkäysten ja torjuntojen suunnittelu ja hallinta sujuu mainiosti. Pelijärjestelmässä on huomioitu hyvin niin historiallinen realismi kuin pelaajan tarpeet.

Pilotti pilotilta, kone koneelta

Pelaaminen on kuitenkin hidasta. Hi-das-ta. Ilmataisteluissa on niin valtavasti erilaista laskettavaa, ilmassa on niin paljon ja taisteluja tapahtuu niin paljon, että minimoiduimpienkin ilmataisteluraporttien lukeminen hidastaa pelin kuin mateluksi. Jokainen lentäjä on kaiken lisäksi oma yksilönsä, jonka statistiikkaa seurataan lento lennolta ja jonka kyvyt vaikuttavat lentosuoritukseen.

Joskus/usein täytyy yksinkertaisesti vain kytkeä kaikki raportoinnit pois päältä ja seurata tilannetta pelkästään kartalta, jotta yhden päivän pelitaistelut eivät veisi yhtä päivää myös ruudun tällä puolen.

Kahden ensimmäisen peliviikon aikana etenin pelin 1943 alkavassa täyskampanjassa noin kolme kuukautta. Sitten iski puutuminen enkä jaksanut aina suorittaa edes torjuntoja, pommittakoot mitä lystäävät. Mielessä kajasti ensin vain vuodenvaihde 1944 ja sitten lähestyvässä määrin kesä. Normandian maihinnousun ohessa kun luvassa on roppakaupalla uutta kalustoa, sillä olen pistänyt Saksan lentokoneteollisuuden tuotannot täydellisen uusiksi. Sori, Willy, Mersuja ei enää juuri Saksan taivaalla lennä ja vielä vähemmän tulevaisuudessa. Mitä nyt Me 109 H -koneet hoitavat lakisuojia ja niitä samperin tiedustelukoneita. Tulkoon Dora, tulkoon Schwalbe, tulkoon valkeus. Sitten joskus. Samassa ajassa ehtisin pelata vaikka Dragon Agen läpi 15 kertaa. Kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä on pare siis löytyä.

Yötorjunnat olen jättänyt suosiolla tekoälylle. Ei niitä jaksa.

Eagle Day to Bombing the Reich on upea, järkyttävä ja mukaansatempaava peli. Minulle ja kaltaisilleni ilmasotafriikeille. Se tarjoaa hitaan nautinnon täyttämiä ilmasotahetkiä sadoiksi tunneiksi. Nauttikaa, veljet, täysillä.

Molemmissa peleissä on useita erilaisia skenaarioita, lyhyitä ja pidempiä, täysimittaisten kampanjoiden ohella. Yhteen peliin ei siis tarvitse välttämättä käyttää puolta vuotta tosiaikaa.

 

Tekijä: 2by3 Games
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC, Windows 98/SE/2000/XP/Vista, Pentium IV 1,5 GHz, 512 Mt muistia
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: Gary Grigsby’s Eagle Day to Bombing The Reich
Jukka O. Kauppinen

 

Lisää strategiapelejä

Lue myös

Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC)

Dragon Age: Origins (PC, PS3, Xbox 360)

East India Company (PC)

Kharkov: Disaster on the Donets (PC)

Operation Flashpoint: Dragon Rising (PC, PS3, Xbox 360)

Order of War (PC)

Winter War: Squad Battles (PC)

 

Muropaketin uusimmat