Gary Grigsby’s War in the East: Don to the Danube (PC)

19.07.2012 16:18 Leevi Rantala

Tekijä: 2by3 Games
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows 7, AMD V-Series V160 2.4 Ghz, 2 Gt muistia, ATI Mobility Radeon HD 4250
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP/Vista/7, 1,5 GHz prosessori, 1 Gt muistia, 128 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1-2
Muuta: Ladattava lisäosa, hinta 13,99€
Pelin kotisivu: Don to the Danube
Arvostelija: Leevi Rantala

Gary Grisbyn “kevyt” itärintamapeli War in the East saa ensimmäisen laajennuksensa. 10 skenaariota sisältävä paketti tarjoaa vielä lisää pelattavaa jo ennestään massiiviseen emopeliin. Mukana on myös poikkeuksellisesti hyödyllistä materiaalia pelaajille, jotka vasta opettelevat mammuttipelin kiemuroita.

 

Mutta ensin: Huom! Huom! Attenzion!

Don to the Danube on laajennus, joka vaatii alleen emopelin.

Lue arvostelu:Gary Grigsby’s War in the East: The German-Soviet War 1941-1945

Grigsby on eräs pelimaailman pisimpään uurastaneita pelisuunnittelijoita, joka on erikoistunut raskaan sarjan strategiapeleihin. Uusimmassa teoksessaan herra palaa klassisen suosikkiaiheensa pariin, toisen maailmansodan suurtaisteluihin itärintamalle.

War in the Eastin nimi kertoo tiivistettynä kaiken tarpeellisen. Itärintama. 1941-1945. Koko sota. Koko penteleen jättimäinen, maailmanhistorian suurin sota. Viimeistä äijää myöten kuvattuna.

Aluksi nautitaan pienet alkupalat ja sitten käydään suurempien ruokalajien kimppuun

Kerrataanpa. Emopeli kattaa koko toisen maailmansodan itärintaman 1941-1945 väliseltä ajalta, tarjoten valtavimpana pihvinään koko sotatantereen massiivisena kampanjana. Siinä kuulkaa riittää tahkottavaa ikiajoiksi. Don to the Danube keskittyy puolestaan vuosina 1942-1945 käytyihin operaatioihin ja taisteluihin.

Paketista löytyy mm. Harkovan taistelu, Operaatio Uranus, Operaatio Sinisen alkuvaiheet sekä Cherkassyn mottitaistelu. Kurskin panssaritaistelua ei paketista löydy, mutta sen sijaan tarjolla on Operaatio Kutuzov-Rumyantsev, joka käsittelee venäläisten vastahyökkäystä Kurskin taistelun jälkeen.

Skenaarioiden pääpainotus kallistuu selvästi lyhyempien skenaarioiden suuntaan. Se ei ole ollenkaan huono asia, sillä tällainen mammuttijärkäle kaipaa ehdottomasti kylkeensä myös pienempiä välipaloja. Kuusi skenaarioista on kestoltaan alle 10 vuoron pituisia ja ne onkin mahdollista pelata loppuun yhden illan aikana. Loput vaativatkin sitten jo useamman illan istuntoja, pisimmän Drama on the Danuben ollessa jo 37 vuoron mittainen jättiläisoperaatio.

Varsinkin itärintaman loppuvuosien taistelut tarjoavat mukavaa vaihtelua emopelin tarjontaan. Näillä turpakäräjillä myös Saksa pääsee kokemaan miltä tuntuu olla altavastaajana, kun idän punainen jättiläinen lataa Wehrmachtia kunnolla vastapalloon.

Mein Gott! Näillä eväillä kukistuu suurempikin vastustaja

Kaikki War in the Eastia pelanneet tietävät, että se on kokemuksena vähintäänkin järisyttävä. Pelin pariin hyppääminen ei ole täysin kivutonta, sillä siinä on valtavasti erilaisia osa-alueita, joiden kaikkien hallinta on välttämätöntä menestyksekkään kampanjan suorittamiseksi. Don to the Danube helpottaa aloittelijoiden tuskaa tarjoamalla taistelujen eri osa-alueisiin keskittyviä harjoitustaisteluja.  Yhdessä harjoitellaan sitä, miten sääolosuhteet vaikuttavat sotimiseen, toisessa keskitytään linnoitetun rintamalinjan murtamiseen, kolmannessa ilmaoperaatioiden suorittamista ja niin edelleen.

Tällaiset skenaariot valmistavat hyvin varsinaiseen isoon kampanjaan ja onkin outoa, etteivät ne tulleet jo peruspelin mukana. Kaikkien War in the Eastistä kiinnostuneiden kannattaakin varata kukkaroon hieman enemmän kolikoita, sillä Don to the Danuben kanssa sen oppiminen käy huomattavasti helpommin.

Don to the Danube on kokonaisuutena pätevä lisälevy, jonka avulla emopelin nyanssien oppiminen käy helpommin. Se tarjoaa myös mielenkiintoisia skenaarioita myös konkareille, sillä sen suurimmat skenaariot Drama on the Danube ja Retreat from Leningrad tarjoavat mielenkiintoisen kimurantit lähtöasetelmat molemmille osapuolille.

 

Lisää aiheesta

Gary Grigsby’s War in the East: The German-Soviet War 1941-1945 (PC)

Gary Grigsby’s Eagle Day to Bombing The Reich (PC) 

Gary Grigsby’s War Between The States (PC)

Lue myös

Forza Motorsports 4: Porsche Expansion Pack DLC (Xbox 360)

FTL: Faster Than Light -ennakko (PC)

Game of Thrones (PC, PS3, Xbox 360)

The Walking Dead Episode 2: Starved For Help (Mac, PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Tony Hawk’s Pro Skater HD (PC, PS3, Xbox 360)

Ys: Origin (PC)

 

Muropaketin uusimmat