Uusimmat

Gauntlet (PC)

10.05.2015 14:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Arrowhead
Julkaisija: Warner Bros Interactive
Testattu: Windows 8.1, Intel Core i5-4670k, 16 Gt keskusmuistia, Radeon R9 280x
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, 2,4GHz tuplaydinprosessori, 4 Gt muistia, 512 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella ja internetissä)
Muuta: Ladattava peli, hinta 19,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.gauntlet.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Gauntlet! Nimi pelihistorian hämäristä! Kolikkopelurit muistavat pelistä muutamia kuolemattomia juttuja. ”Wizard needs food badly” –tason läpät sekä sen, että peli oli suunniteltu nielemään kolikoita maksimivauhdilla.

Näistä lähtökohdista on aika paha tehdä peliä, joka riittää vastaamaan nykypelaajien tarpeisiin. Ei se toki estä yrittämästä.

Toim. huom: peli ilmestyi syksyllä 2014. Arvostelu oli kuitenkin lipsahtanut väärään kansioon, josta se osui silmään nyt vasta. Niinpä arvostelu julkaistaan ihan pikkuisen myöhässä. Jukan vika.

Gaunlet oli tosiaan aikanaan aika legendaarinen kolikkopeli. Neljä soturia – velho, valkyria, haltia ja barbaari – tunkeutuivat toinen toistaan hirviöntäyteisempiin luoliin tarkoituksenaan tuhota kaikki ja kerätä aarteet. Toinen juttu, joka pelistä muistetaan, oli se, että hahmojen kestopalkkina toimiva ruokamittari tikitti koko ajan kohti nollaa, osumista suorastaan hypähteli. Kun mittari oli lähellä nollaa, alkoi ”Elf needs food badly” –varoittelu ja kun ruoka loppui, loppui pelikin.

Oikeastihan Gauntlet oli aika penseä ja yksinkertainen peli, joka oli suunniteltu vain imemään maksimivauhtia kolikoita pelaajien taskuista. Nyt? Nyt se on vähän jotain muuta.

Tervetuloa luolastoon

Moderni Gauntlet on lainaillut esikuvastaan jos jonkinlaista. Pääosassa on yhä neljä sankaria, edelleen periaatteessa samat tyypit, mutta nyt hahmoilla on muutakin eroa kuin väri. Jokaisella kun on oma pelityylinsä. Barbaari ja valkyria ovat meleehahmoja, joilla juostaan ja mätkitään kuin missä tahansa simppelissä arcademätkyttelyssä konsanaan. Haltia ja velho ovat vähän erilaisia.

Haltialla pelataan kuin kahden tikun räiskintäpeliä konsanaan. Vasen tikku liikuttaa, oikea ampuu konekiväärin vauhdilla tähdättyyn suuntaan. Velho taas on kuin Magickasta repäisty. Ohjaimen painikkeet vastaavat erilaisia elementtejä ja niiden painalluksia yhdistelemällä saa loihdittua erilaisia loitsuja, joita voi sitten heitellä. Tulipallot, ketjusalamat, voimakilvet ja muut ovat käytössä, mutta vain jos muistaa oikeat näppäinyhdistelmät.

Barbaari ja valkyria ovat selvästi ne tylsimmät hahmot, sillä niiden kanssa pelaaminen on pelkkää mätkintää. Itse tykästyin haltiaan ja sen liikkuvaan pelityyliin kovasti, mutta velhollakin oli kiva pelata. Kaikki neljä pääsevät yhtä aikaa peliin mukaan, sillä Gauntlet on co-op-peli. Joko samalla ruudulla tai vaikka netin välityksellä.

Yksinkin pystyy pelaamaan, mutta kuten itse huomasin nopeasti vaihdettuani neljän pelaajan matsista yksinpeliin, se ei ole läheskään niin hauskaa kuin porukassa pelaaminen. Gauntlet kun on siitä veikeä peli, että kaikki pelaavat periaatteessa yhteen, mutta silti itselleen. Tiimi voittaa vain tiukalla yhteistyöllä, mutta toisaalta kaikki esimerkiksi keräävät omalle tililleen kultaa, täyttävät omaa kestopistepalkkiaan syömällä ruokaa ja niin edelleen.

Tuloksena on peli, joka on hillitöntä kaaosta jo ennen kuin mukaan heitetään kauheat määrät vihollisia.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Hämähäkkejä, örkkejä ja luurankoja

Alkuperäinen Gauntlet muistetaan myös suurista hirviölaumoistaan. Niskaan vyöryi ruudun täydeltä örmyjä, joita spawnasi koko ajan lisää pitkin kenttää sijoitetuista hirviöluolista. Uusi Gauntlet toistaa tavallaan myös tämänkin idean, mutta vaisumpana. Hirviöitä on yhä paljon, mutta ei niin paljon kuin ennen. Hirviöspawnereitakin on, mutta ne ponnahtavat nyt maan alta skriptatuissa paikoissa, joissa yleensä pitäisi muutenkin suljetulla alueella tappaa kamalasti hirviöitä.

Mukana on myös hieman kovempia erikoisörmyjä, sekä kenttien lopussa kunnon pomohirviöitä, joita vastaan taistellaan pienoisten puzzlejen voimin. Esimerkiksi ensimmäinen pomo on haavoittumaton siihen saakka, että kaksi sankaria pyörittää napin päällä seisomalla uhrausalttarin oikeaan asentoon. Kun näin on tehty, pomon sydäntä voi hetken aikaa kepittää urakalla. Toki koko ajan niskaan syöksyy hirviöitä, katosta sataa kiviä ja se kivitalon kokoinen muumiokin on vähän ikävä tuttavuus.

Meno on parhaimmillaan todella hektistä, mutta myös kaavamaista. Juostaan pitkin tunnelia kunnes saavutaan hirviöhuoneeseen. Tapetaan örkit, edetään. Välillä tulee vastaan osioita, joissa pitää juosta sokkeloa pitkin karkuun kerrasta tappavaa Kuolemaa, toisinaan taas huoneita, joissa täytyy vaikka työnnellä palikoita paikalleen samalla kun tapetaan isoja hirviölaumoja.

Tarkoituksena on selvästi ollut tehdä hirvittävä adrenaliinintäyteinen arcade-mättö ja kun ruudulla on neljä pelaajaa, efekti myös toimii. Meteli nousee hirveäksi kun haltia vahingossa ampui velhon kalkkunan tai valkyria vei kaikki kullat itselleen muiden yrittäessä taistella hirviöitä vastaan (ja epäonnistuessa).

Kaikki mekaniikat on suunniteltu tukemaan moninpeliä, joten yksin tai edes pienemmällä porukalla koettuna Gauntlet on selvästi vaisumpi kokemus. Hyvä kaveriporukka saa siitä mainiota kaljoitteluviihdettä viikonlopuksi, mutta yksinäisen hymy on vaisumpi. He saavat itseään toistavan ja aika geneerisen arcademätön, joka todennäköisesti kyllästyttää kauan ennen sitä viikonlopun päätöstä. Kannattaa siis hankkia kavereita ja kavereille myös Gauntlet. Tällöin pisteisiin voi helposti heittää yhden lisää.

 

 

 

Alkuperäinen, vuonna 1985 pelihalleihin saapunut ja pikkupoikien lukemattomia kolikoita imuroinut Gauntlet on monien nykyisten retrosetien kaiholla muistelema laite. Eräs ensimmäisistä moninpelattavista luolastokomppauksista tarjosi aivan uudenlaisen kokemuksen, jossa kellareiden käytävillä odottavia yrmyläisiä pystyi pieksemään yhdessä jopa neljän kaverin kesken. Ei ehkä nykypäivänä kuulosta kovin hurjalta, mutta tämä olikin melkein 30 vuotta sitten.

Gauntlet-ensikosketus – klassinen kujanjuoksu kutsuu sankareita [osa 1] 

Testisessiossa istuin kolmen saksalaisen kollegan viereen sohvalle, jonka jälkeen kätösiimme tuotiin ohjaimet ja pääsimme valitsemaan omamme neljästä hahmovaihtoehdosta: barbaarista, valkyriasta, velhosta ja haltiasta. Kaksi ensin mainittua ovat lähitaistelueksperttejä ja aloittelijaystävällisiä, velho ja haltia taas kuulemma astetta vaativampia. Valitsin valkyrian, pidänhän kovista pohjolan mimmeistä. Sitten mentiin.

Gauntlet-ensikosketus – katakombit kutsuvat [osa 2] 

 

 

Lisää aiheesta

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi 

Magicka (PC)