Uusimmat

Gears of War – ensituntumat (Xbox 360)

15.11.2006 17:52 Muropaketin toimitus

Ihmiskunta on hätää kärsimässä. Maapallo on taas kerran vieraiden olioiden hyökkäyksen kohteena. Mutta uhka ei tule tällä kertaa avaruuden laitamilta vaan kotikonnuilta. Vihollisia pukkaa jalkojen alta, sananmukaisesti. Ihmiset ovat tuhonneet epätoivoisina jopa omia kaupunkeja tämän synkän maan uumenista tunkeilevan Locust-nimisen vihollisen ahdistamina.

Gears of War on helposti vuoden odotetuin Xbox 360 –peli. Tane Seurujärvi nappasi peliä kraivelista kiinni ja kirjoitti elämyksen innoittamana pienen ensikosketukset-henkisen raportin.

Pieni joukko eliittisotilaita on viimeinen puolustus ihmisten totaalista tuhoa vastaan. Pelaajalla on täytettävänään suuret kengät, sananmukaisesti. Kuten alla olevasta kuvastakin näkee. Sinä astut sotilaista parhaimman saappaisiin. Marcus Fenix on urhea sotaveteraani, joka on kuitenkin sysätty vankilaan. Ihmiskunnan epätoivoinen tilanne muuttaa kuitenkin kaiken, joten tuomio jää lyhyeksi. Maa tarvitsee sinua.

Alkuintron jälkeen silmät ovat pudota päästä. Alkuintro ei ollutkaan esirenderöityä valmiiksipurkitettua videota, vaan pelin moottorilla tehty animaatio. Ensiaskelten jälkeen ei voi sanoa paljon muuta kuin että: Vau! Gears of War on se peli, jolla ilkutaan kaverin puuceen onnettomille peleille.

Visuaalisen shokin jälkeen pelaaja ehtii keskittyä myös sisältöön. Peli on kuvattu Marcuksen olkapään takaa ja onneksi niin. Eri tilanteita olisi todella vaikea hahmottaa naamaperspektiivistä, etenkin kun pelaajan on lymyiltävä suojassa vihollisen tulelta.

Alun lyhyessä tutoriaalissa esitellään tärkeimmät toiminnot ampumisesta kulmien taakse suojautumisiin ja kranaattien heittelyyn. Pian peli näyttää kuitenkin todelliset kasvonsa: tämä EI ole Doom. Varomaton pelaaja pyrähtelee luonnostaan vihollisia päin kuin päätön kana konsanaan. Siitä ei saa kuin lyijymyrkytyksen. Ei muuta kun takaisin checkpointille ja uusi yritys.

Vaikka GoW on räiskintäpeli, se on räiskintä jossa pelaajan täytyy ennakoida tilanteet, edetä riittävällä varovaisuudella ja ennen kaikkea edetä suojasta suojaan. Urhean soturin käy nopeasti kalpaten jo tutoriaalissa, jos ei ole riittävän varovainen. Hyvä suoja onkin pelaajan paras kaveri, ainakin heti moottorisahalla varustetun rynnäkkökiväärin jälkeen.

Kenttäsuunnittelu on toteutettu hyvin. Kentät ovat selvästi rajattuja putkia, mutta sopivan avoimia. Etenkin suuremmat tulitaistelut käydään yleensä avoimissa tiloissa, missä voi oikeasti suunnitella eri etenemisreittejä. Marcuksella on yleensä seuranaan muutama toveri antamassa tulitukea. Vaikka tovereita ei voikaan paljoa käskyttää, niin he tekevät lähes poikkeuksetta hyvää työtä.

Pelin hahmot on järkeistetty todella hyvin. Tekoäly toimii. Viholliset käyttäytyvät loogisesti eri tilanteissa. Vaikka ne eivät osaakaan kovin monimutkaisia motitusstrategioita, ovat Locustit silti oiva vastus. Sen verran oiva, että pelaaja tuntee sotivansa oikeita hahmoja vastaan.

Peli onkin alussa jopa vaikea. Eteneminen ei suju kuin itsestään ja kuolo koittaa helposti. Pidemmälle edetessä Gearsin mekaniikka alkaa kuitenkin iskostua selkärankaan, jolloin suojasta suojaan kirmaamisesta oppii nauttimaan.

Gears of War yllätti. Pelin imu on tehokas. Sitä ei tarvinnut pelata vain eteenpäin pääsemisen takia, vaan pelin itsensä vuoksi. Ainakin allekirjoittaneelle tämä on nykypeleissä melko harvinaista herkkua. Tosin Gears loppuu melko nopeasti, noin 10 tunnin jälkeen. Toisaalta se on mielestäni juuri sopiva pituus tällaiselle hektiselle luotikujajuoksulle. Lisäarvoa yksinpelille tuo hyvin toteutettu co-op-moninpeli. Koko kampanjan voi pelata kaverin kanssa läpi verkon yli tai jaetulta ruudulta.

Moninpeliä en vielä testannut, cooppi poislukien.

 

Tekijä: Epic
Julkaisija: Mircrosoft
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360, 17.11.2006
Pelaajia: 1-4 (co-op peli kahdelle pelaajalle)
Pelin kotisivu: www.gearsofwar.com

Tämä on lukijamme kirjoittama peli-esittely. Julkaisemme mielellämme lukijoidemme kirjoittamia artikkeleja. Jos haluaisit tuoda eDomessa esille vaikkapa jonkin indie-pelitalon tuotoksen tai omia ajatuksiasi, niin ota yhteyttä Toimitus-sivulta löytyvään sähköpostiosoitteeseen.