Uusimmat

Gears of War: Judgment (Xbox 360)

28.03.2013 17:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: People Can Fly/Epic Games
Julkaisija: Microsoft Studios
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-2, 2-10 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://gearsofwar.xbox.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Gears of War on yksi Xbox 360:n ehdottomasti kuuluisimmista pelisarjista. Rumien lihaskimppujen tähdittämä hyperväkivaltaspektaakkeli on ihastuttanut pelaajia jo konsolin alkuajoista asti, ja meininki on vain parantunut osa osalta.

Kolmanteen osaan käytännössä loppunut Locust-sota ja tekijäfirma Epic Gamesin jonkinasteinen kyllästyminen sarjaan kuitenkin loivat fiilistä, pelisarjan taru olisi nyt lopussa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan pelisarja jatkaa uutta elämäänsä Bulletstorm-studio People Can Flyn luotsaamana. Ja suunta on hyvä.

Gears of Warit ovat perinteisesti olleet jonkinlaisia machomiesten road trippejä, joissa kaupunkimaisemissa käytävä kyykkypiiloräiskintä on saanut pikkuhiljaa yhä eeppisempiä ja eeppisempiä mittakaavoja. Tähän Judgment tuo poikkeuksia sekä tarinansa että rytmityksensä vuoksi.

Peli on myös sarjan ensimmäinen, jonka päähenkilönä ei toimi gearsien nimikkonaamaksi muodostunut Marcus Fenix. Pelin pääkampanja on Locust-sodan alkuvaiheisiin sijoittuva takauma. Siinä pääsarjassa hauskoiksi sivuhahmoiksi jääneiden Colen ja Bairdin Kilo-ryhmää syytetään sotaoikeudessa, ja kampanjan tapahtumista suurin osa on oikeudessa tapahtuvaa menneiden tapahtumien kertausta.

Tämän lisäksi mukana on myös pääkampanjaa pelaamalla avautuva minikampanja Aftermath, joka kertoo Colen, Bairdin ja Carminen edesottamuksista Gears of War 3:n tapahtumien aikaan. Hyvä joskin lyhyehkö lisäys, jonka meininki on ehkä lähempänä vanhoja Gearseja.

People Can Flyn edellinen peli Bulletstorm tuli erinomaisen tunnetuksi sekä hyvästä meiningistään että sen tavasta arvottaa pelaajia tappojen näyttävyydellä. Tämä sama jatkuu onneksi myös Gears of War: Judgmentissa.

Pelin tehtävät on jaettu osioihin, joiden pituudet vaihtelevat muutamasta minuutista noin varttiin. Niiden aikana peli pisteyttää pelaajan toimintaa tappojen näyttävyyden, kerättyjen kunniamerkkien ja esimerkiksi kaatumisten avulla. Perustasolla tähdet kertyvät melko hitaasti, ja kovimpiin tuloksiin päästäkseen onkin aktivoitava jokaiselle tehtävälle erilainen erikoistavoite.

Yhden Kilon sota

Suoritusten pisteyttäminen ja taistelua vaikeuttavat erikoistehtävät ovat yksi Judgmentin tärkeimmistä uudistuksista. Aiemmissa Gearseissa kovallakin vaikeustasolla on pärjännyt aktiivisella henkiinherättämisellä ja hitaalla etenemisellä, nyt ruudun vasemmassa ylänurkassa komeileva taitomittari saa oikeasti kalastelemaan tappoja tiimikavereilta ja varomaan tekemisiään.

Vielä hienompia ovat kuitenkin erikoistehtävät. Nämä juonen kerrontaa hieman muuttavat piilotavoitteet tuovat muuten melko yksioikoiseen pelimekaniikkaan paljon kaivattua piristystä. Erikoistavoitteet saattavat esimerkiksi tuoda vihollisaaltoihin uusia vihollistyyppejä, huonontaa näkyvyyttä, laittaa tehtävälle aikarajan tai vaikkapa rajoittaa Kilo-ryhmän asevalikoimaa. Tilanne, jossa tehtävän alussa on aseistanut ainoastaan ammuksista tyhjällä pistoolilla, kasvattaa luonnetta melko paljon.

Lisää haastetta tuo myös Smart Spawn -mekaniikka, jossa vastaan tulevat locustit ja niiden määrät vaihtelevat. Vaikutusta pitäisi ilmeisesti olla ainakin pelaajan menestyksellä, mutta käytännössä tuntui siltä että peli arpoi käyttöön tulevia aseita ja vastaan tulevia locusteja muutamista valmiista paketeista. Hyvä ja kaavamaisuutta vähentävä lisä joka tapauksessa.

Näin suorittamiselle ja tappamiselle on saatu päämäärä. Komeat tapot tai tappoputket nettoavat pelaajalle kunniamerkkejä, jotka siirtyvät suoraan moninpelissäkin kelpaavaksi kokemukseksi. Hyvä suoriutuminen ja kokemuksen kertyminen eivät kuitenkaan tuo nykytrendistä poiketen mitään etua varsinaiseen pelaamiseen. Komeita hahmojen ja aseiden väripinnoitteita tai pelaajan nimessä keikkuvia kunnianimiä kyllä, mutta uusista aseista, ominaisuuksista ja vastaavista on turha haaveilla.

Kampanjan pisteyttäminen ja jakaminen ovat myös muuttaneet sen luonnetta. Kivoja automatkoja ja normaalista poikkeavia toimintakohtauksia on huomattavan vähän, ja kampanjasta puuttuu kirjaimellisesti eeppisyyden tuntu. Vastapainona taisteluista on tullut huomattavasti aiempaa hektisempiä, ja People Can Fly on mieltynyt erityisesti aalloittain tapahtuvaan puolustustaisteluun, jossa käytössä olevin tykkitornein ja ansoin pyritään rakentamaan mahdollisimman hyvin locusteja torjuvia rakennelmia. Tämä ei suinkaan ole huono asia, sillä suurin osa näistä linnoittautumistehtävistä on varsin tunnelmallisia. Lisäksi jostain kumman syystä suojaustehtävistä ei ole tehty hermoa raastavan vaikeita.

Vaikka peli tapahtuukin takaumissa, ei se ole ollut este lisätä peliin uusia aseita. Booshka-kranaatinheitin on uusi lisäys räjähdearsenaaliin, Markza taas lippaalla varustettu mutta hieman tehossa kärsivä kiikarikivääri. Kranaattiarsenaali on kasvanut parantavaa kaasua levittävillä Stim-kranaateilla, ja jonkinlaisena outolintuna on kiikaritähtäimetön Breechshot-lukkokivääri. Uusia linnoittautumistehtäviä varten apuna on räjähtäviä ansoja laukova varsijousi.

Aseista suurin osa on ihan piristäviä ja mukavia uutuuksia, mutta lukkokivääri jäi jonkinlaiseksi mysteeriksi. Sille jääkin ilmeisesti jonkinlainen elvistelyaseen rooli, ainakaan mitään muuta käyttöä en sille keksinyt.

Steroidit verkossa

Vaikka parissa illassa pelattavat kampanjat sisältävätkin tällä kertaa ehkä aiempaa enemmän uudelleenpeluuarvoa kuin aiemmin, on pelisarjan sydän silti moninpelissä. Tällä saralla meininkiä onkin uudistettu juuri sopivasti. Kampanjatilat ovat edelleen pelattavissa sekä maksimissaan neljällä pelaajalla verkossa että jaettuna saman ruudun kaksinpelinä.

Vanhoja moninpelitiloja on uudistettu roimalla kädellä, ja tämä osasto vakuuttaakin huomattavasti kampanjaa enemmän. Aloitetaan tylsistä vaihtoehdoista. Free For All ja Team Deathmatch tuskin kaipaavat kovin suuria esittelyjä. Muita pelaajia lahdataan armotta ilman sen suurempaa tavoitetta, Domination on perinteinen hallintatila, jossa kartalle sijoitettuja hallintapisteitä pyritään valtaamaan vihollisilta ja pitämään hallussa mahdollisimman kauan.

Horde loistaa valitettavasti poissaolollaan, mutta onneksi tilalle on saatu kaksi täysin uutta pelitilaa, jotka ovat samalla myös pelin parasta antia. Survival on tavallaan uudistettu versio Hordesta. Siinä aalloittain pahenevia locust-laumoja vastaan on puolustauduttava viiden hengen pelaajaryhmällä, ja käytössä on neljä eri hahmoluokkaa. Sotilas on kranaatinheittimellä ja lancerilla varustettu hyökkäyksen ykkösnyrkki, joka osaa lisäksi täydentää tiimikavereiden ammusvarastoja. Lisäksi mukana on uudella Markza-kiväärillä varustettu, kohteita muille merkitsevä tiedustelija, tykkitorneja asetteleva insinööri ja tiimikavereita parantava kipusisar.

Pelkän hengissä selviytymisen lisäksi Survivalia piristävät suojeltavat kohteet, joiden tuhoutuminen merkitsee epäonnistumista. Lopputuloksena on tunnelmallinen ja suoranaisesti haastava pelitila, joka tuo hyvin paljon mieleen Mass Effect 3:n moninpelin. Hyvässä mielessä.

Overrun on aiemmassa artikkelissamme esitelty moninpelitila, joka on käytännössä uusi versio survivalista: se kun pistää locustien puikkoihin ihmispelaajia, minkä jälkeen joukkuetta vuorottelee locust-hyökkäysvuoroilla ja COG-puolustusvuoroilla. Kuten ennakossa totesimmekin, addiktiivista viihdettä joka kärsii ehkä ainoastaan rajallisesta karttavalikoimasta.

Gears of War: Judgment on peli, joka oli hyvin lähellä saada peukun pelkän moninpelinsä ansiosta. Yksinpelikampanja ei hektisistä taisteluista ja uudelleenpeluupotentiaalistaan huolimatta pääse sille tasolle, mitä sarjan tarinoilta on tähän mennessä totuttu odottamaan. ADHD-jonnejen aikakaudella pelin spartalainen moninpelinäkemys on ihailtava poikkeus: varusteet eivät kerry pelaamalla, vaan kaikille annetaan samat työkalut. Tekemällä sen sijaan saa hahmon nimeen ja ulkonäköön vaikuttavia tekijöitä, ja nämä ovat tuhat kertaa pelottavampi juttu kuin kahdella sadalla istumatunnilla hankittavat megamutkat.

Moninpelattavaa räiskintää haikaileville Judgment on alkuvuoden ehdoton ykkösvalinta, mutta normaalia Gears-tarinaa odottavat joutuvat ehkä hieman pettymään. People Can Fly on tästäkin huolimatta jälleen lunastanut asemansa yhtenä tämän hetken kovimmista FPS-tehtailjoista. Sääli ettei käsikirjoitusta saatu hiottua Bulletstormin tasolle.

 

Videollinen Nelinpelimielipide

 

Lisätietoja: Nelinpeli.com

 

 

 

Lisää aiheesta

Gears of War (Xbox 360)

Gears of War (PC)

Gears of War 2 (Xbox 360)

Gears of War 3 (Xbox 360)

Gears of War (Lautapeli)

Lue myös

Darkstalkers Resurrection (PS3, Xbox 360)

F1 Race Stars (PC, PS3, Xbox 360)

God of War: Ascension (PS3)

MLB 13: The Show (PS3, PS Vita)

Omerta: City of Gangsters (PC, Xbox 360)

Starcraft 2: Heart of the Swarm (Mac, PC)