Ghost Trick: Phantom Detective (DS)

14.04.2011 17:00 Eric Hartin

Tekijä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.capcom.co.jp/ghosttrick/
Arvostelija: Eric Hartin

En haluaisi olla etsivä. Työ on rankkaa, vihjeiden löytämiseen ja yhdistelyyn tarvitaan perusinsinööriä paremmat hoksottimet , ja usein joutuu tekemisiin jopa kuolleiden kanssa.

Ghost Trick tekee päähenkilönsä elämästä vielä kertaluokkaa vaikeampaa. Ei riitä, että hommat kusevat urakalla jo lähtökohdiltaan: päähenkilömme on nimittäin heti pelin alussa jo kuollut.

Ghost Trick: Phantom Detective on Ace Attorney -sarjan luoneen Shu Takumin uusin lempilapsi. Kuten Ace Attorneyssä, kuolema on suurin ongelmasi. Näin käy ilmi heti pelin alussa: pelin päähahmo Sissel on koko pelin ajan vain henki, joka voi hetkellisesti kaapata valtaansa elottoman esineen. Sissel ei voi levätä rauhassa, ennen kuin on selvittänyt, miten hän kuoli. Siinä ohessa tulee pelastettua useita muita henkiä.

Haamuna Sissel ei kuitenkaan tottele oikean maailman sääntöjä. Useimmiten pelastettava henkilö on jo kuollut, joten Sisselin pitää palata erikoisilla voimillaan hetkeen ennen tapahtunutta kuolemaa.

Käytännössä peli toimii siten, että päähahmon henki hyppää esineeltä esineelle koettaen saada aikaan ketjureaktion, joka edistää pelaajan tavoitteita. Joskus se on jotain niinkin yksinkertaista kuin oven avaaminen sopivalla hetkellä, jotta juokseva hiiri pääsee tekemään tuhojaan jotain muuta tarkoitusta varten.

Täytyy tunnustaa: Ghost Trickin järjestelmä vaati hiukan totuttelua. Pelaaja joutuu siirtymään fyysisesti käsiteltävään objektiin, ennen kuin saa selville miten se reagoi aktivoituessa. Tämä tarkoittaa sitä, että monissa pelin mysteereissä joutuu ensin kokeilemaan pariin otteeseen, mitä mikäkin asia tekee, ennen kuin voi edes yrittää ratkaisua. Tähän kuuluu pienien tiedonmurusten saanti, kuten tieto siitä, mihin esimerkiksi joku kärry rullaa aktivoituessaan.

Synkkää huumoria

Hieman hiomattoman tuntuisen pelattavuuden kestää kuitenkin hyvin, sillä tarina imaisee mukaansa heti alkuhetkistä lähtien. Hahmosuunnittelukin toimii; Sissel on toki tyypillinen muistinmenetyksestä kärsivä tyhjä taulu, mutta häntä tasapainottaa iso kasti hyvinkin erikoisia hahmoja. Vaikka tarinan aihepiiri on suhteellisen synkkä, on huumoria mukana roppakaupalla.

Graafisesti Ghost Trick on ehdottomasti DS:n persoonallisimpia pelejä. Jokaisen hahmon tunnistaa jo silkasta omintakeisesta elehtimisestään; taustoihin on panostettu lähes yhtä paljon. Animaatio on laitteen huomioon ottaen hämmentävän sulavaa. Rajat siis ovat olleet tiedossa ja DS:stä on otettu hyvin kaikki irti.

Ghost Trick on ongelmistaan huolimatta valloittava peli. Huonoimmillaankin sitä pelaa nähdäkseen juuri sen seuraavan osan juonivyyhdistä. Se riittää, sillä viihdyin Ghost Trickin parissa aivan mainiosti.

Lue myös

Crysis 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Eat Them! (PS3)

Ghostbusters: Sanctum of Slime (PC, PS3, Xbox 360)

Pokemon Black (DS)

Strategic Command WW1 The Great War 1914-1918 (PC)

Total War: Shogun 2 (PC)