Glider Simulator (PC)

27.03.2007 15:14 | Jukka O. Kauppinen

Purjelentäminen on hienoa hommaa. Taivaan sinessä killuminen luonnonvoimien avittamana, ilman turhia teknisiä apuvälineitä kuten moottoria. Purjekoneita löytää muun muassa Flight Simulator –sarjasta, mutta erikoislaatuisen lentotoiminnan mallinnus ei ole yleissimulaattorissa aina kohdallaan.

Pelastukseksi saapuu Glider Simulator, yksinomaan purjekoneilla lentämiseen suunniteltu simulaattori. Kone vain hinausköyden perään ja kohti taivasta.

Purkkaripojat

Glider Simulator tavoittaa tyylikkäästi aihepiirinsä tunnelman. Heti ensilento vakuuttaa. Kaiuttimet välittävät mielikuvan natisevasta ja raksuvasta purjekoneesta, jonka ympärillä ilmavirta kiitää nopeammin tai hitaammin. Sauva eteen ja ilman suhina kasvaa kohinaksi – sauva taakse ja kone nostaa nokkaa looppia tavoitellen. Vauhti hidastuu, pysähtyy – riittääkö nopeus? Vedon aikana huomaa miten siivet taipuvat g-voimien paineessa.

Kyseessä ei ole aivan mikä tahansa pikkusimu, vaan Glider Simulator on alkujaankin suunniteltu koulutusvälineeksi, josta on viritetty edelleen kaupallisen tason purjelentosimulaattori. Sen kehitystyössä on panostettu asioihin, jotka ovat oikeallekin purjelentämiselle tärkeimpiä. Näitä ovat tietysti esimerkiksi nostot ja ilmavirrat, joiden mallinnus ei ole geneerisimmissä simulaattoreissa paras mahdollinen.

Purjelentäminen ei ole näin simulaattorimuodossa mahdottoman vaikeaa, vaikkakin toki haastavaa. Hyvien nostojen löytäminen ja ilmassa pysyttely, jopa matkalentäminen, ovat omalla tavallaan jännittävää puuhaa. Lentäjä oppii nopeasti vakaiden, pienten ohjausliikkeiden merkityksen ja mittareiden seuraamisen. Tässäkö nostattaa? Älä laske tai nosta nokkaa liikaa, pidä nopeus optimaalisena. Moottorilentoon verrattuna tarvitaan rauhallisempaa ja kärsivällisempää asennetta.

Lentotuntuma on miellyttävä ja tarkka. Jopa erittäin uskottava, vaikkakin perstuntuman puute tekee vertailusta hieman hankalaa. Teknisesti mitaten koneet kuitenkin käyttäytyvät hienosti. Lentämisen elämys on kohdallaan.

Tyylillä toteutettu

Lentämistä on tarjolla runsaasti. Pikaista lentoelämystä hamuava voi loikata ilmaan samantien quick flight –tilassa. Vaativammat voivat valita lentokerhon, joita on tarjolla mukava liuta eri puolilta maailmaa. Tekisikö mieli lentää vaikkapa Saksassa, Espanjassa, Yhdysvalloissa tai vaikkapa Etelä-Afrikassa?

Erilaiset maastot ja sääolosuhteet tarjoavat hyvää vaihtelua. Ja innokkaimmat voivat simulaattorin peruskoulutuksen läpäistyään liittyä myös online-lentäjien piiriin. Aivan – simu tukee myös verkkolentämistä muiden purkkarikuskien seurassa.

Ja jotta menossa olisi vielä ripaus eksotiikkaa, on simulaattoriin lisätty myös muitakin kuin pelkkiä aurinkoenergialla toimivia liitimiä. Tarjolla on myös moottoriliitimiä ja isompiakin lentokoneita. Jopa hävittäjiä kokeiltavaksi.

Tekniikaltaan Glider Simulator on toimiva. Peli tukee joystickejä ja hotasia/polkimia, joskin vain eri akselit voi määritellä sisäisesti. Näppäimistölle määritellyt toiminnot täytyy ohjelmoida itse joystickin nappeihin. Hiirtä ja hattua voi kuitenkin käyttää näppärästi näkymiin, todennäköisesti myös TrackIR toimii.

Vaikka perusvisuaalit eivät ole hirmuisen näyttävät, niin ne ajavat hyvin asiansa. Ruudunpäivitys on suurellakin tarkkuudella nopeaa ja pelin havainnollisuutta kohennetaan muun muassa ohjaamon kuomun heijastuksilla. Pilvet, erilaiset säätilat ja varjot luovat simumaailmaan tunnelmoinnin ohella lentämisen haastetta ja vaihtelevia tilanteita.

Kokonaisuutena Glider Simulator erinomaisen mielenkiintoinen lentosimulaattori, joka kuvaa taidokkaasti omaa, pientä nicheään laajasta ilmailuharrastuksesta. Monipuolinen lentäminen, suuri konevalikoima ja purjelentämisen kikkojen opettaminen tekevät siitä kiinnostavan niin vannoutuneille purjelentäjille kuin vasta-alkajillekin. Hinauskoneen perässä pysyttely ja laskujen harjoittelu on hyvää treenausta myös aktiivilentäjille näin uuden purjekonekauden alkua odotellessa. Tai sadepäivien ratoksi.

Simulaattori on myös hyvin tuettu. Sen kotisivulta löytää niin päivityksiä kuin parempia tekstuureja maastoon, jopa tykkänään uusia lentopaikkoja ja lentokoneita. Nettisivulta voi myös ladata demoversion, jolla peliä voi tyypätä viiden minuutin ajan.

Simulaattorin mukana tulevat myös työkalut omien lentokoneiden, ohjaamojen ja maastojen tekemiseen.

Glider Simulatorin voi ostaa sekä kotimaisista pelikaupoista että verkosta.

 

Tekijä: First Class Simulations
Julkaisija: First Class Simulations
Testattu: Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Pentium II, Windows 98 tai uudempi, 128 Mt muistia.
Pelaajia: 1-?
Pelin kotisivu: http://www.sailorsofthesky.com/

 

Lue lisää eDomesta:

Flight Simulator X (PC)

Flight Simulator 2004 – A Century of Flight (PC)

IL-2 Sturmovik: 1946 (PC)

IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles (PC)

Wings Over Europe: Cold War Gone Hot (PC)

Lock-On: Gold (PC)

Virtuaali-ilmailua Ilmailumuseolla

Muropaketin uusimmat