God of War Collection Volume II (PS3)

13.09.2011 16:30 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Ready at Dawn
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3, alkuperäiset pelit myös PSP:lle
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://fi.playstation.com/gowc2/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Ei se ole enää mikään salaisuus, että meikäläinen pitää God of Warista. Pitkäaikaisemmat lukijat muistanevat hurmoshenkisen God of War III –arvosteluni, jonka takana muuten seison yhä: PlayStation 3:n parhaita pelejä.

Mutta miten käy, kun vahvaan visuaaliseen ilmeeseensä ja kunnon spektaakkeliin nojannut pelisarja saa uusintajulkaisun, jossa kaksi PSP-peliä on käännetty PlayStation 3:lle? Luulisi spektaakkelin olevan kaukana.

God of War Collection – Volume II — tai God of War Origins Collection, asuinpaikasta riippuen – on osa sitä pelimaailman tuoreinta trendiä, jossa edellisen sukupolven hehkeimpiä helmiä julkaistaan HD-remasteroituina versioina moderneille konsoleille. Remasterointi on usein harhaanjohtava termi, sillä tuntuu olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että kokoelmissa on väännetty vain resoluutiota kaakkoon ja sitten ratsastettu auringonlaskuun.

God of War Collection ei mene ihan näin peruslinjalla. Paketista löytyy kaksi PSP:llä nähtyä peliä, Chains of Olympus ja Ghost of Sparta, joissa tietenkin Kratos murhaa pari miljardia antiikin mytologista olentoa ja siinä sivussa kostaa kokemiaan vääryyksiä.

Pelillinen sisältö on prikulleen samaa kuin PSP:lläkin, sillä siihen osaan paketti ei kajoa. Parannukset ovatkin enemmänkin kosmeettisia. Resoluutio on väännetty 720P:ksi ja pelit pyörivät luonnollisesti vakaalla 60 FPS:n nopeudella, mutta eihän kukaan tietenkään vähempää odottanutkaan. Heikosti menisi, jos PSP-peli PlayStation 3:lla lagaisi. Lisäksi 3D-telkkarin omistajat pääsevät nauttimaan 3D-tuesta, mutta koska minulla ei moista ole, en ota ominaisuuden toimivuuteenkaan kantaa.

Lisäbonuksena kumpikin peli sisältää tuen trophyille ja lisäksi levyltä löytyy reilun tunnin mittainen videopätkä, jossa kaikkien God of War –pelien ohjaajat juttelevat mukavia ja David Jaffe huutaa ihmisille. Hauskaa viihdettä sekin!

Pienestä suureksi

Kokoelman peleistä Chains of Olympus oli minulle aiemminkin tuttu, Ghost of Sparta taas ei. Aikanaan Chains of Olympuksessa PSP:n vajavaisiin kontrolleihin hajonneena otin ilomielin vastaan sen uutisen, että pelit hyödyntävät PlayStation 3:n mukanaan tuomaa toista analogitikkua väistelyyn. Koska kameraa ei käännetä mihinkään, vaan se seuraa raiteilla Kratoksen perässä, oikean analogitikun veivaus pistää Kratoksen hyppimään ja pyörimään pitkin lattiaa.

Tämä uudistus tuntuu paperilla pieneltä, mutta on oikeasti valtava. PSP:llähän väistelyt tehtiin olkapäänapin ja analoginypykän yhdistelmällä, enkä voinut sietää ratkaisua. Nyt pelaaminen siis sujuu entistä mukavammin.

Entäs sisältö? No, se on PSP-tasoa. God of War III nosti pelisarjan rimaa niin mielettömästi, että varsinkin Chains of Olympus tuntuu todella pliisulta paketilta. Spektaakkeli on touhusta kaukana ja peli näyttää vain korkeammalla resoluutiolla pyörivältä PSP-peliltä, eli ei juuri kummoiseltakaan.

Sisältökin oli jo kolme vuotta sitten vähän kulunutta, sillä peli tuntui – ja tuntuu – God of War II:n lisälevyltä.

Ghost of Sparta nostaa hieman tasoa, sillä tuoreena PSP-pelinä se näyttää sangen hyvältä. Paremmat varjot, sääefektit ja muut kikat saavat pelin näyttämään modernimmalta ja sisältöönkin on saatu vähän enemmän sitä God of War –tuntumaa. Eihän peli tietenkään kolmoselle vieläkään pärjää, mutta sen odottaminen olisi epärealistista.

Kokonaisuutena toinen God of War –kokoelma on kiva tapaus. Chains of Olympus on ihan jees, mutta selvästi PSP-peli, eli mittakaavaltaan ja sisällöltään aika rajoittunut. Ghost of Sparta on kunnianhimoisempi ja selvästi mukavampi tapaus, jota myös katselee ihan ilokseen. Sekin tosin tuntuu selvästi PSP-peliltä, joten niin sanottua ison konsolin pelikokemusta odottava törmää nopeasti pelin reunoihin ja rajoituksiin.

40 euron hintaiseksi tekeleeksi kokoelma ei ole huono sijoitus, varsinkaan jos pelit ovat pelaamatta. Vaikka kyse on ”vain” PSP-peleistä, kumpikin God of War on yhä selvästi niin sanotun character action –genren paremmasta päästä. Jos et ole vielä pelannut God of War III:a, aloita toki PlayStation 3 –sotajumalointisi siitä, mutta jos et saa Kratoksesta tarpeeksesi, PSP-pelitkin paikkaavat puutetta.

 

Lisää aiheesta

God of War III (PS3)

God of War II (PS2)

God of War (PS2)

God of War: Chains of Olympus (PSP)

God of War: Ghost of Sparta (PSP)

Lue myös

Dead Island -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Driver: San Francisco (PC, PS3, Xbox 360)

Garbage Truck Simulator 2011 (PC)

Resistance 3 (PS3)

Super Street Fighter IV: Arcade Edition (PC, PS3, Xbox 360)

Warhammer 40K: Space Marine (PC, PS3, Xbox 360)

Zombie Driver (PC)

 

Muropaketin uusimmat