UUSIMMAT

God of War: Ghost of Sparta (PSP)

21.11.2010 15:30 | Petteri Kaakinen

Tekijä: Ready At Dawn
Julkaisija: Sony Computer Entertainment Europe
Testattu: PlayStation Portable
Saatavilla: PlayStation Portable
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.spartansstandtall.com
Arvostelija: Petteri Kaakinen

 

Vaikka God of War III olikin varsin näyttävä viimeinen osa Kratoksen verentäyteiselle kostotrilogialle, Sony ei ole päästänyt pelisarjaa vielä haudan lepoon. Ready At Dawn sai näet tehtäväkseen sarjan tuomisen vielä kerran PSP:lle.

Lopputulos hämmästyttää näyttävyydellään, mutta peli itsessään ei yllätä.

Pelin alkuvaiheessa eteen lyödään alusta alkaen totutun vaikuttavia maisemia, massiivisia hirviöitä ja veristä toimintaa. Ready At Dawn tekeekin PSP:llä todella erinomaista työtä, sillä Ghost of Sparta ei häviä näyttävyydessään PS2:n God of Wareille. Ymmärrettävästi PSP:n raudalla ei pyöritetä ruudulla useampia Titaanien kaltaisia liikkuvia vuorenjärkäleitä, kuten kolmannessa osassa PS3:lla, mutta skaala on silti todella vaikuttava. Tämän parempaa ei PSP:lle ole nähty ja tuskin tullaan enää näkemäänkään. Sävellysten ja ääninäyttelynkään puolesta ei olla säästelty. Ghost of Sparta ei vain näytä PS2-aikaisilta konsoliveljiltään, se myös kuulostaa aivan yhtä hyvältä.

The déjà vu is strong in this one

Jos on pelannut yhtäkään aikaisempaa God of Waria, tietää mitä odottaa myös Ghost of Spartalta. Useimmiten uudelle alueelle tultaessa taistellaan erilaisia hirviöitä ja antiikin kreikan myyttisiä hahmoja vastaan. Taisteluiden välissä on hieman tasohyppelyä ja kevyttä ongelmanratkontaa. Aika ajoin vastaan tulee erikoisempia lopparitaisteluita.

Vielä jäljelle jääneet välit on täytetty tarinankerronnalla, jossa Kratos raivoaa yhdelle jos toisellekin jumalalle. Kratoksen kostonjanoisuus ja vihaisuus alkavat jo käydä jossain määrin surkuhupaisaksi, mutta Ghost of Sparta sekoittaa pakkaa tekemällä tarinasta hieman henkilökohtaisemman. Tällä kertaa tavoitteena ei ole nimittäin vain ja ainoastaan jumalten tuhoaminen, vaan Kratoksen pitää liikkeessä oman veljen etsintä.

Taistelusysteemi on lähestulkoon samanlainen kuin ennenkin QTE-kohtauksineen ja brutaaleine loppuliikkeineen.  Ready At Dawn on kuitenkin vaihtanut taiat uusiin ja tarjoaa jo tutuksi tulleiden ketjullisten terien lisäksi uuden aseen, joka tulee hyödyksi erilaisissa tilanteissa, muttei kuitenkaan korvaa täysin Kratoksen entisiä aseita. Kamppailu on edelleen ihan viihdyttävää, mutta etenkin vaikeammilla vaikeustasoilla eräät hieman huonosti suunnitellut tilanteet voivat ärsyttää. Joskus peli nimittäin laittaa taistelemaan liian monia ja usein liian isojakin vihollisia vastaan turhan pienessä tilassa.

Tarinan läpäisyn jälkeen Ghost of Sparta tarjoaa jo tutuksi tulleen haastepelitilan sekä tuhottomasti erilaisia avattavia ekstroja, jotka liittyvät muun muassa pelin kehittämiseen. Nämä tarjoavat ihan hyvän syyn jatkaa pelaamista vielä sen jälkeenkin, kun viimeisetkin lopputekstit ovat lipuneet ruudulta. Kokonaisuutena paketti on GoW-veteraaneille ehkä turhankin yllätyksetön, mutta toisaalta olisi väärin unohtaa pelin laadukkuus.

Ghost of Sparta on näet erinomainen taidonnäyte Ready At Dawnilta. Siksi odotankin kovasti heidän ensimmäistä PS3- ja Xbox 360 -projektiaan. On harmi, että heidän taitojaan on tähän mennessä hyödynnetty vain Sonyn ja muiden julkaisijoiden tarpeisiin näiden omien lisenssien parissa. Ghost of Sparta on erittäin hyvä sekä PSP- että God of War -peliksi, mutta kaikki on lopulta jo nähty ja koettu niin moneen kertaan, ettei Kratoksen vihan- ja verentäyteinen jumaltentuhoamisretki iske viidennen kerran koettuna enää entiseen tapaan.

Jos tämä on jonkun ensimmäinen God of War, se lyö varmasti ällikällä ja osoittaa PSP:n viimeisten hetkien vääjäämättä lähestyessä mihin konsoli parhaimmillaan yltää. Muut osat kokeneena en kuitenkaan pistäisi pahaksi, jos Kratoksen taival olisi tältä erää tässä.

 

Lisää aiheesta

God of War: Chains of Olympus (PSP)

God of War III (PS3)

God of War III -ennakko (PS3)

Lue myös

Assassin’s Creed Brotherhood (PC, PS3, Xbox 360)

Call of Duty: Black Ops (PC, PS3, Xbox 360)

Echoshift (PS3, PSP)

Fable III (PC, Xbox 360)

Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Professor Layton and the Lost Future (DS)

 

Muropaketin uusimmat