God of War III -ennakko (PS3)

02.11.2009 15:10 | Miikka Lehtonen

God of War on pelisarja, joka herättää varmasti jokaisen PlayStation-miehen tunteet. Vihainen spartalaiskaverimme Kratos on tähän mennessä potkinut sandaalinsa ylös jokaisen vähänkään merkittävämmän mytologisen hahmon persauksiin.

Kolmas osa lähestyy kovaa vauhtia ja näyttää siltä, että ne aiemmin sandaalilta karkuun päässeet  saavat nyt oman osansa ja menettävät siinä sivussa erinäisiä raajoja. Veri ja irtopäät lentävät kun Kratos hakee taas oikeutta.

Pitkäaikaisemmat lukijat ovat varmasti kiinnittäneet huomiota meikäläisen tiheään metelöintiin God of War III:n demoversion kohtalosta. Liekö sitten kyseessä karma vai onko joku Sonylla noteerannut whinetykseni, mutta niin vain postilaatikkoon tipahti God of War III:n demon latauskoodi.

Reilut parikymmentä minuuttia myöhemmin tuijotin epäuskoisena telkkariani. Jo aiemmat pelit olivat tunnettuja siitä, että ne ottivat heti kättelyssä pelaajalta luulot pois ja tarjoilivat niin eeppistä mättöä, että kukaan Y-kromosomilla varustettu ei voinut olla pitämättä peleistä.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että aiemmat osat olivat vain lämmittelyä, sillä Kratoksen turpasaunasta on löytynyt uusi löylyvaihde.

Voi per…

God of War –pelit eivät ole ikinä olleet pelattavuudeltaan mitään hirveän ihmeellisen maatamullistavia. Pelaaja naputtelee ohjaintaan muusiksi ja samalla ruudulla kuolee noin 120 luurankoa, harpyijaa tai muuta mytologian olentoa. Kolmososa ei tee perinteisiin poikkeusta, mutta kiitos PlayStation 3:n muskelien vääntö näyttää nyt aiempaakin eeppisemmältä.

Kratoksen perusaseet, ketjujen päässä heiluvat miekat, tekevät yhä juuri niin hillitöntä tuhoa kuin aiemminkin, mutta nyt niiden ilmoille nostattamat liekkipatsaat näyttävät hillittömän hyviltä varsinkin pilkkopimeissä käytävissä. Perinteiseen tyyliin tarjolla on myös vaihtoehtoisia aseita, joista esittelyversiossa nähtiin jättimäiset titaanihanskat, joilla etäisyys kutistuu ja lyöntivauhti hidastuu, mutta vahinko kasvaa reippaasti.

Totuttuun tyyliin mukana on vielä jos jonkinlaisia erikoishyökkäyksiä, sekä aina ilahduttavan brutaalit sidonnat, joiden avulla Kratos voi vaikka repiä uhriltaan pään irti tai käyttää tätä muurinmurtajana, jolla hän puskee läpi vaikka sitkeimmänkin vihollismassan.

PlayStation 3:n voimalla ei ole tehty vain hienoja liekki- ja veriefektejä, vaan pelin mittakaava venyy upeasti intiimistä eeppiseen. Demo alkaa lähikuvalla Kratoksen kasvoista, joka paljastuu aidoksi pelikuvaksi, kun mies kääntyy ympäri ja syöksyy suoraan keskelle taistelua. Hetkeä myöhemmin taustalla riehuu vuoren kokoinen laavatitaani Persês, joka pistää antiikkia palasiksi ja astahtelee välillä ruudunpäivityksen tippaakaan hidastumatta keskelle miltei pelaajan päälle kaataen seiniä ja romuttaen kattoja.

Pelin tempo on ällistyttävän ja riemastuttavan hengästyttävä, kun vastaan tulee jatkuvasti jotain uutta. Jos pelaaja ei murhaa liekkien valossa luurankoja, hän käyttää harpyijoita hisseinään (ja toki romuttaa hissin repimällä hirviöltä raajat poistuessaan), taistelee jättimäistä minotauria vastaan tai ratsastaa kykloopilla vihollisiaan kumoon. Demo huipentuu ällistyttävään lentoon pitkin jättimäistä savupiippua, joka sortuu aiemmin mainitun titaanin avustuksella pelaajan ympäriltä.

Kuten jo totesin, demon päätyttyä tuijotin hetken epäuskoisena ruutua, jonka jälkeen en voinut tehdä muuta kuin lausua hartaan ja tarkalleen valitun kirosanan. Jos joku epäili, että uusittu ja aiempien pelien avainhenkilöitä menettänyt Sonyn Santa Monican studio ei pystyisi seuraamaan edeltäjiensä tiellä, moiset pelot voi unohtaa. Jos loppupelin tahti pysyy lähelläkään nyt nähtyä, kyseessä voi hyvinkin olla sarjan paras peli, jolle monet muut saavat pistää innokkaasti kampoihin ensi vuoden kevään pelimarkkinoilla.

Minä olen myyty.

 

Tekijä: Santa Monica Studio
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Testattu: PlayStation 3
Tulossa: PlayStation 3, maaliskuu 2010
Pelin kotisivu: http://www.godofwar.com
Miikka Lehtonen

 

Lisää aiheesta

God of War (PS2)

God of War II (PS2)

God of War: Chains of Olympus (PSP)

Lue myös

Brütal Legend (PS3, Xbox 360)

DJ Hero (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Forza Motorsport 3 (Xbox 360)

Left 4 Dead 2 –ennakko (PC, Xbox 360)

Ratchet & Clank: A Crack in Time (PS3)