Gran Turismo 6 (PS3)

09.01.2014 16:56 | Juho Anttila

Tekijä: Polyphony Digital
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1-2 samalla konsolilla, 2-16 verkossa
Pelin kotisivu: http://www.gran-turismo.com
Arvostelija: Juho Anttila

Polyphony Digital on aina tunnettu oman tiensä kulkijana. Kun Microsoft ja Turn 10 suuntasivat Forza-sarjan voimin uuden konsolisukupolven pariin, jätti Sony ykkösautopelitykki areenan suosiolla kilpailijalle. Sen sijaan kehiin lyödään vielä yksi Gran Turismo PlayStation 3:lle.

Uuden sukupolven valtikan antaminen kilpailijalle heti kättelyssä voidaan nähdä luovuttamisena. Samalla uudella Gran Turismolla on kuitenkin mahdollisuus kirjata itsensä edellisen konsolisukupolven parhaaksi autopeliksi. Ei tarvitse kuin peitota Forza Motorsport 4.

Gran Turismo -sarjan uutukaista on kehitetty kaikessa rauhassa kolme vuotta. Kun ajomalli oli melko lailla kohdillaan jo sarjan edellisessä osassa eikä graafisellakaan puolella ole ollut juuri viilaamisen varaa, on tekijöille jäänyt aikaa keskittyä sisältöön. Määrä onkin kunnossa, mutta onko laatu?

Ajettavaa riittää, ja ajopelejä

Uuteen Gran Turismoon on saatu mahdutettua kokonaista 1200 autoa. Siinä hyvät uutiset. Huonompi juttu sen sijaan on se, että iso osa niistä on vanhoista Gran Turismoista siirrettyjä ja vain vähän paranneltuja menopelejä, jotka eivät näytä tai tunnu niin hyvältä kuin viimeisen päälle viilatut ajopelit. Kierrätys kaunistaa numeroita, mutta karvalakkiautoilla ei ole niin kiva ajaa kuin oikeasti viimeisen päälle viilatuilla menopeleillä.

Ne kunnolla viimeistellyt autot toki näyttävät ja tuntuvat upeilta. Polyphony Digital rakastaa autoja ja osaa myös näyttää tämän automalleissaan. Jokainen yksityiskohta on mallinnettu millintarkasti, niin sisältä kuin ulkoa. Autoista tykkäävän on vaikea olla tykkäämättä myös Gran Turismosta.

Myös ratoja on ehditty väsäämään. Erilaisia sijainteja löytyy 37, ratavariaatioita puolestaan 100. Lisäksi osassa radoista nähdään myös säätilan ja vuorokaudenajan vaihteluita. Tämä tuo ajokokemukseen kaivattua tuoreutta.

Erilaisia pelimuotoja on viilattu entisestään. Kokemuksen sydämenä toimii yhä uratila, jossa kerätään tähtiä toinen toistaan vaikeammissa sarjoissa. Jokainen sarja pitää sisällään tuhdin nipun kisoja, unohtamatta leikitteleviä erikoishaasteita ja vähän omaperäisempiä kutsukilpailuja.

Varsinaisen sarjan oheen on ruuvattu lisätekemistä. Bonuksista erikoisin lienee aidon oloinen kuuauto, jolla pääsee huristelemaan matalan painovoiman olosuhteissa kuun pinnalla. On muuten haastavampaa kuin ensi näkemältä kuvittelisi. Goodwood Festival of Speed puolestaan haastaa ajamaan minuutin mittaista erikoiskoetta toinen toistaan klassisemmilla autoilla.

Tuntuma on kaikki kaikessa

Erilaisista pelimuodoista voisi haastella toki vaikka kuinka pitkään, mutta autopeli mitataan tosiasiassa siinä, miltä ajaminen tuntuu. Se, jos mikä, onkin Gran Turismo -sarjan vahvuus. PC-simulaattorimiehet voivat kitistä maailman tappiin konsoliarcadesta, mutta tosiasia on se, ettei Gran Turismo 6:sta lähemmäs oikeaa ajamista pääse konsoleilla kuin ehkä Forza Motorsport 4:n ratissa. Kumpi näistä kahdesta onkaan realistisempi, sen keskustelun voittaja määräytyy tyypillisesti sen mukaan, kumman valmistajan konsoli oman television alla hurisee.

Ajoapuja on tarjolla jos jonkinlaisia, mutta parhaimmillaan kokemus on ilman turhia apupyöriä. Tällöin pääsee tuntemaan konkreettisesti sen, miten eri tavoin eri autot käyttäytyvät. Gran Turismo 6:n ajomallia on viilattu entisestään ja lopputulos on parhaimmillaan silkkaa nautintoa.

Ajamisen tuntua korostaa toki myös pelin visuaalinen ulosanti. Vanhasta sotaratsusta piiskataan irti lähes kaikki mahdollinen. Tämä näkyy erityisesti kaupunkiradoilla, mutta myös vähän karummissa ympäristöissä saadaan herkkua irti valaisuefekteistä ja muusta pikkukivasta. Tästä huolimatta ruudunpäivitysnopeus jaksaa pysyä tasaisen pehmeänä. Nam!

Äänipuolella ei ikävä kyllä päästä ihan samalle tasolle. Erilaiset autot pörisevät ja surisevat kukin omalla tavallaan, mutta valitettavasti surinan osuus nousee luvattoman korkeaksi. Peto kehrää, ei murise saatikka ärjy, mikä haukkaa väkisin palan tunnelmasta. Harmillista, koska vaikka pelin tuntuma on ensiluokkainen, tunnelmassa on kokonaisuutena parantamisen varaa.

Jonkinlainen harmaa persoonattomuus vaivaa myös tekoälyä. Peliä saa tahkota tuntikausia ennen kuin silikonikuskeista saa oikein minkäänlaista vastusta ja silloinkin kiihkeä kilvanajon tuntu jää puuttumaan. Tekoälykuskit ovat melkoisia virkamieskuljettajia, ajavat asiansa – anteeksi sanaleikki – mutta eivät herätä tunteita.

Lisää lunta tupaan tulee vaurionmallinnuksesta, tai paremminkin sen puutteesta. Edellisestä Gran Turismosta ei vieläkään olla opittu mitään. Varsinkin katuradoilla voi ajella kuin rautakuula flipperissä eikä ajettavuus siitä mihinkään muutu. Realismin illuusio katoaa viimeistään siinä vaiheessa, kun täräyttää täyttä vauhtia seinään, peli sanoo tömps ja matka jatkuu kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Virkamiesajelua, vuosipäivitys, mutta silti alustansa paras

Gran Turismo 6:n yksinpelin parissa saa kulumaan helposti kymmeniä tunteja jo pelkästään kaikkia tähtiä metsästäessä. Vielä enemmän, jos harrastaa vakavampaa autojen keräilyä. Ennemmin tai myöhemmin veri vetää kuitenkin moninpelin pariin. Silläkään rintamalla Gran Turismo 6 ei ole aivan modernien kilpailijoiden tasolla.

Kunnollinen matchmaking-toiminnallisuus loistaa poissaolollaan. Pelihuoneita joutuu selaamaan manuaalisesti ja aikaa kuluu pahimmillaan tuhottomasti ennen kuin pääsee oikeasti ajamaan. Mikä pahinta, moninpelin tekniikkakaan ei tunnu aina toimivan moitteettomasti. Välillä palvelinyhteydet pätkivät, välillä taas näytetään silkkaa mustaa ruutua, kun peli ei ehdi lataamaan kaikkea tarvitsemaansa. Tutussa kaveriporukassa meno lienee mukavaa, mutta yksinäisen suden kannattaa etsiä moninpelihupinsa toisaalta.

Siinä se sitten onkin, todennäköisesti PlayStation 3 -konsolin viimeinen Gran Turismo. Paljon kritiikkiä, kokonaisarvosana siitä huolimatta lähes täydet neljä ja puoli tähteä, mutta himoittu suosituspeukku loistaa poissaolollaan. Mistä tässä on kyse?

Gran Turismo 6 on eittämättä alustansa paras autopeli. Vaikka itse en nimeäkään sitä konsolisukupolvensa hienoimmaksi autosimulaattoriksi, ymmärrän vallan hyvin kaikkia niitä, jotka ovat valmiit sen tekemään. Kazunori Yamauchin tiimi on luonut pelin, joka on loogista jatkumoa Gran Turismon perinteelle. Sarjan peruspilareiden varaan on rakennettu kokemus, joka henkii aitoa ajamisen tuntua ja rakkautta autoja kohtaan.

Samanaikaisesti juuri ne mainitut peruspilarit muodostuvat pelin riippakiviksi. Gran Turismo -sarjaa on jo pitkään vaivannut jonkinlainen virkamiesmäisyys. Ajaminen tuntuu hyvältä, pelit näyttävät upealta ja kaikki on päällisin puolin hyvin. Silti jotain puuttuu. Nimetään se vaikkapa intohimoksi.

Yksikään yllä mainituista ongelmista ei yksinään riitä tiputtamaan pelikokemusta omassa arvoasteikossani konsolisukupolven autopelien ykköspallilta. Yhdessä ongelmat kuitenkin kasaantuvat. Kolarit eivät tunnu miltään, vastustajat eivät luo kilpailun tuntua, äänimaailma ei herätä tunteita, eikä moninpeli imaise mukaansa. Gran Turismo 6 ymmärtää, että autoilla on sielu, mutta samalla peliltä itseltään tuntuu se puuttuvan. Suoritus on hippusen liian insinöörimäinen.

Samoista ongelmista kärsi toki jo edellinen Gran Turismo. Siihen nähden uutukainen sisältää liian vähän korjauksia oleellisiin asioihin. Kolmen vuoden kehitystyön tulos tuntuu pahimmillaan jopa vuosipäivitykseltä. Oi jospa uutukainen olisi lyönyt pöytään jotain oikeasti uutta ja elähdyttävää.

Hieno peli, sarjansa paras suoritus, silti pieni pettymys. Polyphony Digitalilla olisi ollut tilaisuus lyödä pöytään konsolisukupolven määrittelevä autopelikokemus. Gran Turismo 6 on puutteistaan huolimatta lähes nappisuoritus, joka kuuluu itseoikeutetusti jokaisen PlayStation-kuskin pelihyllyyn. Kuninkuuteen kuitenkin vaaditaan täydet viisi tähteä, eikä Gran Turismo 6 yllä aivan tähän saakka. Olisikohan Gran Turismo 7:n aika uudistua jo aidosti?

 

 

Lisää aiheesta

Gran Turismo (PSP) 

Gran Turismo 5 (PS3) 

Lue myös

Bravely Default (3DS)

Division Cell (Android, iOS)

Lego Marvel Super Heroes (3DS, DS, PC, PS3, PS4, PSV, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

Need for Speed Rivals (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

The Banner Saga –ennakko (PC)

The Raven: Legacy of a Master Thief (PC)

The Walking Dead Season 2 Episode 1: All That Remains (Mac, PC, PS3, Xbox 360)