UUSIMMAT

Grand Theft Auto Advance (GBA)

31.01.2005 00:00 | Antti Mutta

Vuosien odotuksen ja pelinkehityssotkujen jälkeen Game Boy Advancen ensimmäinen Grand Theft Auto on täällä. Varman päälle tuotettu peli on pieni pettymys oikeastaan jokaisella osa-alueella.

Grand Theft Auto on ulkoisilta puitteiltaan ja pelimekaniikaltaan uusversio pelisarjan kahdesta ensimmäisestä pelistä. Kuvakulma on ylhäällä ihmisten ja autojen ollessa pikkuisia pikselikasaumia teillä ja kujilla. Tapahtumapaikkana toimii Grand Theft Auto III:sta tuttu Liberty City, mutta tarina on kirjoitettu puhtaasti käsikonsolia varten.

Alamaailman monitaiturin Miken rikoskumppani saa pelin alkupuolella surmansa hämäräperäisessä autopommi-iskussa. Parivaljakon tarkoituksena oli ollut kerätä tavaransa ja vaihtaa maisemaa, mutta yllättävä käänne saa Miken jäämään kaupunkiin kosto mielessään. Päämääräänsä päästäkseen Mike joutuu auttamaan Liberty Cityn rikollisia tehden erilaisia likaisia keikkoja.

Juoni on mukaansatempaava, kerronta taasen kankeaa. Tyylikkäältä näyttävissä, mutta hengettömästi kirjoitetuissa keskustelukohtauksissa käydään läpi tehtävien sisältö. Sarjalle ominainen huumori ja yllätyksellisyys uupuvat pelin tarinasta, ja tehtävien suorittaminen onkin välillä kovin pinnallista puurtamista.

Joka kuuseen kurkottaa

Teknisesti peli on heikko esitys. Grafiikka on käsittämättömän hidasta ja nykivää. Syynä tähän on Digital Eclipsen 3d-kikkailu, joka ei onneksi häiritse aivan yhtä pahasti kuin studion Spider-Man-peleissä. Jotain hyvääkin 3d-grafiikassa on: tiukoissa mutkissa tai toisten autojen runnomana autot kierähtävät ympäri lähes isojen konsolien GTA-pelien tapaan.

Äänipuolellakin koneesta yritetään repiä liikoja. Heikolla laadulla samplattu, lyhyisiin luuppeihin perustuva musiikki käy hermoille hyvin äkkiä.

Haukuista huolimatta pelisarjan tärkeimmät peruselementit ovat tallella, vaikka rutiininomaisesti toteutettuina. Vapaamuotoista tekemistä riittää, ja päätehtäviäkin on yli 40. Kokonaispaketti onkin ihan toimiva ja ainoa laatuaan Nintendon käsikonsolille. Silti lopulta yksinkertainen totuus on, että aika on ajanut pelistä ohi.

Tekijä: Digital Eclipse/Rockstar North
Julkaisija: Take-Two/Rockstar
Testattu: Game Boy Advance
Saatavilla: Game Boy Advance
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: www.rockstargames.com/grandtheftauto/gba