Uusimmat

Grand Theft Auto IV (PC)

19.12.2008 19:15 Miikka Lehtonen

Grand Theft Auto IV oli keväällä melkoinen mediatapaus. Pelistä kohuttiin ja sitä kehuttiin vähän joka puolella, kenties liikaakin. Kaiken kohun laannuttua jäljelle jäi kuitenkin erittäin mielenkiintoinen peli, joka yritti paljon ja onnistui miltei yhtä paljossa.

Kaikki tämä voisi olla totta myös äskettäin ilmestyneen PC-version osalta, mutta kun se pahus ei toimi. Näyttääkin pahasti siltä, että kiire tai kenties julkaisijan paine ovat saaneet Rockstarin julkaisemaan erään vuoden karvaimmista pettymyksistä.

Grand Theft Auto IV:n PC-versiota on odotettu kuin kuuta nousevaa. Vaikka stereotyypit hyperaktiivista ADHD-näädistä jättäisi sikseen, keski-iältään varttuneemmat PC-pelaajat uskoivat olevansa mitä mainioin kohdeyleisö Rockstarin pelille, joka hurmasi ennen kaikkea kokeellisella ja rohkealla tarinankerronnallaan.

Pelisarjan tuorein osa nimittäin hylkää monet niistä asioista, jotka tekivät GTA:sta erään maailman suosituimmista pelisarjoista. Runsas huumori ja loputtomat viittaukset pop-kulttuurin eri saroille saavat väistyä. Tilalla on sodan murtama mies, jonka matka on täynnä pimeyttä, kärsimystä ja vaikeuksia. Tarina itsessään aukenee erittäin näyttävillä, elokuvamaisilla ja runsailla välianimaatioilla höystettynä. Dialogia on parin romaanin verran ja näyttelijät panevat parastaan. Mistä siis negatiiviset nettimielipiteet ja purnaus pelisarjan muka huonoimmasta osasta?

Huumorin ohella GTA IV sanoo hyvästi myös suurelle osalle siitä oheistoiminnasta, josta GTA-sarjan pelaajat ovat aina nauttineet. Vaikka kätkettyä kivaa löytyy edelleen ja sivukeikkojakin pääsee heittämään, edellisiin peleihin verrattuna sisällön määrä on kutistunut murto-osaan. Rockstar ei peitellyt tätä, vaan kertoi jo reilusti ennakkoon keskittyvänsä tällä kerralla jättikokoisen pelimaailman sijaan persoonallisempaan ja elokuvamaisempaan tarinaan yhdestä miehestä.

Tässä peli myös onnistuu. Niko Bellicin tarina on vaikuttava ja piti ainakin minut otteessaan kun pelasin pelin läpi keväällä. Odotin innolla toista pelikierrosta PC:n puikoissa, mutta suunnitelma kaatui yhteen ongelmaan: eihän tämä piru vie toimi!

Ei näin, patteri

GTA IV:n PC-versio oli vastatuulessa siitä hetkestä lähtien, kun Rockstar kertoi suunnitelleensa pelin tulevaisuutta varten. Idea sinänsä ei ole uusi: koodataan peliin niin paljon graafista potentiaalia, että siitä saa kaiken irti vasta seuraavan sukupolven koneilla. Samalla periaatteella toimi esimerkiksi Crysis. Ongelma onkin siinä, että Rockstar tuntuu unohtaneen kokonaan nykyiset koneet.

Vaikka oma PC:ni ei enää edustakaan laitekannan kirkkainta kärkeä, se on silti tehokas pelikone ja ylittää pelin itse ilmoittamat laitteistosuositukset. Ei siis minimivaatimuksia, vaan suositukset. Voisi siis olettaa, että peli myös pyörisi hyvin, vaan eipä pyöri. Vartavasten peliä varten optimoiduilla ajureillakin ja rankasti karsitulla grafiikalla ruudunpäivitys pyörii parhaimmillaan noin 20 FPS:n tienoilla. Heti kun ruudulla tapahtuu jotain – ja GTA:han näin ei toki koskaan käy – se putoaa yksinumeroisiin lukuihin. Pelaaminen on täyttä tuskaa.

Vielä suurempi ongelma on se, että peli on teknisesti täysi raakile. Minulla peli sentään toimii, monet muut tuskailevat edelleen saadakseen sen edes käyntiin. Oma hymynikin tosin hyytyy, kun yritän ottaa hyödyn irti pelin toisesta merkittävästä uudistuksesta, laajennetusta moninpelistä. 32 pelaajan maksimimäärästä ei ole paljon iloa, jos joka toinen päivä yhteys servereihin ei aukea tai koko roska kaatuu erän alettua. Nettipuheiden perusteella en ole ongelmani kanssa yksin.

Eräs ominaisuus kuitenkin toimii, nimittäin pelin videoeditori. Hienona oivalluksena Grand Theft Auto IV tallentaa jatkuvasti pelaajan tuoreimpia töppäyksiä muistiin. Kun tapahtuu jotain ikimuistoista, yhden napin painallus siirtää viimeiset hetket – noin 20 sekuntia tai jopa pari minuuttia, riippuen tapahtumista  – videopätkäksi, jota voi editoida pelin mukana tulevalla ohjelmistolla.

Kamerakulmien muutokset, tekstitykset ja omat soundtrackit onnistuvat helposti. Omat elokuvansa voi lopulta tuuppia kaiken kansan ihmeteltäväksi Rockstarin videopalvelimille. Niille on jo nyt kertynyt sen verran vaikuttavia lyhytelokuvia, että kannattaa ainakin käydä katselemassa, vaikka ei itse loisikaan mitään.

Vain muskelikoneille

Grand Theft Auto IV:n PC-versio oli selkeästi vuoden karvaimpia pettymyksiä. Alkuperäinen konsolipeli kestää tänä päivänäkin tarkastelun, sillä kalibroin ennen PC-version testaamista odotuksiani pelaamalla hieman peliä. Lyhyt testi venähti taas tuntien pelisessioksi. Jos siis konehuoneesta löytyy reilusti rautaa ja pään sisältä sen verran urheilumieltä, että jaksaa odotella lisäpäivityksiä, GTA IV:n PC-versio voi jopa olla ostamisen arvoinen.

Tavalliselle pelaajalle, joka ei juuri pistänyt paria tuhatta euroa uuteen pelikoneeseensa, peliä ei kuitenkaan uskalla suositella. Laitteistovaatimukset ovat kivikovat ja peli tuntuu olevan vielä sen verran lepsusti koodattu tai buginen, että paremmillakin koneilla edessä on vain takkuamista ja hiuksien revintää. Koska Rockstar itsekin myöntää pelinsä olevan tulevaisuutta varten suunniteltu, suosittelen itsekin jättämään sen kaupan hyllylle joksikin kuukaudeksi kypsymään. Kenties siihen mennessä se on saatu jopa toimivaksi.

 

Tekijä: Rockstar Games
Julkaisija: Take-Two
Testattu: PC, Windows Vista, Intel Core2Duo E6600, Radeon HD4870, 4 Gt muistia
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: Windows XP/Vista, Intel Core 2 Quad / AMD Phenom X3, 2,5 Gt muistia, 18 Gt kiintolevytilaa, 512 Mt näytönohjain, nettiyhteys (suosituskokoonpano)
Pelaajia: 1-32
Pelin kotisivu: http://www.rockstargames.com/IV/
Miikka Lehtonen

 

Lisää aiheesta

Grand Theft Auto IV (PS3, 360)

Grand Theft Auto 4 PC: entistäkin nätimpi ja vaikuttavampi

Lue myös

Killzone 2 -ennakko (PS3)

Korg DS-10 -taskusynterisaattori (DS)

Naruto: Ultimate Ninja Storm (PS3)

SingStar Vol. 3 (PS3)

Sonic Chronicles: The Dark Brotherhood (DS)

Tom Clancy’s Endwar (PS3, 360)

Tomb Raider Underworld (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

World of Warcraft: Wrath of the Lich King (Mac, PC)

 

GTA 4:n PC-versio oli minulle...

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Loistopeli!
54%
Ihan hyvä/ok tapaus
15%
Hieman näääh
8%
Tosi iso pettymys
23%

Siirry takaisin kyselyyn