UUSIMMAT

Gravity Rush Remastered – kahden mirrin matka taivaiden halki (PS4)

03.03.2016 18:53 Kalle "HCJorma" Lounela

GravityRushRemastered_arv_0kansiTekijä: JAPAN Studio
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PlayStation 4
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Gravity Rush Remastered
Arvostelija: Kalle ”HCJorma” Lounela

GravityRushRemastered_arv_035

 

Kissat ovat pörröisiä loistokamuja, fiksuja, mutta ennen kaikkea itsenäisiä. Mirrit pystyvät kiipeämään pitkin seiniä ongelmitta ja vaaran uhatessa päättäväisesti räpsäisevät uhittelijaa nokalle. Tarpeen tullen ne osaavat olla lempeän suloisia, vaikka paijattavan kuoren alla sykkii urhea sydän. Gravity Rush on kahden mirrin taival läpi taivaan, ali kaupungin viemäriputkien Katin manipuloidessa painovoimaa nelijalkaisen Dustyn mystisillä voimilla. Mau!

Hiekkalaatikkona kateilla on leijuva kaupunkirykelmä, jonka palaset ovat hukassa toisessa ulottuvuudessa. Mielenkiintoisen mystistä menoa siivittävät oudot varjohirviöt. Örveltäjät kaipaavat heidät listivää sankaria ja kas kummaa, kissat kavereineen saavat homman hoitaakseen.

GravityRushRemastered_arv_01

Olen viimeksi ollut yhtä innoissani uusien paikkojen etsimisestä Assassin’s Creedin kiipeilykurssilla aikoja sitten. Päähenkilö Kat ei kiipeä, vaan pistää fysiikan lait uusiksi parilla napinpainalluksella: liipaisimesta kaunotar nousee ilmaan, tatilla osoitetaan ja uusintaklikkaus vaihtaa painovoiman valittuun suuntaan. Sitten alkaa päätähuimaava liito, jonka suuntaa voi milloin tahansa muuttaa. Ainoa rajoite on normaalipainovoimassa tai erityisistä kristalleista latautuva voimamittari.

Rikkoutuvat luonnonlait

Kattojen yläpuolella matkustaminen ei yllättäen ole sitä parasta hubaa, koska sen kunnian vie leijukaupungin alapuolen tutkiminen. Paikat ovat täynnä ihanasti kiliseviä voimakristalleja, joiden metsästäminen tuo varteenotettavan merkityksen fiilistelylle. Kokemuspistekristalleilla luonnollisesti hankitaan uusia kykyjä, tai ennemminkin päivitellään jo olemassa olevia paremmaksi.

Pää alaspäin juokseminen on ihanan raikasta toimintaa – ja vaikka aistit menevät sekaisin, vilkaisu Katin tukkaan kertoo hetkessä maailman painovoiman suunnan. Kat osaa myös muita temppuja. Kökösti toimiva Gravity Slide mahdollistaa liu’un pitkin mitä tahansa pintaa pitkin painovoimakikkailun avulla ja muuten hyödyttömän tönköstä liikkumismuodosta on apua vain aikarajallisissa sivuhaasteissa.

GravityRushRemastered_arv_02

Sivuhaasteet ja -tehtävät ovat yhtä geneerisiä kuin itse pääjuonen kulku. Pelasta kansalaisia möröiltä! Tapa tarpeeksi mörköjä aikarajan sisään! Hae rikkaalle mulkulle tietyt ainesosat täydelliseen jäätelöön! Siivoa piha roskista! Hieno homma. Tehtäväsuunnittelun laiskuus paistaa vanhan muorinkin silmään. Onneksi tekemään ei pakoteta, vaikka expakristallipalkinnot ja uudet puvut Katille houkuttavat niitä tekemään.

Kaupunkeja avaavat tarinatehtävät on sitten eri juttu. Jos haluat tutkia, on pakko hutkia – meinaa varjohirviöitä toisessa ulottuvuudessa, jonne pääsee vanhan spurgun näköisen papan vatsan portaalin kautta. Matka on täynnä vihuja ja lopulta pomon kaaduttua on aika juhlia, kun uusi tutkittava osa maailmaa asettuu muiden kaupunkien rinnalle. Ansaitusti Katista tulee tunnettu sankari, eikä kattimme pistä sitä lainkaan pahakseen.

GravityRushRemastered_arv_03

Laiskaa läiskimistä

Tarinaa kuljetetaan taiteellisesti sarjakuvan avulla ja ratkaisu toimii erittäin hyvin. Harmittamaan jäi heti alussa esitetty oma kieli, jonka sopertamista olisi mielenkiinnosta kuunnellut enemmän, mutta sarjakuva on tietenkin mykkä. Arvostan pelikulttuurin eteen nähtyä vaivaa. Gravity Rushin kaupungeilla on selvät tehtävät ja omat tyylinsä taustamusiikeista lähtien. Menomestojen täyttämä Pleajeune jäi parhaiten mieleen opiskelijoiden rymistellessä pitkin menomestojen täyttämiä katuja. Baareista ja kasinoista koostuva kylä? Paras paikka tuhansien oppilaiden koululle!

Mäiskintä on niin kökköä, ettei toiminnasta voi myöntää nauttivansa. Rämpytettäviä hyökkäysnappuloita on tasan yksi. Vaivattomin taktiikka on nousta ilmaan ja viilettää korkokenkä ojossa suoraan päin näköä. Joitain hyödyttömäksi jääviä näppäinyhdistelmiä toki löytyy vain painovoimapotkun päätyessä tosikäyttöön.

GravityRushRemastered_arv_04

Onneksi painovoimakikkailu paikkaa muuta, pinnalle liimattua höttöä. Menemisen tuoma tunnelma on omiaan, eikä virkistävän söpö päähenkilö haittaa laisinkaan menoa. Nämä eväät jättivät suuhun tekniikkademon karvaan maun; oliko alkuperäisen teoksen aikoinaan idea esitellä Vitan tehoja? Siinä se on mitä luultavimmin onnistunut mainiosti, mutta uusintajulkaisu olisi kaivannut kovaa remppaa taistelun osalta. Joko sitä olisi vähennetty huomattavasti tai tehty suosiolla päivänvaloa kestävä mätkimisviritys vihujen tuomioksi.

Kyseessä on kaikesta pahasta huolimatta kolmen kympin arvoinen elämys. Loistavan pelimekaniikan tuhlaus turhanpäiväseen harmittaa, kun painovoimailusta olisi saanut paljon enemmän irti osaavampien pelisuunnittelijoiden käsissä. Muistelen kumminkin lämmöllä alkutuntien ihastustani, ja nykyään ensimmäiset tunnit ovat monille ne ainoat hukuttavassa pelijulkaisujen virrassa. Alun loistokkuus kasvaa siten entistäkin tärkeämmäksi. Testatkaa, kerätkää kristalleja ja rakastukaa hetkelliseen painottomuuteen!

 

GravityRushRemastered_arv_05

 

Lisää aiheesta

Gravity Rush ei turhia jahkaile hitaan alun kanssa. Peli alkaa muistinsa menettäneen päähenkilön Katin herätessä hänelle tuntemattomasta Heksevillestä, jota riivaavat oudot kaupunkia pikkuhiljaa nakertavat painovoimamyrskyt. Kat pääsee heti hommiin, kun hänen täytyy pelastaa pieni poika myrskyn kourista. Pelastusoperaatio ei kuitenkaan onnistu ilman mystistä mustaa kissaa, joka Katin yllätykseksi antaa tälle voiman manipuloida painovoimaa. Tämä johtaa seikkailuun, jonka aikana ei pelasteta vain Heksvilleä sitä riivaavilta ongelmilta, vaan syvennytään Katin ja tätä ympäröivän maailman salaisuuksiin.

Gravity Rush (PS Vita)