GT Advance 3: Pro Concept Racing (GBA)

23.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Viihdyttävän ja hyvän autopelin tekeminen ei ole helppoa. Autopelien saralla erottuminen on myös hankalaa, mutta joskus vain riittää, että tekee hyvän pelin ja ottaa vaikutteita alan parhaimmistosta. THQ:n GT-sarja ei omaperäisyydellä juhli ja vaikutteita on kädet rakoilla lapioitu mm. Polyphony Digitalin Gran Turismo -sarjasta. THQ:n GT-sarjan kolmas osa, GT Advance 3 jatkaa ensimmäisen osan tapaan asfaltilla kumin polttamista ja takana on kakkososan mutaralli.

GT Advance 3 tuo mieleen legendaarisen Outrunin ja Ridge Racerin eli jatkuvassa sivuliirrossa kaahataan kalliilla autoilla(mukana tosin on ihan perheautojakin). Peli ei ole siis mikään realismin riemuvoitto, mutta pysyy kohtuudessa eli homma tuntuu kuitenkin autoilulta. Japanilaisvalmisteisia autoja saakin alleen kaiken avattuaan 97 kappaletta kymmeneltä eri valmistajalta eli yli puolet enemmän kuin ykkösosassa. Autot eroavat ulkonäön lisäksi nopeuden, kiihtyvyyden ja ajettavuuden mukaan. Ratoja on 46 kappaletta ja grafiikka ajaa asiansa, vaikka osa radoista on vähän karun näköisiä. Sen sijaan vesisade ja öiset kadut ovat jopa tunnelmallisia.

Pelimoodeista tärkein on championship, jossa edetään kisasta toiseen saaden uusia vaikeampia tasoja, ratoja ja uusia autoja käyttöönsä. Kisoissa kolmanneksi pääseminen riittää seuraavaan pääsemiseen ja tämä ehkäiseekin pahimmat turhautumiset. Muita pelimoodeja ovat sitten quick race, practice, time attack ja hauska drift-combo. Drift-combossa tarkoitus on vetää kulmat slaidilla niin, että ne linkittyvät yhdeksi jatkuvaksi sivuliirtojen comboksi. Sitten löytyy vielä perinteinen kahden pelaajan kaksinpeli linkkikaapelilla, joka vaatii myös toisen pelin.

GT Advance 3 on hyvin tuttua tavaraa lähes joka osa-alueella, eikä siinä kompuroida pohjamudissa kuin musiikin osalta, joka on kyllä harvinaisen hirveää törkyä. Se on tasosta päätellen jonkun 80-luvulla erittäin halvan syntikan ostaneen ”taiteilijan” ennen julkaisematonta materiaalia, joka on jostain roskiksen pohjalta vedetty pelin soundtrackiksi ja silloinkin varmaan tämä tuntematon suuruus on siitä vielä joutunut maksamaan.

Mutta muuten GT Advance 3 on ihan hyvää tavaraa ja kysymys herääkin, kannattaako tämä ostaa? Mielestäni kyllä, varsinkin jos et ensimmäistä GT:tä omista. GT Advance 3 on laatutyötä musiikkia lukuun ottamatta ja sitä on yksinkertaisesti hauska pelata. Se on sellainen peli, joka ei aiheuta suuria turhautumisia ja on mukava ottaa mukaan vaikka mökille sadepäivien varalle. Pelissä on mukavasti pelattavaa, paljon autoja, patteritallennus ja homma toimii kokonaisuutena. Ei mikään omaperäisyyden riemuvoitto, mutta hyvä peli ehdottomasti.