UUSIMMAT

Guitar Hero: Greatest Hits (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

08.08.2009 16:25 Mikko Rekola

Suosiotaan nostanut bilepeligenre saa jatkoa ensimmäisen kokoelmapelin voimalla. Ristiriitaista palautetta keränneen World Tourin jatko-osa luottaa monipuoliseen kappalevalikoimaan, sillä pelimekaniikan osalta merkittävät uudistukset on jätetty loppuvuodeksi lupailtuun sarjan viidenteen osaan. Kokoelmapeli rokkaa tuttuun malliin, mutta pinnan alta paistaa vanhan sisällön kierrätys.

Ensimmäisen Guitar Heron ilmestyessä harva osasi ennustaa pelisarjan huimaa menestystä. Korkeisiin myyntilukuihin yltäneet jatko-osat ovat kuitenkin jo edenneet kauas ensijulkaisun ideasta ja toteutuksesta. Nyt sohvan poppoo osaa jo vaatia kappaleiden masternauhoituksia, langattomia instrumentteja ja mahdollisuutta muokata ruudulla kepittävää bändiä omien mieltymysten mukaiseksi.

Uutukainen keskittää voimavaransa monipuoliseen ja laadukkaaseen kappalevalikoimaan unohtamatta viimeisteltyä pelattavuutta. Limpulta löytyy 48 kappaleen verran soitettavaa. Kappaleista valtaosa on masternauhoituksia lukuun ottamatta kahta hyvälaatuista livetaltiointia. Koko jutun jujuna toimii kaikkien kappaleiden linkki aiempiin pelisarjan osiin, sillä pelin nimen mukaisesti jokainen mukaan valittu kappale on esiintynyt pelisarjan aiemmissa osissa.

Kappalevalikoima on ihailtavan monipuolinen sisältäen musiikkia Kissin tuotannosta Wolfmotherin kautta Queeniin saakka. Hittien ohella mukana on kuitenkin yllättävän monta vähemmän tunnettua pikkubändien soittamaa kappaletta, jotka eivät ainakaan musikaalisesti kouluttautuneen testiryhmän mielestä läpäisisi hitin vaatimuksia astetta vahvemmassakaan tuiterissa pelatessa. Toisaalta vähemmän tunnetut kappaleet tuovat pelaamiseen syvyyttä ja onnistuvat omalla tavallaan luomaan muovikitaroita palvoville musiikkikulttuurisia elämyksiä.

Hoi roudari, keitossani on kärpänen

Vaikka kaikki kappaleet soivatkin äänenlaadun osalta paremmin kuin koskaan aiemmin jättää kokonaisuus toivomisen varaa. Pelisarjan parissa pidempään viihtyneille ei tarjota ainuttakaan uutta kappaletta. Samoja kappaleita pystyy tällä kertaa musisoimaan koko bändin voimin, mutta uskollisille ystäville olisi suonut edes kourallisen uutta soitettavaa. Astetta kovemmin kirpaisee kuitenkin aiempiin peleihin ladattujen kappaleiden yhteensopimattomuus sarjan uusimman osan kanssa.

Kappalelistan pettymyksiä tyynnyttää viimeistelty kokonaisuus, sillä pienet uudistukset ovat onnistuneita. Kaikki kappaleet löytyvät avattuina heti ensimmäisellä pelikerralla ja kappaleiden latausajoista on leikattu pois jopa kymmeniä sekunteja. Myös maltillisesti paranneltu ulkoasu miellyttää silmää, sillä räikeimmät sahalaidat on pehmennetty ja keikkapaikkojen erikoistehosteita on parannettu entisestään.

Pelattavuuden osalta peli ei jätä nykymuodossaan paljokaan parannettavaa. Konsepti toimii ja laaja valikoima erilaisia vaikeusasteita mahdollistaa kaiken tasoisten pelaajien viihtymisen. Muutoksenhaluisimmat kaipaavat kipeästi uusia pelimuotoja, mutta ne on suosiolla jätetty seuraavaan osaan. Kappaleiden nuottikaavioihin liittyy puolestaan yksi kummallinen ominaisuus. Jostain syystä useiden kappaleiden nuottikaavioita on muutettu, joten tuttua kappaletta on turha yrittää soittaa vanhasta lihasmuistista. Ratkaisu on harmillinen, sillä suurin osa muutoksista ei tunnu kappaleen soittamisen kannalta olennaisilta.

Saman toistoa

Guitar Hero: Greatest Hits ei yllä aivan Metallican brändillä ratsastaneen nimikkeen tasolle. Se tarjoaa myös niukasti uutta pelisarjan parissa aiemmin viihtyneille. Toisaalta kokonaisuus on onnistunut viimeistellyn pelattavuuden ja audiovisuaalisen kokonaiskuvan osalta. Peli ansaitsee myös erityismaininnan aloittelijaystävällisyydestä ja mahdollisuudesta soitella kaikkia kappaleita heti ensimmäisellä kerralla ilman tuntikausia kestävää tahkoamista.

Tiivistettynä kyseessä on yksi parhaista bilepeleistä ja se lunastaa odotukset varsinkin uusien muusikoiden mielissä. Sen vahvuudet ovat soittokonseptin toimivuus ja pelisarjalla ominainen erinomainen fiilis etenkin suuremmalla porukalla soitettaessa. Suurempia muutoksia odottavien on käännettävä pää kilpailevien pelisarjojen suuntaan tai odotettava pukin konttiin tyrkyllä olevaa viidettä osaa.

 

Tekijä: Beenox Studios
Julkaisija: Activision
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360, Wii
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivut: http://smashhits.guitarhero.com/
Mikko Rekola

 

Lisää aiheesta

Guitar Hero III: Legends of Rock (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Guitar Hero: Aerosmith (PS2, PS3, Wii, 360)

Guitar Hero: Metallica (PS2, PS3, 360, Wii)

Guitar Hero: World Tour (PS2, PS3, Wii, 360)

Rock Band 2 (PS2, PS3, Wii, 360)

Rock Band: Timmyyyyyyyyyyyyyy!

Lue myös

Fight Night Round 4 (PS3, 360)

Sims 3 (Mac, PC)

Star Ocean 4: The Last Hope (360)

Trash Panic (PS3)