Uusimmat

Guitar Hero III: Legends of Rock (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

21.11.2007 16:27 Jukka O. Kauppinen

Tietokone- ja videopelaamisen kasvot ovat muuttuneet täysin muutaman viime vuoden aikana. Perinteisten hardcore- tai satunnaispelaajlle  suunnattujen  laidasta toiseen heilahtelevien pelien rinnalle on syntynyt täysin uusi peliluokka. Hauskat bile-, visailu- ja musiikkipelit ovat laajentaneet ja muuttaneet pelaamisen kuvaa käsittämättömästi.

Joillekin SingStarit tai Guitar Herot voivat olla vastenmielisiä. Mutta monille ne ovat tarjonneet aivan uudenlaista, riemukasta hupailua ja varmasti yhtä useille ensimmäinen kosketus videopeleihin ylipäätään hupailuun. Tuorein hupailupeli, Guitar Hero III, ei jää edeltäjiään huonommaksi, vaan on jälleen takuuvarma koti-iltojen ja bileiden piristäjä.

Pohjimmiltaan Legends of Rock on tuttua tavaraa, samasta puusta mistä myös Guitar Hero, Guitar Hero II ja Guitar Hero II: Rock’s the 80s ovat pudonneet. Pelaaja astuu videopelaamisen tuolle puolen ja päästää mielikuvituksensa täyteen laukkaan. Yhtäkkiä oletkin rock-kitaristi, joka soittaa yhtyeineen rock-klassikoita.

Eläytyminen soittelun maailmaan on hämmästyttävän helppoa, siitä kiitos kekseliäälle toteutukselle ja peliohjaimelle, jos lelukitaraa voi vakavalla naamalla sellaiseksi kutsua.

Tämä kun ei näet ole enää pelaamista. Se on viihtymistä. Nautiskelua. Hauskanpitoa. Se on kuin kuuntelisit jotain kokoelmalevyä, jolle on kerätty esimerkkejä rock-historian vuosikymmenten suurimmista kappaleista, ja näppäilisit samalla kitaraasi. Ero on vain siinä, että et soita valmiin kappaleen päälle, vaan sormenliikkeesi saavat biisin soimaan.

Aitoa kitaraa mukailevan lelukitaran käyttäminen pelin ohjainlaitteena oli ensimmäisen Guitar Heron aikoihin hämmästyttävän uskalias teko, valtava riski. Se kannatti. Pelejä ja kitaroita on myyty sittemmin hirvittävät määrät. Ei ihme. Kenessäpä meissä ei olisi ainakin ripaus pientä unelmoijaa, joka on katsonut ihaillen ja haaveillen suosikkiyhtyettään esiintymislavalla. Ja nyt sinulla onkin kädessäsi kitara, jolla saat upeat biisit soimaan.

Ja mikä hauskinta, peli elää soittosi mukaan. Yleisö pauhaa, kohisee, buuaa ja hurraa. Ihmisten pauhu voimistuu, kun vedät pitkät ja vaikeat sointukuviot virheettä – tai jos soitat täysin päin honkia, niin se myös kuuluu riitasointuina. Pahimmillaan yleisö ajaa sinut pois lavalta.

Soitteluun kätkeytyy myös pieni peli

Kaiken tämän huvittelun lomassa on myös satsi pelaamista. Guitar Herot ovat pohjimmiltaan verrattain yksinkertaisia rytmipelejä. Valitusta vaikeustasosta riippuen ruudulla vilistää kolmesta viiteen riviä eri värisiä sointumerkkejä. Pelaaja painaa kutakin väriä vastaavat kitaran kaulaan sijoitetut nuottinappulat pohjaan nuottien saapuessa ruudun alareunana ja rämpäyttää samalla kitaran rungossa olevaa kieltä. Tällöin nuotti soi oikein ja biisin kitara- tai bassoraita soi virheettä. Pitkien nuottien aikana pelaaja voi myös luoda nuotteihin lisää väriä vibrakampea vääntelemällä.

Jos kolmannen Guitar Heron pelillisiä ominaisuuksia tiiraillaan, niin meininki on pohjimmiltaan tuttua ja kivaa soittelua. Joitakin positiivisia muutoksia kuitenkin löytyy. Pitkät juoksutukset ovat hieman aiempaa anteeksiantavampia, mikä tekee soittelusta hieman vähemmän tuskallista, etenkin virtuaalikitarauransa alkuvaiheessa oleville soittelijoille..

Vaikeustasoihin on saatu enemmän jämäkkyyttä. Hard- ja Expert-tasoinen soittaminen on aiempaa haastavaa ja tarjoaa rankan sarjan soittelijoille aiempaa enempää haastetta.

Parhaat uutuudet löytyvät moninpelin puolelta. Kaksinpelattava uratila, co-op career, on todella mukava lisäys. Kaksi pelaajaa voi näin pelata pitkäjänteisesti yhteistyössä, toisen soittaessa kitaraa, toisen bassoa. Kannattaa muistaa, että cooppicareerissa on hieman yksinpelistä poikkeava biisilista, joten sen pelaamiseen on näin todella kivasti yllykettä.

Tavallisen biisi kerrallaan soitettavan kaksinpelin puolelta löytyy myös uutta: kilpa- ja yhteissoittelujen rinnalla on battle-pelitila, jossa soitetaan kilpaa ja yritetään pilata kaverin biisi. Ihan ok lisä, mutta kyllä tämän pelin vahvuus on ennen kaikkea yhteisessä soittelussa ja hyvän tuulen luonnissa, ei toisen kiusaamisessa.

Battle-pelitilan ohella eräs toinenkin asia on mennyt aika pahasti pieleen. Etukäteen ylistetyt pomotaistelut ovat silkkaa turhuutta. Sitä vain haluaisi soitella hauskasti, ehkä avata biisejä moninpeliä varten. Sitten vastaan tulee kitarajumala, joka pitäisi nujertaa battle-pelitilassa. Ei helkkari. Ei tämä ole hauskaa!

Onneksi battlet ja kitarataistelut voi enimmäkseen välttää – ja niiden huonot vibat tasaantuvat verkkomoninpelillä. Kitaran soittelu sujuu nyt myös internetin yli Wii-, PC-, Xbox 360- ja PS3-versioissa. Testatulla Xbox 360 –pelillä nettisoitanto sujui mallikkaasti. Soitteluseuraa löytyi vaivattomasti ja biisien valinta on toteutettu selkeästi. Soitellessa en huomannut lainkaan eroa verkossa tai samalla koneella pelaamisen välillä. Todella jees. Silti, mukavintahan soittelu on tuttujen kesken. Tuntematon ja kasvoton nettisoitteluseura on aina vähän epämääräistä porukkaa, mieluummin leikittelee ystävien seurassa.

Sellaiseen Guitar Hero III onkin omiaan. Välillä ehkä soitellaan kilpaa ja mitataan absoluuttista paremmuutta pisteillä, sitten soitetaan yhdessä biisejä, toinen basson ja toinen kitaran varressa. Nautiskellaan ja leikitellään hyvän musiikin parissa.

Paljon vain riippuu omista mieltymyksistä. Purevatko biisivalinnat? Onko joukossa suuria suosikkeja tai ihastuttavia yllätyksiä? Entäpä bonuskappaleet tai verkosta ostettavat lisäbiisisetit? Löytyykö niiltä kappaleita, joita tekee mieli soittaa kerran, toisenkin ja kymmenennen kerran? Ja tosi, siis tosi isona kysymyksenä, julkaistaanko kolmoskitarointiin kunnolla lisäbiisejä kohtuuhintaan? Ensimmäisen Guitar Heron biisien tasolle ei ainakaan allekirjoittaneen mielestä ylletä, mutta kyllä huippubiisejä löytyy nytkin runsaasti, kuten myös positiivisia yllätyksiä ja bändejä, joiden nimi kiitää pelisession jälkeen googlen hakuun.

Guitar Hero III:n voi ostaa leikkikitaran kera tai ilman. Ainakin PS3/Wii/Xbox 360 –versioiden ohessa myydään langatonta Les Paul –kitaraohjainta, jonka kaulan voi irrottaa. Joillakin kaulan kytkennät ovat tuottaneet kontaktihäiriöitä, mutta ainakin allekirjoittaneen testatessa ongelmia ei ole vielä esiintynyt. Guitar Hero 2:n ohessa julkaistu Xbox 360:n Gibson X-Plorer-kitara toimi sellaisenaan myös kolmosessa, ja X-Plorer toimii suoraan myös PC:n Guitar Hero III:ssa.

PC:n Guitar Hero III on arvosteltu erikseen. Maesto Lehtosen kutoman arvostelun laajempine kuvagallerioineen löydät täältä: Guitar Hero III: Legends of Rock (PC).

 

Tekijä: Vicarious Visions / Neversoft / Budcat
Julkaisija: Activision
Testattu: PlayStation 2, Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 2, PlayStation 3, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.guitarhero.com/
Jukka O. Kauppinen

 

Toinen mielipide

Guitar Hero III herättää minussa ristiriitaisia tunteita. Olen diggaillut sarjaa Guitar Herosta saakka ja kotoani alkaa löytyä enemmän kitaroita kuin keskiverron bändin treenikämpästä. Kolmososaa on siis odotettu ja hartaasti, eikä peli tuottanut pettymystä.

Guitar Hero on yhä Guitar Hero, mutta äärimmilleen vietynä. Tuntuu pahasti siltä, että peliä suunniteltaessa on kuunneltu yksinomaan 18 tuntia päivässä pelaavaa Scorehero-porukkaa ja unohdettu Guitar Heron aikanaan legendaksi nostanut yleisö – harrastelijat, jotka pelaavat puhtaasta pelin ilosta. Vaikeustaso on nimittäin melkoinen ja monet kappaleista tuntuvat suorastaan keskisormen ojennuksilta, sen verran epäloogisen vaikeita niiden nuotitukset ovat.

Toisaalta jokaista Raining Bloodin soolohaistattelua kohti pelistä löytyy yksi My Name is Jonas tai Bulls on Parade, jotka tuovat hymyn kasvoille ja ovat juuri oikean haastavia, jotta pelistä saa kaiken irti. Kauan odotettu online-kaksinpeli riittää myös ainakin minun kirjoissani paikkaamaan satunnaiset tyhmyydet, kuten turhauttavat pomotaistelut tai biisit, jotka pitää avata erikseen co-op-uratilassa. Hardcore-heroistit ovat pelin parissa kuin kotonaan.

Miikka Lehtonen

 

Lue lisää eDomesta

Guitar Hero III: Legends of Rock (PC)

Guitar Hero (PS2)

Guitar Hero Encore: Rocks the 80’s (PS2)

Guitar Hero II – haastattelussa kitarasankari Ted Lange

Guitar Hero II (PS2, 360)

Guitar Hero III – syvähaastattelussa tuottaja Ted Lange

Guitar Hero III: Legends of Rock –ennakko (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Rukoilkaa armoa: Dragonforcea Guitar Hero III:ssa

 

Guitar Hero III – yksinpelin biisit

 1. Starting Out Small

”Slow Ride” – Foghat

”Talk Dirty to Me” – Poison † (Vocals re-recorded by Bret Michaels)

”Hit Me with Your Best Shot” – Pat Benatar

”Story of My Life” – Social Distortion

”Rock and Roll All Nite” – Kiss (Encore)

2. Your First Real Gig

”Mississippi Queen” – Mountain

”School’s Out” – Alice Cooper

”Sunshine of Your Love” – Cream

”Barracuda” – Heart

Guitar Battle vs. Tom Morello (Original Composition)

”Bulls on Parade” – Rage Against the Machine (Encore played with Tom Morello)

3. Making the Video

”When You Were Young” – The Killers

”Miss Murder” – AFI

”The Seeker” – The Who

”Lay Down” – Priestess

”Paint It, Black” – The Rolling Stones (Encore)

4. European Invasion

”Paranoid” – Black Sabbath

”Anarchy in the U.K.” – Sex Pistols †

”Kool Thing” – Sonic Youth

”My Name Is Jonas” – Weezer

”Even Flow” – Pearl Jam (Encore)

5. Bighouse Blues

”Holiday in Cambodia” – Dead Kennedys

”Rock You Like a Hurricane” – Scorpions

”Same Old Song and Dance” – Aerosmith

”La Grange” – ZZ Top

Guitar Battle vs. Slash (Original Composition)

”Welcome to the Jungle” – Guns N’ Roses (Encore played with Slash)

6. The Hottest Band on Earth

”Black Magic Woman” – Santana

”Cherub Rock” – The Smashing Pumpkins

”Black Sunshine” – White Zombie

”The Metal” – Tenacious D

”Pride and Joy” – Stevie Ray Vaughan (Encore)

7. Live in Japan

”Before I Forget” – Slipknot

”Stricken” – Disturbed

”3’s & 7’s” – Queens of the Stone Age

”Knights of Cydonia” – Muse

”Cult of Personality” – Living Colour † (Encore)

8. Battle for Your Soul

”Raining Blood” – Slayer

”Cliffs of Dover” – Eric Johnson

”The Number of the Beast” – Iron Maiden

”One” – Metallica

Guitar Battle vs. Lou (The Devil Went Down to Georgia – Steve Ouimette) (Inspired by the Charlie Daniels Band)

 

Guitar Hero III – cooperative career -tilan biisit

Biisilista löytyy täältä.

 

Bonusbiisit

”Avalancha” – Héroes del Silencio

”Can’t Be Saved” – Senses Fail

”Closer” – Lacuna Coil

”Don’t Hold Back” – The Sleeping

”Down ’N Dirty” – LA Slum Lords

”F.C.P.R.E.M.I.X.” – The Fall of Troy

”Generation Rock” – Revolverheld

”Go That Far” – Bret Michaels Band

”Hier Kommt Alex” – Die Toten Hosen

”I’m in the Band” – The Hellacopters

”Impulse” – An Endless Sporadic

”In the Belly of a Shark” – Gallows

”In Love” – Scouts of St. Sebastian

”Mauvais Garçon” – Naast

”Metal Heavy Lady” – Lions

”Minus Celsius” – Backyard Babies

”My Curse” – Killswitch Engage

”Nothing for Me Here” – Dope

”Prayer of the Refugee” – Rise Against

”Radio Song” – Superbus

”Ruby” – Kaiser Chiefs

”She Bangs the Drums” – The Stone Roses

”Take This Life” – In Flames

”The Way It Ends” – Prototype

”Through the Fire and Flames” – DragonForce (unlocked by completing Career Mode)

 

Verkosta ladattavat biisit

Companion Pack

Xbox 360

”Carcinogen Crush” – AFI

”Tina” – Flyleaf

”Putting Holes in Happiness” – Marilyn Manson

Foo Fighters Pack

PlayStation 3, Xbox 360

”All My Life” – Foo Fighters

”The Pretender” – Foo Fighters

”This Is a Call” – Foo Fighters

Velvet Revolver Pack

PlayStation 3, Xbox 360

”She Builds Quick Machines” – Velvet Revolver

”Slither” – Velvet Revolver

”Messages” – Velvet Revolver

Boss Battle Track Pack (ilmainen)

PlayStation 3, Xbox 360

Tom Morello Guitar Battle – Tom Morello

Slash Guitar Battle – Slash

The Devil Went Down to Georgia – Steve Ouimette (as made famous by The Charlie Daniels Band)

Pelaatko Guitar Heroja...

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat