Uusimmat

Halo 2 (PC)

01.06.2007 14:39 Muropaketin toimitus

Tätä hetkeä on odotettu ja pitkään. Windows Vista ilmestyi jo helmikuussa, mutta ensimmäisen Vistan vaativan pelin julkaisu kesti näin pitkään. Peli itsessään onkin sitten keskivertoa mielenkiintoisempi, sillä kyseessä on konsolimaailman suosituin räiskintäpeli, Halo 2.

Microsoftin ja Vista-pelurien epäonneksi loikka konsoleilta Vistaan ei ole läheskään ongelmaton, eikä lopulta ole kummoinenkaan kannustin Vistan hankkimiselle. Mutta mikä meni vikaan?

Kerrataanpa nopeasti, mistä itse pelissä on kyse. Kun viimeksi näimme Master Chiefin, avaruudesta löytynyt mystinen rengasmaailma Halo oli jo historiaa. Tästä masentuneena Covenantin, mystisten avaruusolentojen, laivasto hyökkää suoraan maahan ja onnistuu yllättämään ihmiskunnan vertauskuvalliset pöksyt nilkkojen ympärillä.

Tässä vaiheessa voisi siis helpostikin kuvitella, että edessä olisi katkeraa ja tiukkaa sotaa maan päällä, varsinkin jos oli nähnyt pelin trailereita. Näin ei kuitenkaan ole, sillä Halo 2 tekee niin sanotut Metal Gear Solidit, eikä Master Chief ole pelin päähahmona edes puolta sen kestosta. Lopun aikaa ohjataan Covenantin eliittisotilasta, joka trendikkäästi taistelee pahaa hallitustaan vastaan sisältä päin.

Peli ei ole muuttunut sitten Xbox-aikojen miksikään, vaan kyseessä on pikselintarkka kopio. Tämä tuntuu myös ohjauksissa, sillä vaikka peliä voi pelata näppäimistöllä ja hiirellä, parhaaseen pelitulokseen pääsee ihka-aidolla Microsoftin Xbox 360 –ohjaimella tai Logitechin ChillStream-ohjaimella.

Tarjolla on siis reilut toistakymmentä tuntia kestävä seikkailu, jossa yllättävät juonenkäänteet, muinaiset salaisuudet ja yhteiskuntaa ravisteleva sisällissota antavat mitä oivallisimmat puitteet räiminnälle.

Tähän asti kaikki hyvin, mutta nyt päästään käännöksen toteutukseen.

Toteutus tökkii

Halo 2 on ensimmäinen Vistan vaativa peli. Tämä vaatimus kannattaa ottaa tosissaan, sillä toistaiseksi ei ole mitään keinoa saada peliä pyörimään XP:llä tai vanhemmilla käyttöjärjestelmillä. Ei kannata kuitenkaan huolestua, sillä DirectX10 ei kuulu pelin vaatimuksiin eikä siitä edes millään tavoin hyödy.

Vista-vaatimus lisää peliin muutaman jipon, tuntuvimmin Live for Windows -tuen. Xbox 360 -pelaajat tietävät jo, mistä on kyse, sillä kyseessä on sellaisenaan päälle pultattu Live-käyttöliittymä saavutuspisteineen, kaverilistoineen ja äänikeskusteluineen. Live for Windowsin toimivuus on tiettävästi ollut vaihtelevaa tasoa. Itselläni homma toimi ensiyrityksellä ja ilman ongelmia, mutta netistä kuultiin myös juttuja, joiden mukaan kaikki eivät saaneet edes koko kilkettä toimimaan.

Käännöksen sivutuotteena Halosta on tullut käsittämättömän raskas peli, varsinkin kun huomioi laitteiston, jolle se on alunperin tehty. Pääasiassa peli pyörii kohtalaisen jouhevasti, vaikkakin se on lukittu tasaiseen 30 framen, eli 30 ruudunpäivitystä sekunnissa, nopeuteen. Joskus ja vieläpä aivan yllättäen kun ruudulla ei tapahdu mitään erikoista, ruudunpäivitys putoaa lähelle nollaa ja kovalevy huutaa armoa.

Ongelma oli räikeimmillään välianimaatioissa, joita ihailtiin yleensä ensimmäiset 10 sekuntia paikallaan olevan ruudun merkeissä, samalla kun ääni pyöri yksinään taustalla. Kaikkein mystisintä on, ettei peli edes näytä lopulta kovin ihmeelliseltä. Bittikartat ovat suorastaan luvattoman ankeita ja välianimaatiot tuovat välillä mieleen minimidetaileilla pyörivän Doom III:n.

Tämä vieläpä sillä edellytyksellä, että pelin on todellakin asentanut kiintolevylleen. Peli tarjoaa nimittäin myös vaihtoehdon, jossa sitä voi pelata kuin konsolipeliä konsanaan – levy asemaan ja peli pyörimään ilman sen kummempaa säätelyä. Hyvä idea, heikompi toteutus, sillä netin keskustelupalstoilla suurin osa kaatuiluista ja jumitteluista yhdistettiin tähän ominaisuuteen.

Peli rokkaa

Loppukateettina voidaan todeta, että Halo 2 on edelleen Halo 2. Alkunikottelun ja pc-version eriskummallisuuksiin totuttelun jälkeen pelaaminen tuntui hyvältä. Pelaan itse räiskintäpelini yleensä pc:llä, enkä ole konsoliräiskintöihin juurikaan tutustunut. Mitään kulttuurishokkia en silti kokenut, vaan Halon hakkuu maistui. Jopa ennakkoon pelätty pad-ohjaus toimi mainiosti, joskin jälkikäteen pohdittuna se olisi pitänyt arvatakin. Onhan Halo 2 kuitenkin suunniteltu käsiohjaimelle.

Hiiriohjaus tuntui luvattoman heikolta, eikä sitä ole selvästikään juuri säädetty. Tähtäin liikkui joko liian laiskasti tai nopeasti, eikä hyvää välimaastoa tuntunut löytyvän. Pad-ohjain kannattaa siis hankkia pelin kylkiäisenä.

Ongelmia tuli vastaan lähinnä moninpelissä, joskaan ei teknisessä mielessä. Live for Windowsin kautta pelejä löytyi tiheään tahtiin, eikä pelaaminen edes nikotellut pahemmin. Myös pelisuunnittelu toimi, eikä Halo 2 ole sattumalta näin suosittu nettipeli. Varoituksena on tosin todettava, että meininki on puhdasta bunnyhop-räiskintää ilman sen suurempaa taktiikan tai hienostelun tuntua.

Moninpelin suurimmaksi heikkoudeksi voidaan itse asiassa laskea pelaajat, sillä Halo 2:n julkiset serverit osoittautuivat juuri niin viheliäisiksi kuin ennakkoon oli varoitettukin. En muista, että seksuaalisuuttani, ihonväriäni tai uskontoani olisi koskaan kyseenalaistettu näin innokkaasti tai äänekkäästi. Ongelma tulee poistumaan, jahka useampi löytää pelin ja pääsee vääntämään kaveriporukalla, mutta varoitus lienee silti paikallaan.

Mitäpä Halosta vielä sanoisi, sillä kaikkihan sen tuntevat. Kyseessä on konsoliräiskintä sieltä parhaasta päästä. Meininki on nopeaa, asevalikoima kattava ja poikkeuksellisesti juontakin riittää yllin kyllin. Muutamaan otteeseen pelin juonenkäänteet jopa yllättivät minut, mikä on suorastaan harvinaista. Näin Halo 2 -noviisin silmin peli oli siis ehdottomasti pelaamisen arvoinen.

Suurin kysymys lienee lopulta, kenelle peli yleensäkään on suunniteltu. Konsolipelaajat ovat varmasti jo Halonsa pelanneet, eivätkä ole aikeissa panostaa peliin tykin Vista-koneen verran valuuttaa. Pc-pelaajat taas katsovat jo tulevaisuuteen ja odottavat Crysiksen kaltaisia pelejä Vista-herkukseen. Pahoin pelkään, että Halo 2:n Vista-versio tulee olemaan melkoinen väliinputoaja, joka ei löydä yleisöään. Miten hienoa olisikaan ollut, mikäli se olisi julkaistu vaikka Vistan mukana, ikään kuin tämän sukupolven Minesweeperinä? Saahan sitä haaveilla.

 

Tekijä: Bungie
Julkaisija: Microsoft Game Studios
Testattu: PC, Xbox
Saatavilla: PC, Xbox
Laitteistovaatimukset: Windows Vista, 2 GHz prosessori, 1 Gt keskusmuistia, nVidia 6100 tai vastaava
Pelin kotisivu: http://www.microsoft.com/games/halo2/

 

Lue lisää eDomesta

Halo (PC)

Halo 2 (Xbox)

Halo 2 Multiplayer Map Pack (Xbox)

HALO 2 – viimein täällä

Halo 2 laskeutuu viimein myös pc:lle. Mutta vain Vistalle.

Halo 3 legendaarisessa paketissa

Hyvästi, Halo-elokuva?

Vanhoja Halottajia ei ole unohdettu

Frank O’Connor puhuu Halon tulevaisuudesta

Halo Wars – naksustrategiaa myös konsoleille

Halo-pelien tarina ei rajoitu vain pelimuotoon

Katsauksessa Xbox-kirjat

Xbox 360 ja pelit

Master Chief vai...

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat