Halo 4 –moninpeliennakko (Xbox 360)

02.10.2012 13:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: 343 Industries
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Xbox 360
Tulossa: Xbox 360 – 6.11.2012
Pelaajia: 1, 2-? (lähiverkossa ja internetissä)
Pelin kotisivu: http://halo.xbox.com/halo4
Testaaja: Tero Lehtiniemi

 

Marraskuussa julkaistava Halo 4 on varmasti yksi loppuvuoden merkittävimpiä pelejä, onhan se viimein ”uusi” Halo, jonka päähenkilönä on sarjan luottosankari Master Chief. Sarja jakaa mielipiteitä vahvasti, mutta samalla se on syystäkin yksi Microsoftin lempilapsista.

Uuden Halon lähestyessä Microsoftilla on tapana pitää esittelytapahtumia jo ihan täällä koto-Suomessakin, eikä tämä kerta ollut poikkeus. Kävimme eksoottisesti Linnanmäellä vilkaisemassa mitä pelin moninpeliosuudet War Games ja Spartan Ops pitävät sisällään.

Perinteisemmästä War Games -moninpelistä tarjolla oli uutta kaksi pelitilaa, Regicide ja Infinity Slayer. Infinity Slayer on muunnelma vanhasta Team Slayer-pelitilasta, eli käytännössä tiimipohjaisesta Deathmatchista. Infinity-lisänimike vain lisää siihen uuden tukimuodon: kun pelaaja kerää tarpeeksi mitaleita, tukimittari täyttyy ja pelaaja voi lopulta valita itselleen ilmatoimituksena uuden tehokkaan aseen tai vaikka lisää kranaatteja. Ihan kiva lisä normaaliin Slayeriin muttei mitään järisyttävää.

 

Myöskään toinen uusi pelitila Regicide ei herättänyt kovinkaan suuria järistyksiä. Kyseessä on käytännössä kaikki-vastaan-kaikkia Deathmatch, jossa eniten pisteitä omaava pelaaja on vuorollaan kuningas. Kuninkaan tappamisesta saa enemmän pisteitä, joten tämän jahtaaminen on luonnollisesti kannattavaa. Muita pelaajia ei kuitenkaan missään tapauksessa kannata jättää rauhaan, ja lopputuloksena on melkoisen kaoottinen meininki.

Näiden kahden uuden pelitilan lisäksi Halo 4:ssä on lukuisia vanhoja, tuttuja ja hyväksi havaittuja pelitiloja lipunryöstöstä Dominationiin ja paluun tekevään Floodiin. Uudet pelitilat ovatkin lähinnä muunnelmia vanhoista, ja valikoimasta löytyy jokaiselle jotain. Yleisesti ottaen fiilis on moninpelissä hyvin tuttu ja turvallinen, ja Halo-moninpelaamisen ystävät kuin kotonaan.

Madness, this is Spartan Ops!

Aaltopohjaisen Firefight-yhteistyöpelitilan korvaa Halo 4:ssa Spartan Ops -pelitila. Monotonisen hirviöiden aalloittaisen tappamisen sijaan kyseessä on episodipohjainen moninpelikampanja, jota 343 Industries on luvannut päivittää säännöllisesti uusilla jaksoilla.

Testattu The Core –kenttä oli julkaisun yhteydessä luvatuista Spartan Ops –tehtävistä viides eli viimeinen, ja se lähetti neljän hengen Spartan –iskuryhmän hakemaan mystistä Forerunnereiden kiivaasti puolustamaa esinettä.

Matka ”Ytimen” säilytyspaikkaan on tukittu lukuisilla suojakilvillä ja väijytyksillä. Vastassa on niin vanhoja tuttuja Covenantin veijareita kuin uusia Forerunnereita, eli prometeaaneja. Uusista möröistä vastaan tuli kahdenlaisia: Promethean Knightit ja Crawlerit. Crawlerit ovat aalloittain kimppuun vyöryviä, räjähtäviä koiran tapaisia otuksia, joita testiryhmässä mukana olleet melkoisella konsensuksella kutsuivat vain koiriksi.

 

Promethean Knightit sen sijaan ovat astetta mielenkiintoisempia: nämä kestävät, hiukan alieneilta näyttävät otukset omaavat tehokkaat aseet, teleportaatiokyvyn ja voivat vapauttaa ilmaan lentäviä ja itse ritareita tukevia vihollisia. Nämä ovat kestävyydeltään heikkoja mutta varsin tulivoimaisia, joten ne olisi hyvä tuhota mahdollisimman pian.

Muutamia uusia aseitakin löytyy. Forerunnerit ilmeisesti tuovat mukanaan omat versionsa pelin tutuista aseista, mutta täysin uusia aseita sessiossa löytyi kolme: Scattershot on Forerunnereiden versio haulikosta, ja erittäin tehokas. Sticky Detonator laukoo asioihin ja esineisiin kiinni jääviä, etäräjäytettäviä kranaatteja ja Storm Rifle on päivitetty versio tutusta plasmakivääristä.

Ainakin testattu Spartan Ops oli leppoisaa yhdessä tekemistä ilman liian suuria paineita. Kuolema ei ollut lopullinen vaan lyhyen respawn-ajan jälkeen pelaaja sikiää uudelleen taistoon, ja yleensä vielä varsin lähelle kuolinpaikkaa.

 

Moninpelisessio jätti melko kysyvän fiiliksen. Tarjolla olleet kartat, pelitilat ja Spartan Ops –kenttä olivat sitä tuttua Halo-meininkiä. Moninpelitilaan pitäisi tulla myös kattava roolipelielementtejä omaava kehitystila jossa voi edistyä sekä Spartan Opseja että Spartanien sisällissotaa kuvaavaa War Gamesia pelaamalla. Tämän paikkansapitävyyden todistelu jäi tosin promovideoiden tasolle, joten lopputulos nähdään vasta kun saamme valmiin pelin. Forerunner-planeetalle pääosin sijoittuvan kampanjankin pitäisi olla entistä vähemmän räiskintää ja enemmän tutkimista ja avoimia tiloja, mutta tämäkin jää nähtäväksi.

Halo-fanien on silti turha pelätä: luvassa on vähintään tuttua Halo-moninpelikokemusta, mutta henkilökohtainen kiinnostukseni on enemmän itse yksinpelikampanjassa. Halo 3 kun on edelleen tämän konsolisukupolven merkittävimpiä science fiction-tarinoita, ja nyt se saa viimeinkin jatkoa.

 

Nelinpelin varaslähtö: Halo 4

 

 

 

Lue myös

Borderlands 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Darksiders II (PC, PS3, Xbox 360)

 Dust: An Elysian Tail (Xbox 360)

Guild Wars 2 (PC)

Hybrid (Xbox 360)

Mass Effect 3: Leviathan DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Resident Evil 6 (PC, PS3, Xbox 360)

Sleeping Dogs (PC, PS3, Xbox 360)

The Walking Dead Episode 3: Long Road Ahead (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat