Uusimmat

Halo: Reach -moninpeliennakko (Xbox 360)

21.04.2010 16:00 Tero Lehtiniemi

Halo-pelisarjalla on Microsoftin Xbox-konsoleilla ollut varsinainen erityisasema. Massiivinen, hyvin käsikirjoitettu scifi-eepos on kerta toisensa jälkeen imaissut pelaajat mukaansa. Useita vuosia vanhaa Halo 3-peliä pelaa edelleen päivittäin satoja tuhansia pelaajia.

Näillä lähtökohdilla jokainen uusi Halo-tapaus on niin sanotusti big news. Vaikka viime syksynä julkaistu ODST ei ihan kivunnutkaan edeltäjänsä tasolle, uusi Halo: Reach on astetta kovemman oloinen uudistus. Testasimme miltä syksyllä julkaistavan pelin moninpeliä – tuntuuko peli täyttävän edeltäjiensä avaruussaappaat?

Halo: Reach uudistaa vanhaa Halo-moninpelikonseptia sekä uusilla pelimuodoilla että ominaisuuksilla. Vanhassa Halo 3:n moninpelissä pelaajat käyttivät erilaisia maahan asetettavia erikoislaitteita, mutta Halo: Reach korvaa tämän erilaisilla haarniskaan kiinnitettävillä varusteilla. Ainakin moninpelibetassa näitä on neljä: turbojuoksu, kilpi, rakettireppu ja näkymättömyyslaite.

Testiversion kartoissa erityisen käteviksi näistä osoittautuivat lentoreppu ja kilpi. Lentoreppu tehostaa pelaajan liikkuvuutta varsin monipuolisesti kun tämä voi energiavarastojen salliessa liikkua sulavasti tasanteelta toiselle.

Vanha Tribes-veteraani innostuikin rakettirepusta niin paljon, että ensikokeilun jälkeen oli vaikea sekä vaihtaa mihinkään muuhun, saati pelata jos vahingossa valitsikin jonkun muun ominaisuuden. Toisaalta rakettireppu tekee kentästä riippuen pelaajasta suhteellisen helpon kohteen esimerkiksi kiikarikiväärillä varustautuneelle viholliselle.

Toinen mielenkiintoinen ominaisuus on kilpi. Hahmon ympärille muodostuva energiakupla torjuu lähes kaiken sisään tulevan vahingon, mutta kilven ollessa aktivoituneena sen käyttäjä ei voi liikkua tai ampua. Jostain kumman syystä kilven aktivoiminen kuitenkin näytti nimenomaan keräävän tulta puoleensa. Kertooko tämä jotain pelijournalistien tai pelaajien yleisestä pelisilmästä, paha sanoa.

Muitakin ominaisuuksia tuli testattua. Myös juoksunopeutta merkittävästi kasvattava ominaisuus on tarjolla, mutta lentorepun jälkeen tämä liikkuvuutta nostava ominaisuus ei ihan vakuuttanut, tosin sille on varmasti käyttöä joissakin kentissä. Myös pelaajan näkymättömäksi tekevä häivesuoja oli mielenkiintoinen, joskin testatuissa pelitiloissa sen hyöty jäi kyseenalaiseksi.

Pääkallonmetsästäjiä ja invaasiota

Uusien, moninpelin luonnetta merkittävästi muuttavien ominaisuuksien lisäksi Halo: Reach tarjoaa myös lukuisia uusia pelitiloja. Näistä pääsimme testaamaan Headhunteria ja Stockpileä.

Headhunterissa pelaaja pudottaa kuollessaan pääkallon, jonka tappaja tai muuten vikkelä pelaaja voi napata kantoonsa. Useampaa pääkalloa mukanaan kantava pelaaja pudottaa kuollessaan kaikki kantamansa kallot, jättäen ne tappajiensa kerättäväksi. Ideana on toimittaa mahdollisimman paljon kalloja niitä vastaanottavaan pisteeseen. Jotta homma ei menisi liian yksinkertaiseksi, kallojen toimituspiste vaihtuu säännöllisin väliajoin, yleensä juuri silloin kun juuri sinä eikä se toinen on saamassa hirveän kasan kalloja perille. Elämä on.

Stockpile taas on eräänlainen laajennetut versio King of the Hillistä. Kentälle on sijoitettu useita lippuja, joita täytyy pitää hallussaan pisteiden saamiseksi. Luonnollisesti pelitila vaatii sekä vihollisen lippujen aktiivista valtaamista että omien tiukkaa puolustamista.

Ehkä houkuttelevin uusista pelitiloista olisi ollut Invasion, vaiheittain etenevä kartta, jossa peli asettaa vastakkain elitet ja spartanit. Eliteiden on vallattava spartanien kontrolloimia pisteitä. Jokaisen pisteen valtaaminen avaa kentässä uuden vaiheen ja toimittaa eliteille apujoukkoja. Spartanien tehtäväksi jää elite-invaasion torjuminen, ja erä voitetaan kun tarpeeksi monta avaruusmörköä on nitistetty.

Invasion-testaamisen kanssa vain kävi niin sanotusti ohraisesti. Pelitila vaati muista poiketen täydet 12 pelaajaa, ja kun pressitilaisuuden kahdeksan hengen testiryhmä ei saanut haalittua parinkymmenen Livestä löytyneen testaajan joukosta tarvittavaa neljän hengen lisävahvistusta, testitilaisuuden anniksi jäi muiden pelitilojen sahaaminen.

Heimojen jalanjäljillä

Rakettireppujen, verhokilpien ja muiden haarniskoihin sidottujen lisävarusteiden tuoma mauste peliin oli todella mielenkiintoinen. Erityisesti siksi, että ne antoivat todella kovia Tribes-viboja, joka on sentään ainoa 3D-räiskintä, jota olen koskaan jaksanut pelata kilpatasolle asti. Tätä fiilistä vahvistivat rakettireppujen lisäksi myös uudet pelitilat ja jopa kenttäarkkitehtuuri.

Uudet aseet, Magnum-pistooli ja hakeutuvia plasmapalloja ampuva sinko eivät ainakaan vielä lunastaneet paikkaansa vanhojen tuhovälineiden rinnalla, mutta tämäkin lienee tottumuskysymys. Myös terveysmekaniikkaa on muutettu: kilpiin tuleva vahinko latautuu hetken päästä takaisin, mutta pelaajien terveyteen tulevan vahingon parantaminen vaatii kentille sijoitettujen ensiapupakettien löytämistä.

Vaikka Invasionia ei päästykään testaamaan, jäi Halo: Reachin moninpelistä silti todella positiivinen kuva. Uutta on tarjolla juuri sen verran että peli tuntuu uudelta ja tuoreelta, mutta samalla fiilis on edelleen tuttua Haloa. Uudet ja vanhat pelityypit olivat todella hektisiä, tietyissä pisteissä jopa naurettavuuteen asti. Omaa suoritustasoa tosin laski se, että koko viikon noin neljä tuntia yössä nukkuneena reaktiokyky ei aina ollut ihan moninpelin vaatimalla tasolla.

Toukokuun puolella Halo 3: ODST:n omistajille avautuva moninpelibeta tuleekin varmasti löytämään yleisönsä, ja lupaa hyvää syksyllä luvattavaa pääpeliä silmällä pitäen. Palaamme Invasion-fiilisten osalta asian tiimoille, kunhan virallinen beta alkaa.

 

Tekijä: Bungie
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Xbox 360
Tulossa: Xbox 360
Pelaajia: 1-12 (?)
Pelin kotisivu: Halo: Reach
Tero Lehtiniemi

 

Kuvia pelin kartoista

Boneyard:

Overlook:

Powerhouse:

Sword base:

 

Lisää aiheesta

Halo Wars (360)

Vuonna 2001 julkaistu Halo: Combat Evolved on räiskintäpelien kuninkaita, mutta alkujaan sen piti oli jotain aivan muuta. Bungie näet suunnitteli Halosta käänteentekevää reaaliaikaista strategiapeliä Command & Conquerin malliin. Kenties Bungiella ja Microsoftilla on ollut pieni entä jos -ajatusleikki, kun Age of Empires –sarjasta tunnettu Ensemble Studios palkattiin tekemään Halo Wars, täysverinen strategiapeli.

Halo 3: ODST (Xbox 360)

Sarjan uusin osa, Halo 3: ODST hylkää sarjan klassisen pääsankarin ja seuraa tämän edesottamusten sijaan Orbital Drop Shock Troopers -erikoisyksikön toimintaa. Ennätysajassa, vain hieman yli vuodessa tehty peli on yksi vuoden odotetuimpia Xbox 360 -julkaisuja, ja nyt odotus on ohi. Kuinka klassikkosarjan uusin osa pärjää?

Halo 3 -moninpeliarvostelu (360)

Halo 3:n tarina todettiin eDomessa ja muualla maailmalla loistavaksi räiskintäviihteeksi, jossa ei luppohetkiä juuri kertynyt. Verkkomoninpelin testaaminen sen sijaan jäi myöhemmäksi, sillä tyydyimme odottamaan kunnes Xbox Liven linjoille siunaantui riittävästi pelaajia kunnollista testaamista varten. Ja kyllä heitä nyt riittääkin.

Halo 3 (360)

Ihmiskunnan kohtalo on veitsen terällä. Fundamentalistisuskonnollinen avaruusolioiden Muukalaisliitto on valloittanut maapallon ja heidän profeettansa Totuus väittää ihmisten tuhon olevan paratiisiin pääsyn ensiaskeleita.

Lue myös

Bioshock 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Just Cause 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Metro 2033 (PC, Xbox 360)

Monster Hunter Tri -ennakko (Wii)

Sam & Max Episode 301: The Penal Zone (iPad, Mac, PC, PS3)

Sonic & Sega All-Stars Racing (PS3, Wii, Xbox 360)

Superstars V8 Next Challenge (PC, PS3, Xbox 360)

 

Mikä aiemmista Halo-peleistä on suosikkisi?

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Halo (1)
0%
Halo 2
0%
Halo 3 / ODST
0%
Halo Wars
0%

Siirry takaisin kyselyyn