Uusimmat

Halo Wars (360)

09.03.2009 16:45 Simon Elo

Vuonna 2001 julkaistu Halo: Combat Evolved on räiskintäpelien kuninkaita, mutta alkujaan sen piti oli jotain aivan muuta. Bungie näet suunnitteli Halosta käänteentekevää reaaliaikaista strategiapeliä Command & Conquerin malliin.

Kenties Bungiella ja Microsoftilla on ollut pieni entä jos -ajatusleikki, kun Age of Empires –sarjasta tunnettu Ensemble Studios palkattiin tekemään Halo Wars, täysverinen strategiapeli.

Tunnistettava maailma

Halo Warsin tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2351, 20 vuotta ennen ensimmäisen Halon tapahtumia. Eletään aikaa, jolloin supersotilas spartaneita on vielä useita, mutta ihmiskunta on silti epätoivoisessa tilanteessa avaruuden muukalaisliittouma Covenantia vastaan.

Harmillisesti muukalaisilla ei kampanjassa voi pelata, mutta tätä korvaa mahdollisuus pelata kampanjaa netin kautta kaverin kanssa. Halo-universumin monimuotoisuus on muutoin saatu hienosti Warsiin. Spartanit voivat kaapata vihollisen ajoneuvon ja Covenantin eliittisotilaat ovat energiamiekkojensa kanssa yhtä vaarallisia kuin aina ennenkin.

Tarinassa seurataan sota-alus UNSC Spirit of Firen miehistön taivalta, jota kuvataan tyrmäävän upeissa välivideoissa. Tämän lähemmäs Halo-elokuvaa ei vielä ole päästy.

Videot tehnyt Blur Studios ei ole mikä tahansa nyrkkipaja, sillä heiltä on lähtöisin muun muassa Simpsonit-elokuvan söpö puputraileri. Parhaillaan Blur työskentelee ohjaaja David Fincherin uuden elokuvan parissa.

Ulkoasultaan Halo Warsin tuntee välittömästi omakseen. Kuvasuunnittelua, ääntä ja musiikkia myöten kaikki huokuu ehtaa Halo-fiilistä. Covenantin Grunt-sotilaat kiljuvat kuten aina ja Skorpionin tankin tykin pamaus huimaa.

Höyhensarjalainen

Lyhyesti sanottuna Halo Wars on kevyt reaaliaikainen strategiapeli niille, jotka eivät genrestä normaalisti piittaa. Kaikki toiminnot on virtaviivaistettu konsolimaailman ehdoille. Omia rakennuksia tehdään, mutta vain valmiiksi osoitetuille paikoille ja omaperäisellä tavalla. Joukkoja ja rakennuksia voi tuottaa vain painamalla kyseistä rakennusta. Tuotantoa ei voi käynnistää missä tahansa päin karttaa, mikä on hankalaa kun taistelun tuoksinassa pitäisi saada nopeasti lisäjoukkoja.

Raha on tärkeää, mutta muita resursseja ei sitten olekaan. Riihikuivaakin saa vain yksinkertaisesti rakentamalla resurssientoimitusrakennuksen. Liekö yltiötyylikäs nimi rahapainolle. Lähes jokainen kampanjan osio alkaakin tarkalla rahankeruulla, mutta sen jälkeen keskitytään tarinaa eteenpäin vieviin tehtäviin, kuten saattueen suojaamiseen ja tukikohtien valtaukseen.

Raskaamman luokan strategiaan tottuneet saattavat tuntea vaihtoehtonsa rajallisiksi, mutta yksinkertaisuudella on etunsakin. Joukkojen käskyttäminen on näin sujuvampaa konsolimittapuulla.

Yhdestä napista saa komentoonsa kaikki yksikkönsä, minkä lisäksi hyökkäys- ja muut käskyt hoituvat nekin yhdellä ainoalla napilla. Ristiohjaimella voi hyppiä nopeasti kartan tärkeisiin kohteisiin, kuten päämajaan ja viimeisimpiin hälytyksiin.

Halon perusjoukkoon on lisätty hieman uutta väriä esimerkiksi liekinheitinmiehen muodossa, mutta Warsin parasta antia on tietysti komentaa Covenantin vastaiseen taisteluun spartaneita (joita voi olla taistossa kerrallaan kolme), Warthog-jeeppejä ja suuria Skorpioni-tankkeja. Siitä syntyy Covenantin parissa itkua ja torahampaiden kiristystä, kun Gruntit juoksevat pakoon häntä koipien välissä.

Brutet ja Hunterit kyllä pistävät hanttiin, sillä Halo Warsissa on kivi-paperi-sakset-tyylinen taistelujärjestelmä. Lentokoneet pärjäävät taisteluajoneuvoille ja ne taas rivisotilaille ja niin edelleen. Pakkaa sekoittavat vain aina yhtä hankala Flood-rotu, joka leviää kulovalkean tavoin.

Pieniä omituisuuksia

Aikaisempiin tosiaikanaksujen konsoliviritelmiin, kuten The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II:een, verrattuna käyttöliittymä on helppo ja nopea oppia.

Ohjauksen kompastuskivi on kuitenkin se, ettei pelaaja ei voi muodostaa omia joukko-osastojaan. Jalkaväen hyökkäys vihollisen tukikohtaan toisesta suunnasta tulevien lentokoneiden tukemana kyllä onnistuu, kun vain käskyttää joukkotyypit erikseen. Omien joukko-osastojen luominen olisi kuitenkin ollut tervetullut lisä, jota jää kaipaamaan. Useimmiten hyökkäykset taantuvat sekavaksi rynnäköksi.

Kamera sen sijaan tihrustelee liian lähellä maata. Sitä pystyy kyllä zoomaamaan lähemmäs mutta ei suinkaan kauemmas, jotta saisi hyvän kokonaiskuvan taistelutantereesta. Sotasuunnitelmien teko on tehty vaikeaksi.

Halo Wars sopii hyvin satunnaisille strategiapelaajille ja Halo-faneille, mutta totisille strategian ystäville se ei tarjoa riittävästi syvyyttä tai haastetta ollakseen mielenkiintoinen. Moninpelissä on samat pikkuomituisuudet kuin kampanjassakin.

Bungie kehitti alunperin strategiapeliksi tarkoitettua Haloaan tietokoneelle. Sen ymmärtää – Civilizationin vuoropohjaisuus toimii konsoleillakin, mutta vikkelä reaaliaikainen naksuttelu on jo hankalampaa.

 

Tekijä: Ensemble Studios
Julkaisija: Microsoft Games
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Laitevaatimukset: Xbox 360
Pelaajia: 1, 2 netissä
Pelin kotisivu: www.halowars.com
Simon Elo

 

Lisää aiheesta

Halo 3 (360)

Halo Wars – Ensemblen joutsenlaulu ei vielä vakuuttanut

Halo Wars -videohaastattelu – RTS-strategiaa Xbox 360:llä

Lue myös

Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena -ennakko (PC, PS3, 360)

Fable II: Knothole Island (360)

Fire Emblem: Shadow Dragon (DS)

Persona 3 FES (PS2)

Stormrise -ennakko (PC, PS3, 360)

Warhammer 40K: Dawn of War II (PC)

 

Muropaketin uusimmat