Uusimmat

Hard Corps: Uprising (PS3, Xbox 360)

09.03.2011 18:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Arc System Works
Julkaisija: Konami
Testattu: Xbox 360 (XBLA)
Saatavilla: PlayStation 3 (PSN), Xbox 360 (XBLA, 1200 MS-pistettä)
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu:http://www.konami.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Välillä muistelee kaiholla aikoja, jolloin tallennuspiste-sanaa ei vielä löytynyt suomen kielen   sanastosta, eikä checkpointtia englannista. Toiminta- ja tasoloikkapelit olivat brutaalia kerrasta-poikki-meininkiä, ja itku meinasi olla monta kertaa herkässä ruudun ääressä.

Tämä loistelias perinne on tätä nykyä jo lähes tulkoon uhanalainen, mutta onneksi genren arkkityyppi, Contra-sarja sen kuin jaksaa porskuttaa. Saagan uusin osa, Hard Corps: Uprising on matka sorminäppäryyden, toiston, raivon ja turhautumisen äärirajoille. Ihanaa.

Raflaavan anime-intron siivittämä Hard Corps: Uprising kertoo simppelin tarinan pahan imperiumin hallitsemasta tulevaisuuden maailmasta, jonka vapauttamisen puolesta taistelee joukko urheita sotureita. Näitä johtaa Bahamut, entinen sotasankari, nykyinen luopio. Tarinassa ei ole sen suurempaa dramatiikkaa, ainoa tavoite on pysyä hengissä ja tuottaa samalla mahdollisimman paljon tuhoa.

Hard Corps: Uprising on puhdasta sivusta skrollaavaa räiskintää, jossa vastarintasotilas tahi kaksi rynnii vasemmalta oikealle hirmuista vihollislaumaa vastaan. Henki on herkässä ja massiiviset pomotaistelut ottavat mittaa sekä hyökkäyskuvioiden oppimiskyvystä, sorminäppäryydestä ja hermoista. Virheitä ei nimittäin sallita, ja ranteissa on hyvä pitää suojat.

Hermot riekaleina

Pääkampanja tarjoaa kahdeksan varsin pitkää tehtävää, ja sitä voi pelata kahdessa eri pelitilassa. Käytännössä yhdessä. Arcade-pelitila on rautahermoisille Contra-fanaatikoille tehty versio, jossa henki lähtee laakista, erikoisominaisuuksia ei juuri tunneta ja elämiä on käytössä kolme.

Se keskittymiskyky ja pinna, mitä tämän pelitilan läpäisy vaatii, ei ole tästä maailmasta, ja asettaa vakavaan vaaraan sekä tietokoneen, konsolin, muun koti-irtaimiston, ja sekä pelaajan että muiden ihmisten fyysisen ja psyykkisen terveyden. Kokeilkaa siis omalla vastuulla.

Uprising-pelitila sen sijaan on hieman helpommin lähestyttävä, tarjoten kehittyviä erikoisominaisuuksia, terveyspisteet ja muuta mukavaa. Mikään helppo Uprising ei tällöinkään ole, siitä pitävät huolen paitsi helppo kuoleminen, myös varsin kitsaasti viljellyt jatkopisteet.

Hard Corps: Uprising on henkisesti masokistinen kokemus, ja näin ollen peli sopii kahdenlaisille ihmisille. Sen ykköskohderyhmää ovat peliveteraanit, jotka kaipaavat infernaalisen vaikeaa, vanhan kunnon koulukunnan räiskintää. Kaksinpeli toimii kuin junan vessa, pomodesign on kekseliästä ja sekä hahmot että animointi on huippuluokkaa. Taustat ovat hieman tylsiä, mutta ei niitä ihan oikeasti kerkeä katselemaan.

Toinen pelin kohderyhmä ovat ne nuoremmat sankarit, joiden mielestä kaikki pelit ovat liian helppoja. Hard Corps: Uprising on tälle jengille joko kova koulu tai pikalippu takaisin äidin helmoihin. Siperia opettaa.

Kaikkien muiden, ehkä kohderyhmänkin, kannattaa suhtautua peliin terveellä pelonsekaisella kunnioituksella. Hard Corpsista nauttiminen on suoraan verrannollista siihen, kuinka paljon saa kiksejä samojen kenttien toistamisesta, brutaaleista äkkikuolemista ja infernaalisen vaikeiden kohtien selvittämisestä saatavasta nautinnosta. Teitä on varoitettu.

Pelin Xbox Live Arcade -versio maksaa 1200 MS-pistettä.

 

Lue myös

Bulletstorm (PC, PS3, Xbox 360)

Homefront-ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

King’s Quest III Redux: To Heir is Human (Mac, PC)

Marvel vs Capcom 3 (PS3, Xbox 360)

Pixeljunk Shooter 2 (PS3)

Torchlight (Xbox 360)

Zeit2 (PC, Xbox 360)