Uusimmat

Hard to be a God (PC)

25.02.2008 17:34 Miikka Lehtonen

Hard to be a God perustuu erittäin mielenkiintoiseen lisenssiin. Venäläinen fantasianovelli kertoo keskiaikaisesta maisemasta, yhteiskunnan älymystö ottaa yhteen opressiivisen kirkon hirmuhallinnon kanssa.

Näin kiinnostava idea ansaitsisi tuekseen kunnon roolipelin, mutta aina ei voi voittaa. Tarjolla on nimittäin kömpelö ja vanhahtava toimintarope, joka saa aikaan ahdistusta ja tuskaa. It’s hard to make a video game.

Hard to be a God -peliversio noudattelee löyhästi kirjan tapahtumia, mutta paisuttelee maailmaa omien sanojensa mukaan eeppisen roolipelin tarpeita varten. Käytännössä tämä tarkoittaa perustason fantasiaa, tympeää toimintanaksuttelua ja huippugrafiikkaa suoraan vuodelta 2002.

Hard day’s night

Kyseessä on kaikin puolin mitäänsanomaton toimintaroolipeli, jossa tuore vakoojaoppilas syöstään keskelle koko maailman kohtaloa ravistelevia tapahtumia. Matka kulkee kaupungista toiseen murhia, tuhopolttoja ja salaliittoja selvitellen. Runsassanainen tarina kerrotaan pelaajalle apuluokka-tason kieliopilla ja ilmeisesti alakerran siivoustoimistosta värvätyillä näyttelijöillä. Ei ole hurraamista.

Taistelu on runsasta, sillä joka toisen pusikon takana kyttää susi, ryöstäjä tai kahdella jalalla kulkeva krokotiili, joka haluaa tehdä pelaajaparasta selvää – jos tämä ei siis miellytä silmää. Pelin harvoihin hyviin oivalluksiin kuuluu nimittäin mahdollisuus omaksua erilaisia rooleja vaihtelemalla asusteita. Suurimmalla osalla varusteista on joku kiinnitetty hahmoluokka ja kun valtaosa päällä olevista vermeistä kuuluu samalle luokalle, pelaaja mielletään sellaiseksi. Näin esimerkiksi ryövärit jättävät varkaan asuun sonnustautuneen pelaajan rauhaan.

Tämä on siunaus, sillä taistelu on kammottavaa roskaa. Pari peruslyöntiä ja torjuntanappi, siinä aseet, joilla pitäisi selviytyä epilepsiakohtauksen innolla heiluvista vihollisista ja epäselvästä systeemistä, joka ei itsekään tunnu muistavan omia sääntöjään. Lisäharmina tiheään hupenevien kestopisteiden tankkaus onnistuu vain joko syömällä tai kiskomalla parannuspulloja, joten sankarimme raahaa mukanaan paria tonnia turnipseja. Tämä ei ollut vitsi.

Mukana on myös hahmokehitystä, joka tosin on ottanut mukaansa ylimääräistä monimutkaisuutta surkean käännöksen taholla. Kaikilla kyvyillä ja aseilla on teoriassa luokituksensa, joiden mukaan voisi hahmottaa, että vaikkapa Mahti-isku 5 toimii vain kahden käden kirveillä. Kääntäjä vain käyttää useita eri termejä samoista asioista, eikä yksikään niistä kuulosta englannilta. Näin pelaajan tehtäväksi jää arvailla, mitä esimerkiksi “double (heavy) with shield” tarkoittaa ja miksi pirussa se kyky ei ikinä toimi. Jos pidät turhautumisesta, tämä on oikea peli sinulle.

Hard to be a tonttu

Ikään kuin puiseva pelattavuus, käsittämätön juoni ja unettava toteutus eivät riittäisi, peli on varustettu myös upeilla ajansäästöominaisuuksilla. Kun peli huomaa, että se on pyörinyt noin 5-15 minuuttia, se palauttaa pelaajan kohteliaasti työpöydälle, jotta tämä voi vaikka tehdä töitä. Lisäbonuksena peli ei tue laajakuvaresoluutioita, korruptoi säännöllisesti talletuksia, jumittelee kun puheet luuppaavat paikallaan ja muutenkin toimii kuin kommunismi –  hitaasti ja vain hetken.

Hard to be a God on siis melko kamala roolipeli, joka ei pääse lähellekään PC-roolipelien kärkikastia. Tuntuu pahasti siltä kuin peli olisi saatu valmiiksi jo vuosia sitten, mutta sitten jätetty odottelemaan julkaisua. On vaikea kuvitella, miksi kukaan haluaisi ostaa peliä, kun tarjolla on Neverwinter Nightsin kaltaisia vaihtoehtoja.

 

Tekijä: Durut
Julkaisija: Akella
Testattu: Windows Vista, Intel Core 2 Duo E6600+, GeForce 8800 GTS, 2 Gt keskusmuistia
Laitevaatimukset: Ei ilmoitettu
Pelin kotisivu: http://www.hardtobeagod.com/

 

Lue lisää eDomesta

Aquaria (Mac, PC)

Darkness Within: In Pursuit of Loath Nolder (PC)

Hellgate: London (PC)

Loki (PC)

Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer (PC)

Obscure II (PC, PS2, Wii)

Penumbra: Black Plague (PC)

Pirates of the Burning Sea (PC)