Uusimmat

Harvest Moon: Island of Happiness (DS)

16.01.2009 16:15 Petteri Kaakinen

Nintendo DS:n kosketusruutu on samalla sekä laitteen suurin vahvuus että myös sen heikkous. Jos peli rakennetaan alusta asti tukemaan kosketusnäytön käyttöä ja ideoissa on jotain järkeä, se voi nostaa pelin uudelle tasolle.

Toisinaan julkaistaan myös pelejä, joissa kosketusnäyttökontrollit tuntuvat päälle liimatun oloisilta ja voivat yksinään melkein tuhota peli-ilon. Uusin Harvest Moon on ikävä kyllä jälkimmäistä kastia.

Haaksirikkoutuneet

Harvest Moonit ovat usein alkaneet yksinkertaisesti siten, että pelaaja on perinyt kuolleen sukulaisen farmin tai vain muusta syystä päättänyt muuttaa maaseudulle, mutta tällä kertaa alku on hieman dramaattisempi. Pelaajan alter ego huomaa laivamatkansa päättyvän lyhyeen kovan myrskyn takia. Ennen kuin hän huomaakaan, laiva uppoaa ja hän herää seuraavana aamuna ajautuneena autioituneen saaren rantaan. Saarelle on ajautunut myös muita ihmisiä laivalta, jotka auttavat pelaajan alkuun saarelta löytyvän maatilan pyörittämisessä.

Siitä eteenpäin Island of Happiness etenee samalla tavalla kuin ennenkin. Aluksi maatila on surkeassa kunnossa ja saari on tyhjillään, mutta kovalla työllä sinne saa hankittua karjaa ja saari alkaa houkutella muitakin asukkaita. Tiettyjen avainhenkilöiden muuttaessa saarelle pelaaja pääsee myös tutkimaan uusia alueita esteiden hävitessä.

Aluksi hommat lähtevät liikkeelle tuttuun tapaan suhteellisen hitaasti, koska pelaajalla ei ole hirveästi vaihtoehtoja viljeltävien lajikkeiden valikoimassa, pelaajan hahmo ei jaksa tehdä töitä kovin pitkään eikä rahaakaan saa vielä riittävästi maatilan tai kodin paranteluun. Harvest Moon ei edelleenkään ole kiireellisen pelaajan peli, sillä rahan kartuttamisessa menee aikaa etenkin pelin alkupuolella ja varsinkin jos ei tiedä mitä tekee. Kunhan tilan saa remontoitua kuntoon, pelissä riittää monenlaista tekemistä päivän mittaan.

Tässä uutukaisessakaan ei tietystikään kasvateta vain perunoita, vaan pelaajalla on kaikkea muutakin mahdollista tehtävää. Vapaa-aikaa voi tuhlata kalasteluun ja työtä voi tehdä myös kaivoksessa. Sitä tärkeintä ei tietenkään ole unohdettu. Pelaajan tavoitteena ei ole vain saada maatilaansa ja samalla koko saarta kukoistamaan, vaan lopulta olisi myös tarkoitus löytää itselleen kumppani ja mennä naimisiin.

Tähän asti kaikki kuulostaa ainakin Harvest Moon -sarjan fanin korvaan erittäin hyvältä, mutta pelaaja on varmasti kaikkea muuta kuin iloinen järkyttävän huonosti toteutettujen kosketusnäyttökontrollien takia. Niinkin yksinkertainen toiminta kuin puun halkominen on hampaita kiristyttävän kömpelöä ja hidasta, vain ja ainoastaan huonon ohjauksen takia. Siihen tottuu jossain vaiheessa, mutta koko ajan mielen sopukoissa pyörii ajatus siitä, kuinka pelaaminen olisi paljon miellyttävämpää, jos pelaajalle annettaisiin vaihtoehto ristiohjaimen käyttöön. Kontrollit saavat kokonaisuuden tuntumaan paljon huonommalta kuin se oikeasti onkaan.

Kontrollien tuhoama

Island of Happiness on muuten hyvä ja monipuolinen lisäys sarjaan, mutta surkeat kontrollit melkein tuhoavat pelin. Juoksentelu ympäriinsä onnistuu vielä ongelmitta, mutta vähänkään pienemmät liikkeet vievät hermot kerran jos toisenkin. Kosketusnäytön sohiminen peltoa niittäessä tai kiviä murskatessa on ärsyttävän epätarkkaa. Pelaaminen olisi huomattavasti kivuttomampaa ilman kosketusnäytön kanssa pelleilyä.

Uusin Harvest Moon on osoitus siitä, että se uusi tapa pelata ei ole aina se kaikkein paras, ainakaan ilman suuria muutoksia perustaan. Island of Happinessin pelaaminen saa kaipailemaan ristiohjainta ohjaamiseen käyttävien Harvest Moonien pariin eikä niinkään toivomaan, että kaikki tulevatkin Harvest Moonit käyttäisivät ohjaukseen pelkästään kosketusnäyttöä.

Kontrollien takaa löytyy silti myös se hyvä Harvest Moon. Jos uskoo jaksavansa tökkiä DS:n kosketusnäyttöä ja sietää laiskasti tottelevaa hahmoa, tätä kannattaa ainakin kokeilla. Teitä on kuitenkin varoitettu. Muuten kannattaa kääntää silmänsä Rune Factoryyn, joka hoitaa  kaiken paremmin, vaikka se onkin vain Harvest Moon -pelisarjan sivujulkaisu.

 

Tekijä: Marvelous
Julkaisija: Rising Star Games
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.nintendo.fi/?game=2319
Petteri Kaakinen

 

Lue myös

Disaster: Day of Crisis (Wii)

Prince of Persia: The Fallen King (DS)

Sega Superstars Tennis (DS)

Sonic Chronicles: The Dark Brotherhood (DS)

Spider-Man: Web of Shadows (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Star Ocean: First Departure (PSP)

Trackmania DS (DS)

Muropaketin uusimmat