Uusimmat

Heroes of Might and Magic III HD Edition (Android, iOS, PC)

30.01.2015 18:30 Niklas Isberg

Tekijä: DotEmu
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: PC Windows 8.1 64-bit, i7-4510U @ 2.0 GHz, 8 Gt muistia, GeForce 840M
Saatavilla: PC, Android & iOS -tabletit
Laitevaatimukset: Windows 7 tai uudemp, Core2 Duo E4400 @ 2.0 GHz, 2 Gt muistia, GeForce 8800 GT, DirectX 10
Pelaajia: 1, 2-8 (samalla koneella ja internetissä)
Muuta: Ladattava peli, hinta 14,99 euroa (Steam ja uPlay Shop)
Pelin kotisivu: Heroes of Might and Magic III HD Edition
Arvostelija: Niklas Isberg

 

Heroes of Might and Magic -sarja on eittämättä yksi legendaarisimmista seikkailunaksutteluista kautta aikain. Se koettaa edelleen pysyä elossa tulevan seitsemännen osan myötä, mutta sitä ennen teräväpiirtoversio tulee ryminällä Steamiin. Vieläkö pelissä on hohtoa vai onko aika kullannut muistot?

Itselleni erityisesti HoMM II & III herättävät vahvoja nostalgian tunteita, eivätkä uudemmat osat ole tehneet samaa. Kolmannen teräväpiirtoversio herättikin kauan piilossa majailleen addiktioni peliä kohtaan.

Kovin paljon ei ole muuttunut sitten vuoden 1999. Pelin ydin on pääpiirteittäin sama: vuoropohjaista strategiaa yhdistettynä roolipelaamiseen. Se on todella koukuttavaa, varsinkin ystävien kanssa.

Kuten alkuperäisessä, yksinpelissä voi valita joko yksittäiset skenaariot tai kampanjat. Skenaarioissa voi itse säätää vastustajiensa tason ja linnakkeen, kun taas kampanjat ovat tarinavetoisempia. Niitä on alkuun kolme, joiden pituus ja vaikeusaste vaihtelevat tehtävittäin. Esimerkiksi viimeisessä missiossa haastetta alkaa olla jo sen verran, ettei jokaista vastustajan sankaria tuhota sormia napsauttamalla.

Peli etenee vuoroittain ja omallaan linnaan voi päivittää uusia rakennuksia tai ostaa lisää joukkoja. Pelikenttää tutkimalla maailmasta saa keräiltyä resursseja, kuten varusteita tai materiaalikaivoksia, joita tarvitaan parhaimpien joukkojen ja rakennuksien ostoon. Vastustajille pärjätäkseen taktikointi on tärkeässä asemassa, sillä kaikkea ei kannata rakentaa heti.

Taistelutilanteet on toteutettu myös vuoropohjaisesti. Kumpikin pelaaja liikuttaa sotajoukkojaan tai käyttää sankarinsa taikoja, joilla voi hyökätä, puolustaa tai heikentää vihollisen asemaa. Osalla taistelijoilla on enemmän liikkumavaraa, mikä pakottaa taktikointiin. Huonoillakin joukoilla on mahdollista voittaa, jos onnistuu säilyttämään joukkonsa hengissä oikeilla taioilla.

Fantasiastrategianaksuttelua vuosien takaa

Vanhaksi peliksi Heroes of Might and Magic III:ssa on edelleen viehätyksensä, sillä jopa yksinpelin parissa tulee vietettyä lukemattomia tunteja. Harmillisesti moninpeliä ei päässyt arvostelua kirjoittaessa testaamaan, sillä linjoilla ei vielä ollut pelaajia.

Hyvänä lisänä mainittakoon aula, jonka kautta on helppo etsiä pelitovereita. Lisäksi kutsuja on kätevä lähettää Steamin kaverilistalla majaileville ystäville. Nettipelin ohella mukana on myös perinteinen hot seat -tila, eli samalla koneella pelattava moninpeli.

Julkaistuja lisäosia, Armageddon’s Bladea ja The Shadow of Deathia, ei valitettavasti ole HD-paketin mukana ja niitä tuskin julkaistaankaan. Internet uumoilee syyksi kadotettuja lähdekoodeja, joita ilman on mahdoton kasata paketteja uudelleen.

Käsinmaalattua retusointia

HoMM 3 HD-edition tukee laajakuvanäyttöjä ja nykyaikaisia resoluutioita, mikä on todella iso plussa. Uusitut grafiikat näyttävät hienoilta ja ne on tehty rakkaudella muuttamatta liikaa alkuperäisiä. Käsinmaalatut mallit ja pelimaailma ovat upeita, eikä se ole ihme, sillä niiden toteuttamiseen on käytetty tuhansia työtunteja.

Pelin mukana on myös kenttäeditori, jolla voi luoda omia haastavia kenttiä, mikäli valmiiksi generoidut alkavat kyllästyttää.

Kannattava päivitys vai turhake?

Heroes of Might and Magic 3 HD-edition ei jää isoveljensä jalkoihin. Sen parissa viihtyy todella hyvin ja se on kasvonkohotuksineen todella hyvä paketti.

Kompastuskiveksi saattaa kuitenkin monelle tosifanille tulla sen hinta. GoG.comissa HoMM 3 lisäosineen maksaa murto-osan uusioversion hinnasta. HD-editionin tuoma silmäkarkki ja fiksumpi nettimoninpeli ovat kuitenkin hyviä syitä päivittää, vaikka lisäosat puuttuvatkin.

Jos Might & Magicit ovat vielä jostain kumman syystä pelaamatta, on HoMM 3 HD-edition tutustumisen arvoinen julkaisu.

 

Toinen mielipide (iOS)

Heroes of Might & Magic III on yksi pelihistorian suurista klassikoista. Ei ehkä niinkään tunnettu hitti nykypelaajien keskuudessa, mutta 2000-luvun vaihteen PC-strategistien ja seikkailijoiden keskuudessa se oli jotain todella erinomaista. Ehkä edelleen jopa sarjansa paras peli.

HoMM Kolmosen HD-päivitys sai kuitenkin ristiriitaisen vastaanoton. Se on yhä hyvä peli ja nyt ehkä parempi kuin koskaan. Mutta PC:n remasteroitu versio ei sisältänyt pelin myöhempiä versioita ja niiden viilauksia, mikä sai jotkut vihoihinsa. Mutta minkäs teet, jos osa konkurssiin kadonneen firman perinnöstä on hukkunut digitaivaan tuuliin, eikä lisäreiden sorsakoodeja ole enää olemassa. Tyhjästäkös modernisoit?

Parempi siis nauttia siitä, mitä nyt on saatu. Hyvä HD-versio PC:lle – ja samoin iOS-laitteille. HD-remasterointi kun tuli useassa muodossa, ja sanotaan näin: kyllä HoMM III on hyvä peli myös mobiilialustalla.

Tai ainakin kun sitä pelaa tarpeeksi isolla laitteella. Peli on näet kivan värikäs ja detaljirikas, eikä siitä erota yhtikäs mitään jollain pikku-iPhonella. iPad Minillä mentiin jo mukavan pelikokemuksen alareunoilla, vaikka vielä ei tarvinnutkaan tihrustaa.

Motkotetaan myös siitä, että vanha PC-peli on paketoitu iOS-ympäristöön aika suorasukaisesti. Hiirikontrollit elävät yhä siellä pelin uumenissa, ja kosketusnäytön hiplailu ei toimi läheskään aina ihan niin kuin natiivisovelluksessa olettaisi.

Pelinä seikkailu on silti rautaa ja toimivaa. Seikkailuretkueiden komentaminen pelimaailmassa toimii useimmiten hyvin, taistelut ovat kivoja ja resurssienhallinta toimivaa.

Vanhan koulun pelaajana arvostan sikapaljon myös sitä, että tämä on kokonainen peli, kertalaakista. Siinä ei ole mikromaksuja, ei turhia odotteluja, ei pelaajalle vittuilua. Peli on siinä, senkun pelaat.

Tai pelaa, jos tajuat miten HoMMa toimii. Se kun on ytimeltään yhä vanhan koulun PC-peli, jonka tutoriaalit ja ohjeet ovat kaukana siitä, mitä nykypelaajat osaisivat odottaa. Pelin tajuaminen vaatii aikaa, miettimistä ja virheiden tekemistä – ja myös ruudun täpsyttelyä siinä toivossa, että tajuaa mistä painikkeista tapahtuu jotain ja onko tuo ylipäätään painike.

Tämä jos mikä on hyvä osoitus sukupolvien kuilusta. Minä tykkään ja varmasti moni vanhan koulun pelaaja on nopeasti jyvällä, mutta jos heitän jonkun satunnaisen f2p-seikkailuja pelaavan tämän pariin, niin johan ollaan varmasti ihan pihalla. Heroes on jotain ihan, ihan muuta kuin vaikka Angry Birds Epic.

Mutta megasuperpisteet siitä, että tämä klassikko on saatu näin mobiilialustallekin. Juujuu, ei ole lisäreitä eikä moninpeliä ja itkuvalitusparku. Paskanmarjat niistä. Minä olen iloinen, että pystyn pelaamaan vanhaa klassikkoa illalla tabletilla vartin ennen nukkumaanmenoa tai junassa. Mutta voi kun se vain toimisi mobiilitäppäillessä paremmin. Ehkä silti pidän silti enemmän PC-versiosta.

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Heroes of Might & Magic III remasteroidaan nykykoneille

Might & Magic Heroes Online on f2p-selainstrategiaseikkailu

Might & Magic Heroes VI – tuottaja kuulustelussa

Might & Magic -pelisarja laajenee moneen suuntaan – esillä Pirates, Duel ja Clash