UUSIMMAT

Heroes of Might and Magic V (pc)

26.06.2006 11:16 | Jason Ward

Kun strategiapelien kissa nostetaan pöydälle, harva tekele saa sen kehräämään yhtä kovaäänisesti kuin legendaarinen Heroes of Might and Magic -sarja. Sankarisaagan viides inkarnaatio todistaa tyhjentävästi, miksi toimivaa kaavaa on turha lähteä muuttamaan.

Pelisarjan ystäville tarjolla on hyvin vähän uutta – itse asiassa sitä ei ole juuri lainkaan. HOMM V tarjoaa tuttuakin tutumpaa tutkimista, taistelua ja resurssienhallintaa upeassa fantasiamaailmassa kirjavine asukkeineen, eikä pelijärjestelmää ole kuin korkeintaan viilailtu sieltä täältä hitusen sujuvammaksi kokonaisuudeksi.

Mukaan ahdettu tarinamoodi on melkoista tuubasooloa alusta loppuun, mutta se tarjoaa suhteellisen monipuolisen pelikokemuksen ja opettaa hyvin pelimekaniikan salat. Kliseiden klimpeissä uiva tarinantynkä on pöllitty suoraan Blizzardin pöytälaatikosta ja välipätkissä kuultava ääninäyttely on kammottavaa, mutta puitteelliset lapsukset poislukien tarinamoodi on kelvollinen saate HOMM V:n maailmaan.

Näyttävien maisemien tutkiskelu, sankarien ominaisuuksien kehittäminen, vuoropohjainen taistelu taktiikkaruudussa, sotajoukkojen kasvattaminen ja kaupunkien varustelu… Kaikki ovat kertaalleen nähtyjä osasia palapelissä, josta pelin vankka tukiranka rakentuu. Tuttu ja turvallinen on kuitenkin väärä termi kuvaamaan viidettä HOMM:ia, sillä kuvauksessa kaikuvat innottomuus ja yllätyksettömyys eivät pelin synteihin lukeudu. Heroes of Might and Magic V imaisee maailmaansa sellaisella intensiteetillä, että jo ensikosketus tuntuu kuin taputtelisi paholaisen nielurisoja pikkurillillään.

Kaunis järkäle

Uudistuslistan kärkipäässä komeilee pelin 3D-ulkoasu, joka on varsin näyttävää katseltavaa kadottamatta HOMM-peleille ominaista satukirjamaista fiilistä. Graafinen loisto vaatii veronsa, sillä peli vääntää muskeliköyhän koneen polvilleen muitta mutkitta. Detaileja riisumalla peli pyörii vaatimattomammallakin kokoonpanolla, mutta ilmoitettua laitevaatimusta kannattaa pitää korkeintaan viitteellisenä.

Heroes-sarja on aina ollut kauneudella pilattu, ja vaikka edellisosien maalauksellinen, pikanteilla yksityiskohdilla väritetty lautapelimäinen kuvasto on korvattu upeilla 3D-maisemilla, on ulkoasu samaa rehevien värien ja pienten yksityiskohtien juhlaa kuin aina ennenkin.

Kokonaisuutena Heroes of Might and Magic V tarjoaa pitkästä aikaa strategiapelin, johon kyyninen arvostelijakin suhtautuu vilpittömällä innolla. Lisäysten ja uudistusten määrä ei toki päätä huimaa, vaan eipä sen tarvitsekaan. Viidennen Heroes-pelin vetovoima on edellisosien tapaan suorastaan käsittämätön ja paatuneinkin naksuttelija huomaa nopeasti olevansa kuin kärpänen liisterissä pelin parissa.

HOMM V todistaa pelisarjan olevan edelleen kova luu strategiapelien genressä, ja tarjoaa lajityypin ystäville tuntikaupalla rautaista naksuhupia – kunhan vain konetehoa riittää.

 

Tekijä: Nival Interactive

Julkaisija: Ubisoft

Testattu: pc

Saatavilla: pc

Pelaajia: 1-8

Laitevaatimukset: 1,5 GHz prosessori, 512 Mt muistia, 64 Mt näytönohjain, 2 Gt kovalevytilaa

Pelin kotisivu: http://www.mightandmagic.com/HeroesV/uk/home.php

Muropaketin uusimmat