Uusimmat

Homefront-ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

05.03.2011 14:50 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Kaos Studios
Julkaisija: THQ
Testattu: PlayStation 3
Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: 2.0 GHz Core 2 Duo tai Athlon 64 X2 4600+, Geforce GTX 260/Radeon HD 4850, 2 Gt muistia
Pelaajia: 1-32
Pelin kotisivu: http://www.homefront-game.com
Testaaja: Tero Lehtiniemi

Mikä on pahempi kuin kommunisti? No tietenkin sinun kotinurkillesi väkisin pesiytynyt kommunisti. Tämä muodostuu oikeaksi ongelmaksi siinä vaiheessa, kun ei enää puhuta squatilla jopoaan korjaavan rastapään tai katua valtaavan ituhipin aiheuttamasta pikku kiusanteosta.

Kaos Studiosin Homefrontissa pahin on kuitenkin tapahtunut. Öljymarkkinat ovat romahtaneet ja Pohjois-Koreasta on tullut merkittävä maailmanmahti, joka on miehittänyt Yhdysvallat. Vaikka  kyseessä voisi ihan hyvin olla kommunismimyönteisen sotaviihdeteollisuuden aivopieru, näin ei onneksi ole. Homefrontissa kommarit ajetaan lopuksi takaisin sinne minne ne kuuluvatkin.

Mutta miten tämä onnistuu? Miksi tähän on päädytty? Dome otti ennakkoa Pohjois-Korean armeijan vierailuun Yhdysvaltain maaperälle.

Politiikka vaikutti pelin sisältöön!

Pohjois-Korea ei suinkaan ollut ykkösvaihtoehto pelin pahiksiksi. Alun perin valloittajiksi suunniteltiin Kiinan kansanarmeijaa, mutta muutoksen syyt olivat yllättäen poliittiset. Ensinnäkin Kiinan kulttuuriministeriön reaktiota pelättiin, ja loppujen lopuksi Kiinan ja Yhdysvaltojen tällä hetkellä keskinäisesti varsin riippuvaisen talouden vuoksi Kiinaa ei yksinkertaisesti nähty tarpeeksi pelottavana vihollisena. Onneksi sellainen kuitenkin löytyi, eli ydinasevarusteltu Pohjois-Korea.

Homefrontin yksinpelikampanjassa pelaaja on Robert Jacobs, entinen Yhdysvaltojen armeijan lentäjä, joka saa eräänä ei-niin-kauniina aamuna ikävän herätyksen, kun korealaiset tunkeutuvat tämän asuntoon ja raahaavat kaverin lievän pahoinpitelyn saattelemana ulkona odottavaan bussiin.

Korealaisten armotonta ja brutaalia miehitysmeininkiä esittelevän bussiajelun jälkeen paikallinen vastarintaliike pelastaa Jakobsin. Tästä alkaa luodin- ja verenkatkuinen matka, jonka päämääränä on lopulta ajaa miehittäjät pois kotimaasta.

Testiversiossa tarjolla ollut pelin ensimmäinen kenttä lupaa varsin perinteistä sotaräiskintäkokemusta. Erilaisia asetyyppejä on mukavasti ja niissä on riittävästi potkua. Kommunistintappoviettiä pääsee toteuttamaan varsin antaumuksella, sillä peli marssittaa Jacobsia vastaan varsin suuret määrät helposti kaatuvaa korealaislihaa.

Koko pakettia odotellessa

Pelikokemuksena Homefront tuntui kuitenkin ehkä liiankin perinteiseltä. Tapahtumien eteneminen ja vihollisten ilmestyminen nojasi vahvasti skriptaukseen, uusien tapahtumien aktivoituessa kun pelaaja ylittää tietyn rajan. Ns. kommunistigeneraattoreita ei kuitenkaan ainakaan testikentässä ollut, joten vihollisten määrä tuntuu kiinteältä.

Sekä Homefrontin yksin-että moninpeliä mainostetaan sissi- että ajoneuvopainotteisiksi, mutta ainakaan testiversion perusteella näistä ei vielä saanut kuvaa. Kahdestakin syystä. Ensinnäkin ensimmäinen kenttä oli joskus-muinoin-idylliseen lähiöön sijoittuvaa vyörytystä, jossa korelaisjoukot soljuvat vastaan ilman sen kummempien sissitaktiikoiden mahdollistamista. Toisekseen ajoneuvoja ei päässyt kokeilemaan, ja ainakin demokentän ahtaus loi vaikutelmaa lähinnä perinteisestä putkiräiskinnästä.

Nyt testatun perusteella ei siis vielä voi sanoa kovinkaan paljoa siitä, miten Homefrontin erikoiset elementit loppujen lopuksi kantavat. Skenaario on joka tapauksessa mielenkiintoinen, joskin esimerkiksi dramaattiseksi suunniteltu kohtaus, jossa vanhemmat ammutaan itkevän lapsen eteen, on toteutuksensa takia lähinnä koominen.

Vaikka koko touhu tässä vaiheessa vaikuttaakin melko perusäksöniltä, jätti Homefront kuitenkin kutkuttavan fiiliksen. Niinpä odotankin valmista peliä mielenkiinnolla. Vaikka tähtäystuntuma olikin peruasetuksilla melko jähmeä, tekniseltä toteutukseltaan Homefront on nykystandardien mukainen ja perusasiat ovat kunnossa.

Täytyy vain toivoa että lopputulos on hienon alkuasetelman arvoinen, sekä tarinallisesti että pelillisesti. Lyhyen ajan sisään ilmestyneet Killzone 3, Vanquish, Bulletstorm ja Black Ops ovat pitäneet FPS-rimaa sen verran korkealla, että keskinkertaisille tulokkaille ei tässä sarjassa oikein ole tilaa. THQ:n luotto Homefrontiin on kuitenkin vahva: jatko-osa on tuloillaan, vaikka ensimmäinen osa ei ole vielä edes ilmestynyt.

 

Aiheeseen liittyvää luettavaa:

Lisää ennakoita

Armored Brigade -ennakko (PC)

Beyond Good & Evil HD -ennakko (PS3, Xbox 360)

Dragon Age 2 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Total War: Shogun 2 -ennakko (PC)

Lue myös

Bulletstorm (PC, PS3, Xbox 360)

Dead Space 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Killzone 3 (PS3)

Mindjack (PS3, Xbox 360)