Uusimmat

Homeworld Remastered Collection (PC)

07.03.2015 14:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Gearbox / Relic Entertainment
Julkaisija: Gearbox
Testattu: PC Windows 8.1, Intel Core i5-4670k, 16 Gt keskusmuistia, Radeon R9 280x
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows Vista, 2.2 GHz tuplaydinprosessori, 1 Gt muistia, GeForce 8800 GTS
Pelaajia: 1, 2-6 (lähiverkossa ja internetissä)
Muuta: Ladattava peli, hinta 31,99 euroa
Pelin kotisivu: http://www.homeworldremastered.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Homeworld. Tämä nimi saa monen PC-veteraanin sydämen väpättämään niin urakalla, että rytmihäiriö on lähellä. Nimi, jota Reliciltä tivattiin vuosikymmenen ajan jokaisessa lehdistötapahtumassa: koska saamme lisää Homeworldia?

No, vastaus kuuluu ”nyt”. Emme uutta, vaan vanhaa. Uusissa kuorissa. Homeworld on nimittäin remasteroitu, mutta ei aivan ongelmattomasti.

Homeworldilla on todellakin aika vankka ja kultainen maine PC-pelaajien keskuudessa. Gearboxin legendaarinen avaruusstrategia viehättää pelaajia edelleen ja aina kun firman edustajat ovat astuneet mikrofonien eteen, heiltä on kyselty jatkoa pelisarjalle.

Kun THQ romahti, pelaajat saivat uutta toivoa. Vuosikausia pelisarjan oikeuksien päällä istunut firma menetti ne konkurssihuutokaupassa, ja ne nappasi muun muassa Borderlandseista tuttu Gearbox. Uutta peliäkin on tulossa, mutta toistaiseksi mennään vanhalla: Gearbox kun palauttaa Homeworldin Steam-kauppojen valikoimiin ja pelaajien mieliin uusintaversiolla, joka pakkaa molemmat legendaariset pelit samoihin kansiin ja uusiin, entistä ehompiin raameihin.

Itse en koskaan ollut mikään Homeworld-superfani. Minusta Homeworldit olivat hyviä pelejä, mutta mitään fanaattista rakkautta minulla ei niitä kohtaan ollut. Pitäkää tämä mielessä, kun sukellamme keskelle avaruuden tyhjyyttä.

Ykköstä kakkosella

Homeworld Remastered kuulostaa komealta. Homeworldit, uudelleen masteroituina! Leffapiireistä tuttu termi mielletään tarkoittamaan milloin mitäkin, mutta tässä tapauksessa se tarkoittaa muutamaa juttua. Alkuperäinen Homeworld on puserrettu kakkosen pelimoottoriin, peleihin on lisätty tuki moderneille resoluutioille (1440p pyörähti testilaitteistolla aivan ongelmitta), pintaan on heitetty kromia uusien efektien myötä ja käyttöliittymä on pistetty uusiksi.

Niinpä tarjolla on eeppinen 32 tehtävän mittainen rupeama, jossa avaruuskansa etsii itselleen uutta kotia. Sivistyksen rippeet sisältävä emoalus ja sen rakentamat pienemmät kaverit muodostavat laivaston, jota pelaaja sitten komentaa. Pinnallisesti kyseessä näyttää olevan aika perinteinen RTS-naksuttelu, mikä toki ei ole kaukana totuudesta: vaikka pelissä onkin kolmiuloitteista liikkumista ja muita hienouksia, kyseessä on kuitenkin yli 10 vuotta vanha peli, joten mitään suunnattomia innovaatioita siltä ei kannata enää odottaa.

Mutta eipä toisaalta kannata kuvitella, että Homeworld olisi mitään tusinatauhkaakaan. Peli kun tekee välittömästi vaikutuksen tunnelmallaan. Avaruus tuntuu suurelta, kylmältä ja oudolta paikalta. Eteerinen soundtrack, tyylitellyt grafiikat ja bisnesmäinen UI antavat pelille ainutlaatuisen ja hyvin omintakeisen tunnelman, joka hurmasi ainakin minut ykkösellä.

Tarina on RTS-peliksi yllättävän hyvä, osittain ehkä sen takia, että se keskittyy suuriin linjauksiin. Pelaaja on vastuussa kokonaisen kansakunnan kohtalosta, mikä näkyy ja tuntuu kaikkialla. Kun eräässä alkupään tehtävässä olisi tarkoitus pelastaa tuhotun kotiplaneetan lähiavaruudesta kryokammioita, homma tuntuu aika perustason kamalta. Bandiitit tuhosivat jokusen kryokammion, mutta pari saatiin perille ja tehtävä läpi. Sitten kylmän kliininen naisääni ilmoittaa, että pelastit 200 000 selviytyjää, mutta 400 000 menetettiin bandiiteille. Ei se ollutkaan niin perustasoa. Jospa koitettaisiin uudelleen?

Ei ole vaikea ymmärtää, miksi Homeworld oli niin suosittu peli kuin oli. Kun se tuntuu edelleen näin harvinaislaatuiselta ja tyylitellyltä, millainen se mahtoikaan olla, kun se aikanaan ilmestyi? Harva peli uskalsi olla näin persoonallinen. Sisällön puolesta mikään ei toki ole muuttunut ja jos Homeworld ei nyt enää olekaan mikään täysin uniikki lumihiutale, ei sille ole hirvittävästi kilpailijoitakaan tehty vuosien varrella.

Niinpä onkin harmi, että uusittu tekniikka ei ole aivan sillä tasolla, jota näin legendaariselta peliltä voisi toivoa.

Avaruuden kylmyydessä

Homeworldin ongelmat alkavat siitä, että pelin moottorien – siis ykkösen ja kakkosen – välillä oli aikanaan aika perustavanlaatuisia eroja. Sellaisia, joiden johdosta pelien yksikkötasapainot ja monet muut suuret jutut olivat aika erilaisia. Kun Gearbox on pusertanut ykköspelin kakkosen moottorille, moisista ei ole juuri piitattu. Niinpä tuloksena on aika rosoinen pelikokemus.

Otetaan ihan sellainen perusjuttu, että alkuperäisessä Homeworldissa alukset ampuivat fyysisiä ammuksia, jotka lensivät omaa lentorataansa pitkin ja sitten joko osuivat kohteeseen tai eivät. Nyt kaikki ammukset ovat vain efektejä ja tulokset ratkaistaan pinnan alla tapahtuvalla nopanheitolla. Niinpä esimerkiksi väistöliikkeiden komentaminen, yksiköiden suojaaminen toisilla, frigattien sijoitteleminen tiiviiksi tykistövalliksi ja muut Homeworldista tutut kikat ovat yllättäen täysin hyödyttömiä. Pelistä löytyy kyllä edelleen napit niitä varten ja tutoriaalikin mainostaa, että näin voi muuten sitten tehdä, mutta kun ei voi.

Samaten alusten tekoäly toimii nyt hyvin kummallisesti. Isommatkin alukset yrittävät välillä käydä hävittäjiltä tuttua kaartotaistelua, mikä on vähän erikoista. Pienemmiltäkään se kaartotaistelu ei aina onnistu kolmiuloitteisessa avaruudessa. Usein sainkin katsella, miten hävittäjäsaattueeni lensi vihollisten ympärillä hyödyttömästi pyörien pitkin avaruutta, kun tekoäly ei vain saanut liikkuvaan kohteeseen aikaan haluamansa kaltaista hyökkäysajoa. Teoriassa alukset voisi myös komentaa erilaisiin muodostelmiin, jolloin vaikka hävittäjät lentäisivät suojaverhona suurempien alusten edellä, mutta peli unohtaa satunnaisesti sille annetut määräykset ja sijoittaa alukset kerran toisensa jälkeen siihen muodostelmista vaarallisimpaan, häröpalloon.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Alkuperäisessä pelissä pienemmillä aluksilla oli myös bensaa, jota piti välillä käydä tankkaamassa tukialuksilta. Bensa on poistettu ja niinpä tukialukset ovat nyt aika hyödyttömiä. Etenkin kun niidenkin reitinhakualgoritmit tökkivät ja niiden pitäisi telakoitua kohteensa kanssa voidakseen korjata näitä.

Pelin tasapaino on myös aika kummallinen. Kyseessä on yksi pitkä kampanja, jossa pelaajan laivastot – tai ne osat, jotka siitä selviävät hengissä taistelusta – kulkevat tehtävästä toiseen. Samaten myös tehtävien päätteeksi kaikki kentälle jääneet resurssit kerätään talteen automaattisesti. Koska Relicin väki ei aikanaan pystynyt suunnittelemaan täten mitään hirveän kiinteitä haasteita (miten he voisivat, kun ei tiedetä, onko pelaajalla yhden tehtävän alussa vaikka viisi vai kymmenen fregaattia), tekoälylle jaetaan resursseja sen perusteella, paljonko pelaaja on niitä siihen saakka keräillyt.

Tuloksena on joskus aika haastavia tehtäviä. Olin ilmeisesti pärjännyt aiemmissa tehtävissä liian hyvin, sillä eräässä tehtävässä vihollisella oli pelin alussa käytössään sellainen laivasto, että en ehtinyt edes lennättämään omia laivojani tehtäväpaikalle, ennen kuin suojeltavat kohteet oli jo tuhottu.

Samanlaisia ongelmia löytyy enemmänkin. Tökkivä tekoäly ja reitinhaku tekevät muutamista tehtävistä äärimmäisen turhauttavia, kun omat alukset törmäilevät asteroideihin tai eivät muuten vain saa niitä tuhottua järkevässä aikataulussa. Tuntuu siltä kuin peliä ei olisi vain testattu tarpeeksi: on tehty pelimoottoriin suuria muutoksia, joilla on lukemattomia kerrannaisvaikutuksia, eikä sitten huomioitu sitä, että nämä muutokset voisivat vaatia tehtävien uudelleensuunnittelua ja –tasapainotusta.

Alkuperäistä Homeworldia hakevat tulevat siis pettymään, koska tämä ei ole enää Homeworld. Se tuntuu erilaiselta ja monet niistä ominaisuuksista, jotka tekivät Homeworldista niin legendaarisen, puuttuvat nyt siitä kokonaan. Homeworld 2? No, se on yhä Homeworld 2, mutta entistä nätimpänä. Se on siis hyvä avaruusstrategia, jossa riittää vaihtoehtoja, syvyyttä ja hohtoa.

Jos alkuperäinen Homeworld toimisi yhtä hyvin, arvostelun lopussa olisi aika korkeat pisteet ja suosituspeukku.

Ei siinä vielä kaikki

Vaikka Homeworldin sisältöongelmista pääsisi ylitse – ja nettikommenttien perusteella tämä tuntuu olevan monille aika vaikeaa – Remastered-paketti sisältää ongelmia. Bugeja, kaatumisia, tökkimisiä. Ei mitään fataalia, ainakaan minulla, mutta paljon pieniä juttuja.

Tuntuu siltä, että käyttöliittymän skaalaus on jotenkin rikki. Omalla 2560×1440-resoluutioisella näytölläni monet napit ja muut käyttöliittymän osat ovat aivan pikkuruisia ja niitä saa tuijottaa silmät sirrillään. Toisaalla tukialuksen tutkimus- ja rakennusvalikko täyttää suunnattoman osan ruudusta.

Itse törmäsin myös hämmentävään ongelmaan, jossa peli alkoi kesken taistelun pätkimään aivan älyttömästi. Suurimman osan ajasta ruudunpäivitysnopeus on kiinteästi 60:ssa, vaikka herkkuja vääntäisi kaakkoon, mutta yllättäen alkoi kauhea pätkiminen. Hetken hämmästelyn jälkeen huomasin, että ongelma johtui hiiren liikuttelemisesta. Muuta korjauskeinoa en keksinyt kuin pelin tallentamisen ja uudelleenkäynnistämisen. Vähän turhauttavaa, kun ongelma sitten toistui tasaisin ja säännöllisin väliajoin.

Moninpeli taas yrittää sovittaa molemmat kokoelman pelit ja vähän uusia juttuja samaan pakettiin. Nykykunnossaan moninpelin mukana tulee iso ”TÄMÄ ON VIELÄ BETA” –varoitus ja muistutus siitä, että nyt yritetään sovittaa yhteen paitsi kahta erilaista palaa, myös 15 vuoden aikaisia muita koodauksia. Tuloksena on – vähemmän yllättäen – myös aika rosoinen kokemus. Raportit rintamalta kertovat, että peli on pahasti epätasapainossa ja Homeworld 2:n alukset pyyhkivät ykkösen versioilla lattiaa. Ei ihme, sillä pelataanhan nyt niiden moottorilla.

Itse en uskalla moninpelistä paljon muuta sanoa, sillä jostain syystä en päässyt liittymään ainoaankaan matsiin. Bugi vai perinteistä porttisäätöä? Mene ja tiedä.

Homeworld Remastered on hyvin harmillinen tapaus. Homeworld 2 on suunnilleen sitä, mitä odotinkin: se klassinen peli vähän paremmilla grafiikoilla, modernilla resoluutiotuella ja pelimoottorilla, joka pyörittää sitä jouhevasti. Useimmiten. Mutta Homeworld, voi Homeworld. On vaikea kuvitella, että monikaan alkuperäistä Homeworldia lämmöllä muistelevista pelaajista suhtautuu uusintaversioon hirvittävän suopeasti, sen verran kylmästi on matto pelin jalkojen alta nykäisty.

Uskon, että Gearbox tulee vielä päivittämään peliään ja korjailemaan sen ongelmia – joskin on vähän huolestuttavaa, että firman virallisilla foorumeilla ”ketju lukkoon ja aloittajalle bännit” tuntuu olevan se tämän hetken meininki – mutta juuri nyt? No… jos haluat Homeworld Remasteredin Homeworld 2:n takia, onnea: tässä sitä on. Nättinä ja kivana. Jos taas halusit alkuperäisen Homeworldin? Itse pitäisin ehkä edelleen sen originaalin modeineen.

 

Lisää aiheesta

Armada 2526 + Supernova DLC (PC)

Civilization: Beyond Earth (Mac, PC)

Eclipse (iOS)

Eclipse (Lautapeli)

Lost Empire: Immortals (PC)

Pandora: First Contact (Linux, Mac, PC)

Relic juhlii 15. syntymäpäiväänsä

Sword of the Stars – avaruusstrategioiden uusi kingi?

Muropaketin uusimmat