Arvostelu FAR: Changing Tides on hieno pieni peli, joka rauhoittaa sodasta huolestuneen mielen

18.03.2022 12:33 Teemu Purhonen

FAR: Changing Tides on juuri sellainen rauhoittava ja meditatiivinen peli, joka tulee tarpeeseen nyt, kun Euroopassa soditaan ja kaikki tuntuu epävarmalta. Peli on kaunis mysteerien täyttämä kokemus, vaikka siinä ei ole varsinaisesti edes juonta.


Julkaisupäivä: 1.3.2022
Studio: Okomotive
Julkaisija: Frontier Foundry
Saatavilla: PS4 & PS5, Xbox One, Xbox Series X/S (testattu), PC (Windows) & Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 3
Peliä pelattu arviota varten: noin 6 tuntia


FAR: Changing Tides on jatkoa vuoden 2018 Far: Lone Sailsille, jossa pelaaja ryhtyi tuomiopäivän jälkeisessä aavikkomaisemassa kulkevan menopelin ohjaajaksi. Changing Tides käyttää samaa asetelmaa, mutta tällä kertaan liikutaan veden päällä ja alla. Tavoitteena on löytää se viimeinen ranta, jolla edellisen pelin sankari odottaa.

Molemmissa peleissä liikutaan teknologisesti kehittyneen sivilisaation raunioissa. Viittaukset ilmastonmuutokseen ovat hienovaraisia, mutta niin on koko pelikin. FAR: Changing Tidesissa kun ei ole varsinaisesti juonta, eikä peli paljasta edes taustatarinasta mitään. Tarkoituksena on vain liikkua sivusta kuvatulla veneellä eteenpäin.

Nätiltä näyttävät maisemat ja sää muuttuvat pelin edetessä, ja kadonneen sivilisaation jäänteitä on näkyvissä merenpohjan rakennuksina, entisinä metsinä, jäätiköille lentäneinä laivoina ja muuna menneiden aikojen kuvastona. Meressä piisaa kiinnostavia yksityiskohtia, vaikka on silmiinpistävää, että syvyyksissä ei juurikaan ole elämää. Pieni, mutta tärkeä elementti, sillä peli sijoittuu post-apokalyptiseen maailmaan.

Purtilo kulkee aluksi pelkällä tuulivoimalla, eli purjeilla. Pelaajan vuorovaikutusta odottavat kohdat on merkitty turkooseilla pienillä ruuduilla, joten maston saa pystyyn työntämällä tällaisia kohtia. Samoin myös purjeita käsitellään tiettyä kohtaa vetämällä ja työntämällä, jotta tuuli saadaan puhaltamaan juuri oikealla tavalla. Liiallinen tuuli tai maston osuminen esimerkiksi suureen poijuun rikkoo purjeet. Sama pätee myös paatin höyrymoottoriin.

FAR: Changing Tidesissa ei voi millään tapaa kuolla, eikä epäonnistua. Rikkoutuneita purjeita voi korjata erityisellä korjauslaatikolla, joita löytyy sieltä sun täältä. Yhdessä laatikossa on rajallisesti virtaa, mutta missään vaiheessa en joutunut tilanteeseen, jossa en olisi löytänyt uutta vaivattomasti. Pelimekaniikka on siis samanlainen kuin pelin edeltäjässä.

Pelissä tulee säännöllisesti vastaan myös eräänlaisia akkuja, jotka muokkaavat venettä aiempaa paremmaksi. Purjeveneestä tulee höyryvoimalla kulkeva paatti, jonka hurjalla voimalla pääsee jopa seinien läpi, ja myöhemmin se muuttuu sukellusveneeksi. Höyryä saadaan aikaiseksi laittamalla tulipesään erilaista pääsääntöisesti meren pohjasta löytyvää roinaa. Tuli taas saadaan aikaiseksi pomppimalla palkeiden päällä, mutta sen kanssa pitää olla tarkkana, sillä liiallinen kuumuus rikkoo moottorin.

Paatin nopeutta voi säätää, ja myöhemmin käyttöön tulee toinen kytkin, jolla hallitaan sukellusveneen syvyyttä. Lisäksi meren uumenista löytyy menneestä sivilisaatiosta muistuttavia esineitä, kuten esimerkiksi soittolaatikoita, joilla ei kuitenkaan ole varsinaisesti muuta funktiota kuin tulipesän täytteenä toimiminen.

FAR: Changing Tidesin puzzlet ovat yksinkertaisia, eikä pähkäilyssä kestä pitkään. Haasteina ovat esimerkiksi erilaisten porttien aukaisut, eli tavoitteena on löytää veneelle kulkureitti joko veden pinnalla tai sen alla. Vaikeimmillaan portteja avataan samalla tapaa kuin miten purtilon höyrymoottoria pidetään käynnissä, mutta kuumempana. Tällöin on tarpeen pitää tulipesän lämpötila tarpeeksi korkeana, ja pitää huoli siitä, että moottori ei kuumene liikaa. Sitä estetään suihkuttamalla kuuman moottorin päälle vettä, ja samalla pitää varoa, ettei vettä roiski tulipesään.

Yksinkertaista, mutta niin antoisaa.

Eteerinen FAR: Changing Tides on yllättävän miellyttävä kokemus, vaikka siinä ei juurikaan tehdä muuta kuin nautitaan vaihtuvista maisemista ja pidetään laiva liikkeellä. Paatin kehittäminen pelin edetessä pitää paketin tuoreena, eikä tähän pieneen teokseen kyllästy missään vaiheessa. Peli ei varsinaisesti räjäytä tajuntaa, eikä se kutsu kuuden tunnin jälkeen uudelleen luokseen, mutta sai vaivattomasti aikaiseksi hyvää mieltä.

FAR: CHAGING TIDES

4

”FAR: Changing Tides on juuri sellainen tarpeellinen kokemus, mitä lääkäri on määrännyt, kun maailman meno tuntuu epävarmalta.”

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat