I Am Bread (iOS, PC, PS4)

08.10.2015 15:00 | Niklas Isberg

i_am_bread_arv_0kansiTekijä: Bossa Studios
Julkaisija: Bossa Studios
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: iOS, PC, PlayStation 4,
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 12,95 euroa.
Pelin kotisivu: http://www.iambreadgame.com
Arvostelija: Niklas Isberg

i_am_bread_arv_025

 

Lääkärisimulaatio Surgeon Simulatorin kasaan parsinut Bossa Studios lähestyy pelaajia nyt vähintäänkin yhtä erikoisesta näkökulmasta. Tällä kertaa nimittäin paahtoleipä lähtee…No, paahtomatkalle. Idea on itsessään jo niin järjetön, ettei oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Meininki on aikamoista tunteiden vuoristorataa, sillä hiilihydraatin täyteiseen matkaan sisältyy paljon kirosanoja ja hymähtelyä.

I am Breadin tarkoituksena on kiikuttaa vehnäinen ystävämme lämpöä hohkavien laitteiden äärelle, jotka takaavat täydellisen rusketuksen. Paahtiksen on syytä varoa myös huoneissa lojuvia inhoja otuksia, kuten muurahaisia, sillä ne tekevät leivästä syömäkelvottoman.

Vehnä menee helposti pilalle myös muista harmillisista asioista. Esimerkiksi lattialle pudotessaan leivän syömäkelpoisuus laskee nopeasti ja seinältä tarttunut home ei houkuttele haukkaamaan enää palastakaan. Pelaajan tehtävänä onkin ohjastaa kannikka esteiden lävitse keräämättä mukaan valtavia määriä ryönää.

i_am_bread_arv_01

Viljaisaa hassuttelua

Jotta I am Bread ei olisi pelkällä ruualla leikkimistä, on taustalle kynäilty taustatarinakin. Tohtori Murtonin asunto on nimittäin jatkuvasti sekasorron vallassa, eikä hän ole keksinyt tähän muuta selitystä kuin leipien vallankumouksen. Psykiatri kirjaa ylös Murtonin puheet ja toteaa miehen hulluksi, sillä vainoharhaisuudet tuntuvat lisääntyvän päivä päivältä. Miehestä itsestään se on suuri vääryys, sillä leivät ovat selvästi maanneet syyllisen näköisinä keskellä olohuoneen lattiaa.

Vainoharhainen myllerrys rakentuu monen huoneen välille, ja tarina etenee aina keittiöstä talon ulkopuolelle. Kenttien läpäisy ei ole helppoa ja ne vaativat ajoittain päättelyä, sillä leivän paahtaminen vessassa ei ole kovin ideaalia. Tutkiskelua helpottavat onneksi kerättävät parannukset, joiden avulla leipä ei mene pilalle lainkaan. Ne antavat vapaat kädet nuuskimiselle, jolloin oikean suunnan löytäminen helpottuu.

Tarinassa olleita alueita nähdään myös muissa pelimuodoissa, jotka ovat onneksi helposti lähestyttäviä. Esimerkiksi Bagel Race on hauskaa rinkelin pyörittelyä ja Rampagen särkyvien asioiden rikkominen patongilla on vapauttavaa. Vaikeusaste kasvaa kuitenkin entisestään Cheese Huntissa, kun paahtoleipä vaihtuu Tuc-keksiksi. Se on murenevaa sorttia, minkä takia seuraava askel pitää valita tarkasti.

Jokaisella leipätyypillä voi tarttua maailmassa lojuviin asioihin kannikan kulmilla ja eteenpäin liikkuminen tapahtuu lähes kaikkia näppäimiä hyödyntämällä. Ohjaustapa muistuttaakin hieman viime vuonna julkaistua Octodadia. Kuten lonkeroiskän tapauksessa, myös I am Breadissa täytyy liipaisimien painelu rytmittää oikein.

i_am_bread_arv_02

i_am_bread_arv_04

Paahtamisen vaikeus

Leivän liikuttaminen eri huoneiden halki on erittäin haastavaa. Välillä epäonnistuminen on hyvin pienestä kiinni, ja hermot joutuvat koetukselle. Yksikin väärä liike saattaa rampauttaa koko yrityksen. Mittari kertoo pelaajalle kauanko leivän ote vielä kantaa ennen kuin painovoima vetää puoleensa. Sitä kannattaakin seurata herkeämättä, sillä keskittyminen saattaa välillä kiinnittyä liikaa kikkailuun.

I am Bread haastaa pelaajan opettelemaan kontrollit läpikotaisin, sillä eteneminen on työlästä. Tarinan aikana hommaan pääsee kuitenkin paremmin sisälle, paitsi jos on kimpaantuvaa sorttia. Silloin viimeiseen kenttään eteneminen on työn ja tuskan takana.

Peli jatkaa Surgeon Simulatorin aloittamaa hupilinjaa, mutta ei kuitenkaan hauskuuta samalla tavalla. Pelaamisesta tulee pakosti hampaat irvessä suorittamista, vaikka huumoria viljelläänkin tasaisin väliajoin. Vaihtelua tuovat erilaiset pelimuodot, jotka pidentävät I am Breadin ikää huomattavasti. Hauskimmiksi pelitiloiksi osoittautuivatkin Bagel Race ja Rampage.

i_am_bread_arv_03

Viihdyttäviä ovat myös ääniraita ja ulkoasu, jotka molemmat istuvat muottiin paremmin kuin hyvin. Peli on pirteän näköinen ja graafinen tyyli lähentelee sarjakuvaa. Myös taustalla rullaava ääniraita tekee leipänä olemisesta asteen verran mukavampaa.

Bossa Studiosin I am Bread toimisi varmasti paremmin kaverin kanssa oluen nautiskelun ohessa. Sitä ei voi missään nimessä ottaa tosissaan, vaikka pelaamisesta onkin tehty ajoittain todella vaikeaa. Se on kuitenkin tiettyyn pisteeseen asti viihdyttävä ja maistuu ainakin pelaajille, jotka pitävät haasteista. Leipäsimulaattorista on vaikeaa mennä enää oudommaksi, mutta ken tietää – ehkä Bossa Studios yllättää jälleen.

 

 

Lisää aiheesta

Deep Dungeons of Doom (Mac, PC)

Hupsista, kirurgi poisti paksusuolen ja pudotti rannekellon vatsalaukkuun

I Am Sandvich!

Kahjopelikehittäjä työstää avoimen maailman seikkailua

Kissa niin tykkää leikkiä kasseilla ja niin minäkin

Mulkaisu: Surgeon Simulator Anniversary Edition

Surgeon Simulator Touch (iOS)

Viraalipelin kehittäjä varoittaa viraalipeleistä

 

Muropaketin uusimmat