UUSIMMAT

ICO & Shadow of the Colossus Classics HD (PS3)

02.03.2012 16:00 | Petteri Kaakinen

Tekijä: Team ICO/Bluepoint Games
Julkaisija: Sony Computer Entertainment Europe
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella)
Pelin kotisivu:ICO & Shadow of the Colossus
Arvostelija: Petteri Kaakinen

HD-kokoelmat saattavat tuntua joistain vain rahastuksilta, mutta Sonyn uusimman uudelleenjulkaisukokoelman kohdalla voi sanoa olevansa iloinen sen olemassaolosta. ICO ja Shadow of the Colossus ovat suhteellisen pienen piirin rakastamia pelejä.

Etenkin Shadow of the Colossuksen alkuperäinen julkaisu kärsi suuruudenhulluudesta, mikä johti tiettyihin teknisiin ongelmiin. Ne ovat kuitenkin saaneet uuden mahdollisuuden erinomaisen HD-paketin myötä.

Maailmasta eristyksissä

ICO-tiimin tarinankerronta on omalaatuisen pelkistettyä. Molemmat pelit vievät pelaajansa mukanaan lähes täysin ilman mitään dialogia. ICOssa sarvipäinen poika viedään kuolemaan linnaan, josta tämän on paettava löytämänsä tytön kanssa. Shadow of the Colossuksessa mies matkustaa syrjäiseen maahan pelastaakseen nuoren naisen. Ainoa keino tähän on metsästää pelimaailman eri kolkissa piilottelevat jättiläiset.

Molemmat nojaavat myös pelillisesti yksinkertaisiin ideoihin. ICOssa ratkotaan erilaisia ympäristöstä löytyviä simppeleitä ongelmia. Samalla raahataan Yorda-tyttöä ohi esteiden. Shadow of the Colossuksessa pelaaja pistetään uudestaan ja uudestaan Daavidin asemaan jännittävissä taisteluissa jättiläisiä vastaan.

Molemmat pelit jakavat varmasti edelleen mielipiteitä aika pitkälti samanlaisista syistä. Niin ICOn kuin Shadow of the Colossuksenkin maailmat on varsin tyhjiä paikkoja. Colossus tarjoaa kauniita maisemia, muttei juurikaan muuta tekemistä kuin ratsastamista paikasta toiseen jättien jahdissa. Valkohäntäisten liskojen sekä hedelmien metsästys tarjoaa hieman jotain ylimääräistä tekemistä, mutta muuten ympäristöjen tutkimisen palkintona on lähinnä hienojen maisemien ihastelu. Tämä tuo peliin omalaatuisen yksinäisyyden ja eristäytyneisyyden tunteen, joka voi toisaalta tuntua joistain tylsältä.

ICOn maailmaa ei tarjoa sen enempää vuorovaikutusta kuin Shadow of the Colossuskaan, vaikka sitä voikin pelata kahdestaan kaverin ohjatessa Yordaa. Sarvipäisen pojan mukanaan raahaamasta Yordasta ei ole kielimuurin takia hirveästi juttuseuraa eikä linnassa kohdata juurikaan muita kuin vihamielisiä varjohahmoja. Peli voi joistan myös tuntua turhauttavalta saattotehtävältä, sillä Yorda ei kykene suojelemaan itseään. Tunnelma on ICOssakin vahva, joten linnassa seikkailee mielellään. 

Sekä ICO:n että Shadow of the Colossuksen HD-päivitys on erinomainen. Kauniit musiikit kuulostavat edelleen erittäin hyvältä. Shadow of the Colossuksen soundtrack on kokonaisuudessaan yksi pelimusiikin kauneimmista. Molemmat pyörivät korkeammalla resoluutiolla sulavasti ja tekstuurejakin on rukattu uuteen uskoon, joten suttuisuus ei pistä silmään hirveän pahasti. Etenkin Shadow of the Colossus on kuin uusi peli, kiitos korkeana pysyvän ruudunpäivityksen. ICO hyötyy enemmän HD-resoluutiosta, sillä alkuperäinen julkaisu näyttää alhaisen resoluution takia puuromaiselta vähänkään isommalla ruudulla.

Molemmista peleistä huomaa sen kuinka tärkeää graafinen tyyli on lopputulokselle. Pelit olivat kauniita vuosia sitten ja ne ovat edelleen hyvän näköisiä, vaikka toinen niistä on jo yli 10 vuotta vanha. Molemmat tarjoilevat myös suhteellisen hyvän 3D-tilan. Shadow of the Colossus näyttää paikoitellen erittäin hienolta 3D:n ollessa päällä, joskin tämä tulee joskus ruudunpäivityksen kustannuksella, joka muistuttaa pahimmillaan PS2-versiota.

On vaikea sanoin kuvailla, mikä tekee lopulta näistä kahdesta pelistä niin erinomaisia. Ne ovat moniin muihin samaan genreen kuuluviin peleihin verrattuna varsin yksinkertaisia. Ehkä tästä voi kiittää osaltaan juurikin pelien minimalistista asennetta ja vahvaa tunnelmaa, joiden ansiosta myös pelkkä samoilu pitää otteessaan. Pelaajalle ei anneta mitään suoraan, vaan suurin osa jätetään mielikuvituksen varaan. Ehkä siksi pelimaailmoja on niin mukavaa tutkia. On ymmärrettävää, etteivät kaikki pidä tällaisesta kokemuksesta, mutta jos näitä ei ole vielä päässyt kokeilemaan, tämä kokoelma kannattaa napata pikimmiten mukaansa kaupasta. 

 

Lisää aiheesta

God of War Collection Volume II (PS3)

Halo Combat Evolved Anniversary (Xbox 360)

Shadow of the Colossus (PS2)

Tomb Raider Trilogy (PS3)

Lue myös

Alan Wake’s American Nightmare (Xbox 360)

Book of Unwritten Tales (PC)

Gears of War 3: Fenix Rising DLC (Xbox 360)

I Am Alive -ennakko (PS3, Xbox 360)

King Arthur II: The Role-playing Wargame (PC)

Syndicate (PC, PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat