Uusimmat

Arvostelu ”Jos tämä olisi elokuva, olisin lopettanut viiden minuutin kohdalla” – Tiny Tina’s Wonderlands -peli on huono vitsi, joka naurattaa korkeintaan Borderlands-faneja

05.04.2022 20:30 Tuukka Hämäläinen

Borderlands-sarjan itsenäinen spin off -peli ei suuria riskejä ota, eikä paljon naurata. Räiskintä on turhankin tuttua tavaraa, ja pelin huumorintaju karkottaa osan pelaajista takuuvarmasti.


Tiny Tina's WonderlandsJulkaisupäivä: 25.3.2022
Studio: Gearbox Software
Julkaisija: 2K Games
Saatavilla: PC, PS4, PS5 (testattu), Xbox One, Xbox Series X/S
Pelaajia: 1-4
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arviota varten: 2 tuntia


Borderlands-sarjan edellisestä osasta on vierähtänyt lähemmäs kolme vuotta, eikä Borderlands 3 (2019) tosiaankaan ollut mikään mestariteos. Ehkäpä siksi Gearboxin uutukainen Tiny Tina’s Wonderlands on ilmestynyt paljon pienemmällä pöhinällä kuin edeltäjänsä. Ei sillä, että syytä suurempaan mekkalaan olisikaan.

Tiny Tina’s Wonderlands on itsenäinen spin off -peli, joka on eräänlainen jatko-osa Borderlands 2:n (2012) aikanaan saamalle laajennukselle Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep (2013). Wonderlandsin keskiössä on aiemmista peleistä tuttu räjähdeintoilija Tiny Tina, joka toimii pelinjohtajana omassa fantasiaroolipelissään. Tämä on siis eräänlainen ”peli pelin sisällä”, eikä sillä ole mitään tiukkaa sidettä Borderlands-pelien tarinaan.

Käytännössä Tiny Tina’s Wonderlands ottaa Borderlands 3:n mekaniikat ja heittää ne parodiseen fantasiamaailmaan. Viholliset voivat olla lohikäärmeitä ja luurankoja, mutta aseistukseen mahtuu silti rynnäkkökiväärejä ja kaikkea muuta Borderlandsista tuttua.

Tutulta kaikki tuntuukin, aivan läpikotaisin tutulta. Hahmonkehitystä on vähän muutettu ja taikavoimat ovat hieman uudenlaisia erikoiskykyjä, mutta pelissä ei tunnu olevan muita oikeita uudistuksia kuin Overworld, eli eräänlainen pelilauta jolla liikutaan varsinaisten pelialueiden välillä.

Perusteiltaan Tiny Tina’s Wonderlands toimii kyllä, ja jos pitää Borderlandsin räiskinnästä ja visuaalisesta tyylistä, pitää varmasti tästäkin. Jos peliltä ei odota mitään uutta ja ihmeellistä, se tarjoilee pelisarjan faneille juuri sitä mitä he kaipaavatkin, vain vähän lyhyemmässä mitassa.

Ikävä kyllä Tiny Tina’s Wonderlandsia vaivaavat myös kaikki samat ongelmat kuin Borderlandsia ylipäätään. Tehtävät ovat todella lineaarisia ja geneerisiä, ja tietysti lootin määrä on jo parin pelitunnin aikana niin järjetön, että varusteiden vertailuun ja järjestelyyn tympääntyy helposti. Osa aseista on myös tuntumaltaan niin hirveitä, että ne tuntuvat lähinnä loukkaukselta pelaajalle.

Suurin kompastuskivi Tiny Tina’s Wonderlandsissa on kuitenkin huumori, joka joko miellyttää tai sitten ärsyttää ihan tosissaan. Pelissä on laadukkaita ääninäyttelijöitä, kuten Will ArnettAndy Samberg ja Wanda Sykes, mutta hekään eivät voi pelastaa käsikirjoitusta, joka on täynnä latteita vitsejä ja yliampumista. Ja kun jo parin tunnin aikana vihollisten hassunhauskat sutkautukset on ehtinyt kuulla kymmeneen kertaan, alkavat nekin tympiä pahasti.

Oikeasti Tiny Tina’s Wonderlandsia pelaisi mieluummin, jos kaikki hahmot vain pitäisivät turpansa kiinni.

Pelin ytimessä oleva Tiny Tina, jota näyttelee myös Horizon Zero Dawnista (2017) ja sen jatko-osasta tuttu Ashly Burch, oikeastaan tiivistää sen, mikä tämän pelin tyylissä on niin raivostuttavaa. Tiny Tinan repliikeistä ehkä yksi kymmenestä on huvittava, ja ne kaikki karjutaan pelaajan korvaan ikään kuin volyymi ja ylinäyttely voisivat paikata heikkoa laatua. Jos tämä olisi elokuva tai tv-sarja, olisin lopettanut viiden minuutin kohdalla.

Ylipäätään Tiny Tina’s Wonderlands on niitä ”metelipelejä”, joissa äänimaailma on turboahdettu aivan täyteen ja pelatessa saa helposti päänsäryn. Sillä ei ole mitään erityistä tyylitajua tässäkään suhteessa, mutta kukapa nyt sellaista Borderlands 3:n jälkeen olisi odottanutkaan. Tarina on myös tietysti täysin yhdentekevä, eli sikälikin äänet voisi laittaa mutelle.

Tiny Tina’s Wonderlands kelpaa varmaan niille, jotka muutenkin ovat Borderlandsin tyylistä pitäneet. Pelistä täyttä hintaa maksavien kannattaa kuitenkin tietää, että How Long to Beat -sivuston mukaan kyseessä on merkittävästi lyhyempi peli kuin Borderlands 3. Pelaajien listaamien läpäisyaikojen perusteella nyt puhutaan lähes puolet lyhyemmästä pelistä, vaikka hintalapussa lukee vähintään 70 euroa.

Sivuhuomiona on myös todettava, että PS5:lläkään peli ei näytä tai tunnu erityisen vaikuttavalta. DualSense-ohjaimen ominaisuuksia ei käytetä mitenkään päräyttävästi, ja Performance Mode sai jostain syystä koko maailman näyttämään pikselimössöltä.

TINY TINA’S WONDERLANDS

Arvosana: 2/5

”Tiny Tina’s Wonderlands on geneerinen räiskintä, joka luulottelee olevansa hauska.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat