Juiced (PS2)

22.08.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Juuri kun suuri yleisö on toipunut erinomaisesta Need for Speed: Underground -sarjan jatko-osasta, tulee markkinoille yhä useampia tuning-kulttuuriin pohjautuvia ajopelejä. Näistä yksi on Juiced, joka oli pitkään heitteillä Acclaimin joutuessa konkurssiin, kunnes tilalle löydettiin uusi kustantaja. Tekijätiimi on saanut samalla hieman lisäaikaa tuotteensa viimeistelyyn, ja joitakin muutoksia onkin tehty viime vuonna lehdistölle jaettuun ennakkoversioon verrattuna.

Pelin ytimen muodostaa uratila, jossa pelaaja saa tukun taaloja alkupääomaksi ja ryhtyy tavoittelemaan Angel Cityksi nimetyn kaupungin nopeimman katukuljettajan titteliä. Tapahtumat valitaan kilpailukalenterista, ja vastustajista on tällä kertaa tehty ihan oikeita hahmoja, eikä vain kasvottomia konekuljettajia. Näiden pelaajalle antamaa kunnioitusta mitataan pisteissä, joita saa lisää paitsi menestymällä hyvin, myös välttämällä kolarointia muiden kanssa. Voitoista voi lyödä myös vetoa, ja uhkapelin panokseksi käy paitsi raha, myös omat autot. Riskin ottaminen tuo mukavasti jännitystä, sillä häviäminen tarkoittaa pahimmassa tapauksessa monen pelitunnin hukkaan menoa.

Stereot täysille ja karvanopat heilumaan

Juiced sisältää 50 erilaista autoa viritettäväksi, ja mukana on myös yli 200 oikeaa varaosaa. Valitettavasti kustomointi ei onnistu vapaasti, sillä pelaaja saa parempia osia käyttöönsä asteittain. Rahaa kuluu myös korjauskuluihin, ja mikä ihmeellisintä, pelaaja maksaa myös vastustajille aiheuttamansa vauriot. Erilaisia kilpailutyyppejä on vain muutama, ja nekin ovat kaikki aikaisemmin nähtyjä. Tekoälykuljettajat antavat kovan vastuksen: pienikin virhe kilvanajossa kostautuu usein palkintosijojen ulkopuolelle jäämisenä. Pelaaja pääsee myös kokoamaan oman kilpailutallinsa, jossa pisteitä kerätään toisten konekuljettajien avulla.

Ulkoiset puitteet ovat kunnossa, mutta Need for Speed: Underground- tai Midnight Club -sarjojen tasolle ei sentään päästä. Kaupunkiympäristö on melko staattinen, ja tunnelma on yhtä kiihkeä kuin Keravan keskustoria kiertävien karvanoppa-corollien kokoontumisajoissa. Taustalla rähisevät moottoriäänet ja lisenssijumputus hoitavat tehtävänsä, mutta millään tapaa mieleenpainuva kokemus ei ole kyseessä.

Juiced on valitettavasti väliinputoaja raskaassa sarjassa, ja sen kohtaloksi koituu erittäin kovatasoinen kilpailu. Mielenkiintoiset pelihahmot ja toimiva uratila pelastavat paljon, mutta miksi vaivautua, kun parempaakin on tarjolla.

tekijä: Juice Games
julkaisija: THQ
testattu: PlayStation 2
saatavilla: PlayStation 2, Xbox, pc
pelaajia: 1- 2, 2- 6 verkossa
pelin kotisivu: www.juiced-racing.com