Uusimmat

Kazook (PSP)

17.04.2007 12:37 Mikko Rekola

Xplosiv tunnetaan julkaisijana, jonka edustamat nimikkeet eivät ole aivan sieltä tavallisimmasta päästä. Erikoista linjaa jatkaa myös Kazook, joka haastaa itsensä WarioWaren.

Kazookin asearsenaaliin kuuluvat mielenkiintoiset pelihahmot, sarjakuvamainen grafiikka ja täysin sekopäinen meininki. Ovatko pyssyt täynnä ruutia vai tuleeko kohtalokas kaksoislataus?

Kun peliä ryhdytään suunnittelemaan tietyn nimikkeen parannetuksi kopioksi, on kehitystiimin oltava kaikin puolin tarkkana. Esikuvan pahimmat virheet tulisi välttää, mukaan olisi saatava annos omaperäisyyttä ja lopulta kokonaisuuden pitäisi kiinnostaa mahdollisimman suurta pelaajakuntaa.

Kazookin kohdalla resepti on ollut selvä ensimmäisistä suunnitelmista lähtien. Tarjolla on 30 minipeliä ja kasa mielenkiintoisia hahmoja. Omaperäisyyttä tarjoaa sarjakuvamaisen räväkkä ulkoasu ja mauton huumori. Mitään varsinaista uutta ei nähdä, mutta tällä kertaa panostetaan erilaiseen toimintamalliin.

Yksinpeliä voi tahkota kolmen pelimuodon voimin. Tarinassa edetään minipelistä toiseen. Voittamalla saa auki aina uuden minipelin. Halukkaat voivat kokeilla myös selviytymiseen pohjautuvaa pelimuotoa tai erityistä pirskepelitilaa. Selviytymisen ideana on voittaa mahdollisimman monta taistelua putkeen. Häviöstä joudutaan laulukuoroon. Huvittelupelitila on huomiota herättävästä nimestään huolimatta, vain yksittäisten otteluiden pelaamista konetta vastaan tai kaverin kanssa.

Heitetäänkö pois kaikki järjen häivät?

Vajaan parinkymmenen hahmon parista löytyy sumopainijoita, zombeja, rantapimuja ja ufoja, mutta niissä ei ole juuri käytännön eroja. Suurimmat erot löytyvät lähinnä ulkonäön ja naurunpurskahduksien saroilta. Hahmot ovat hauskoja parin ensimmäisen pelikerran perusteella. Sen jälkeen uutuudenviehätys vaipuu unholaan.

Unholasta ovat kotoisin minipelitkin, sillä tarjolla on useita kummallisia pelimuotoja. Sensuroijana tehtäväsi on tarkkailla radioon saapuneita räppäreitä. Tarpeen vaatiessa pelaajan täytyy sensuroida katujen kasvattien rumimmat kommentit koskien alkoholia, pommeja ja liiallista seksuaalisuutta. Idea on huvittava, mutta toteutus on turhan tavanomainen. Pelimuoto onkin lähinnä nopeuspeli, jossa tulee painaa oikeaa näppäintä oikeaan aikaan.

Muissa peleissä heilutaan esimerkiksi hautausmaalla haulikon kanssa zombeja teurastamassa. Mukaan on mahtunut myös jokaisen partypelikokoelman vakiojäsenenä tunnettu pong. Tällä kertaa hahmot ohjaavat omituisia aluksia ja kuulan sijasta pisteitä tahkotaan luonnonsuojelijoiden suosikkikissalla. Pelimuodot kattavat mukavasti erilaiset pelityypit, mutta jokainen peliin mahtunut oivallus olisi vaatinut enemmän haastetta.

Ulkoasu on vanhahtava joka osa-alueella. Sarjakuvamainen grafiikka on eloisaa, mutta sahalaitoja ja kankeita hahmomalleja on liikaa. Positiivisena yksityiskohtana pelialueet poikkeavat tuntuvasti toisistaan. Hautausmaalla on todellakin synkkää, kun taas rannalla aurinko paistaa. Myös audiopuoli on monipuolinen. Hahmojen rääkäisyt ja karjahdukset naurattavat vakavampaakin pelaajaa. Valitettavasti musiikit ovat yksinkertaisuudessaan karmivat. Toistuvat rytmit repivät hermot riekaleiksi vain parin minuutin pelin jälkeen.

Ja lähdetäänkö rannalle?

Peliä vaivaa kertakäyttöisyys. Ideat ovat fantastisia, mutta toteutus on jäänyt aina puolitiehen. Kun sekoilijan ura on tahkottu läpi, katoaa mielenkiinto peliä kohtaan lopullisesti. Sitä jaksaa kokeilla vielä kerran kaverin kanssa hymyillen typerälle huumorille, mutta WarioWaren kaltaista addiktiota ei tule. Jos minipelit olisivat olleet hieman haastavampia ja uratilassa olisi  kunnollinen tarina, voisi tilanne muuttua.

Kazook on outo lintu. Se tarjoaa parit kunnon naurut ja perinteikkäät rämpytystuokiot, mutta lisäarvoa ei ole tippaakaan. Mikään pelin osa-alueista ei ole täysin hukassa, mutta ainoastaan omaperäisyys on toivotulla tasolla. Jatko-osaa varten kaivattaisiin WarioWaren addiktiivisuutta ja viimeistellympiä minipelejä.

 

Tekijä: Monte Cristo Games
Julkaisija: Xplosiv
Testattu: PSP
Saatavilla: PSP
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.montecristogames.com/extreme-party/en/about.html

Minipelikokoelmat...

Katso tilanne vastaamatta