Kinectimals: Now with Bears! (Xbox 360)

13.12.2011 17:00 | Juho Anttila

Tekijä: Frontier Developments
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Xbox 360 Kinect
Saatavilla: Xbox 360 Kinect
Pelaajia: 1. 2-4 (samalla koneella)
Pelin kotisivu: http://www.kinectimals.com
Arvostelija: Juho Anttila

Harva asia maailmassa on niin mukavaa kuin pienten karvaisten eläinvauvojen helliminen. Kinectimals veti tästä narusta vedoten pelaavan kansan eläinrakkaisiin. Mutta löytyy niitä muitakin eläimiä kuin jo nähtyjä kissoja!

Uusi Kinectimals ei oikeastaan ole uusi, vaan uudelleenjulkaisu. Tutun Kinectimalsin kylkeen on lätkäisty myös ladattavana lisäsisältönä julkaistu karhusaari. Tarjolla on siis tuplasti rapsuteltavaa ja leikitettävää.

Kinectimals on kuitenkin enemmän kuin pelkkä virtuaalilemmikki. Se on kokonainen seikkailu, löytöretki merirosvosaaren kätköihin keskelle hauskoja leikkejä. Toisin sanottuna Kinectimals on kokoelma minipelejä. Kinectillä. Kuka olisikaan arvannut.

Näyttämö on varattu karvapalloille

Ennen kuin pureudumme Kinectimalsin pelillisiin ominaisuuksiin on syytä antaa näyttämö hetkeksi pääosan esittäjien haltuun. Erilaiset kissat ovatkin jo tuttuja kaikille Kinectimalsia ennestään pelanneille, mutta karhut ovat uusia tuttavuuksia. Yhtäläisyydet ovat silti silmään pistäviä. Samanlaisia karvapalloja ne nalletkin ovat.

Eräänlaista pseudorealismia tavoitteleva animointi jaksaa hämmästyttää. Elukat ovat melkein kuin oikeita eläimiä, joskin tavallista taitavampia sellaisia. Venäläisestä sirkuksesta voisi löytää tällaisia temppuja tekeviä karhuja, mutta ei missään nimessä luonnosta.

Vaikutelma on joka tapauksessa hämmentävän elävä. Kissoihin verrattuna karhujen telmimiseen on saatu mukaan myös nallemaista otetta, mutta pohjimmiltaan otukset on kuitenkin veistetty, jos ei samasta puusta, niin ainakin samasta metsiköstä. Kun lemmikki tulee ja nuolee kuvaruutua tai pyytää leikkiin, ei moisesta jaksa silti nillittää. Näihin kavereihin on helppo tykästyä.

Myös muu visuaalinen ilme on aihepiiriin sopivalla tavalla sadunomainen ja kesäinen. Karhusaari muistuttaa kissojen tuttua asuinpaikkaa liiankin erehdyttävästi. Vaikka kyse on aivan uudesta alueesta, ei tätä välttämättä huomaisi, jos ei tietäisi. Enemmänkin olisi voinut irrotella.

Laiva on lastattu minipeleillä

Niin hellyttäviä kuin virtuaalielukat ovatkin, ei niiden rapsuttaminen jaksa kiinnostaa edes perheen pienimpiä loputtomiin. Kaverin kanssa on päästävä leikkimään ja puuhastelemaan. Tässä vaiheessa on pakko toistaa kirosana ”minipeli”.

Alkuperäisen pelin tapaan myös karhusaaren seikkailussa pelaajaa ohjaamassa on puheripulia sairastava karvainen pikkupörriäinen. Mikälie otus onkaan on ilmiselvästi sukua kissasaaren vastaavalle öttiäiselle, joskin välit ovat piruilun määrästä päätellen, jos eivät sentään kylmät, niin ainakin kilpailulliset.

Pelaajaa kuljetetaan haasteesta toiseen. Käytännössä kaikki, mitä nallen kanssa puuhaa kartuttaa kokemuspistetiliä. Tasaisin väliajoin mittari saavuttaa rajapyykin, jolloin pelattavaksi aukeaa uusi haaste tai alue. Uuden paikan avautumista odotellessa voi leikkiä lemmikkinsä kanssa erilaisilla leluilla, harjata ja rapsuttaa pentua tai harjoitella erilaisia temppuja.

Haasteet ovat pieniä minipelejä, joissa heitetään palloa, kiivetään puuhun, heitetään palloa, ajellaan radio-ohjattavalla autolla, heitetään palloa tai, no, ymmärsitte jo idean. Vaihtelua saisi siis olla enemmänkin, sama peli on sama vaikka pallon koko ja väri vaihtuisi ja sienien sijaan tähdättäisiinkin maalitauluihin.

Minipelien liikkeentunnistus on toteutettu laadukkaasti, joskin heittopeleissä peliväline lähtee välillä vähän minne sattuu. Haasteiden monipuolisuus jättää toivomisen varaa. Aikuinen kyllästyy nopeasti, lapsi jaksaa pidempään. Pelillisesti karhusaari ei tuo kissaseikkailuun nähden soppaan mukaan juuri mitään uutta, mikä on pieni sääli. Paukut on upotettu eläinten animointiin luovuuden sijaan.

Hyvä lastenpeli on se sama vanha hyvä lastenpeli

Kinectimals on pohjimmiltaan hyvin toteutettu mutta kovin yksinkertainen lastenpeli. Sen lumovoima perustuu täysin esittämiensä lemmikkien viehätysvoimaan. Onneksi karvaturrit ovat siinä määrin lumoavia, että niitä virtuaalirapsuttelee ilokseen vähän laiskemmankin pelikokemuksen varjolla. Olisipa vain mukavaa, jos huiman hienon animaatioteknologian ympärille kehitettäisiin monipuolisempi pelikokemus.

Virtuaalilemmikeissä on muutenkin aitoon asiaan verrattuna tiettyjä etuja. Ne eivät tee jätöksiään lattialle tai vingu huomiota silloin, kun tahtoisi tehdä jotain muuta. Eivätkä ne toden totta tunge väkipakolla sänkyyn silloin, kun haluaisit saada nukkua edes hetken rauhassa. Kinectimalsin kaltaisille peleille on siis tilausta.

Kinectimals: Now with Bears! on jo ennestään kivan Kinectimalsin paras versio. Pelillisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta, tai ehkä juuri siitä johtuen, on vaikea keksiä syitä, miksi Kinectin omistavan lapsiperheen ei kannattaisi hankkia peliä. Aikuiselle pelillä on sen sijaan aika vähän tarjottavaa puhumattakaan siitä, ja nyt kerron teille salaisuuden, että oikea lemmikki on kuitenkin kaikesta huolimatta mukavampi leikkikaveri.

Alkuperäisen pelin jo omistavien ei myöskään tarvitse ostaa koko peliä uudestaan päästäkseen peuhaamaan karhujen kanssa. Sen sijaan he voivat lunastaa nallet ja uuden seikkailun pelattavakseen 1200:n pisteen hinnalla. Se ei ole kovin paha hinta lisäosasta, jonka avulla piltit saa pysymään hiljaisina useamman illan ajan. Ensikertalaisille tarjolla on puolestaan lähes tuplamäärä sisältöä alkuperäiseen peliin nähden. Ei siis mikään huono diili.

 

Lisää aiheesta

Kinect-julkaisupelit testissä: Dance Central, Kinect Adventures, Kinect Joyride, Kinect Sports ja Kinectimals

Kinectimals on se peli tai pikemminkin ohjelmalelu, jota odotin etukäteen kaikkein eniten. Nyt valmiin lemmikkieläinsimulaattorin kohdattuani olen puoliksi onnellinen, puoliksi vähän pettynyt. Kinectimals on ehdottomasti se ohjelma, jolla Kinect-sensorin toimivuutta voidaan esitellä teknisessä mielessä kaikkein hienoimmin. Se on myös suloisin, kaunein ja viehättävin peli / lemmikkisimulaatio / ohjelmalelu sitten Nintendogsin. Pelinä se ei kuitenkaan ole ihan niin täydellinen.

Lue  myös

Air Conflicts: Secret Wars (PC, PS3, Xbox 360)

Anno 2070 (PC)

Dance Central 2 (Xbox 360)

Dragon Quest Monsters: Joker 2 (DS)

Fruit Ninja Kinect (Xbox 360)

Gunstringer (Xbox 360)

Rise of Nightmares (Xbox 360)

Saints Row The Third (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat