UUSIMMAT

King of Fighters XIV on taistelupelifaneille täyttä timanttia (PS4)

12.09.2016 17:00 | Eric Hartin

King of Fighters XIVTekijä: SNK
Julkaisija: Deep Silver
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PlayStation 4
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella ja internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.snkplaymore.co.jp/us/games/kof-xiv/
Arvostelija: Eric Hartin

kingoffightersxiv_arv_04

 

SNK:n tarina on ollut täyttä jännitystä. Harva muu yritys on käynyt konkurssin partaalla niin montaa kertaa, mutta silti yhä vain sinnittelee mukana pelejä tekemässä. On tavallaan yllätys, että nykyinen SNK edes tekee konsolipelejä – ja vielä suurempi, että vaivautuvat tekemään taistelupelejä.

SNK:n King of Fighters on aina jäänyt suosiossa Capcomin vastaavan Street Fighter -sarjan varjoon. King of Fighters kuitenkin poikkeaa Street Fighterista merkittävästi, mutta ulkopuolinen ei välttämättä sitä huomaa. King of Fighters on kuitenkin huomattavasti nopeatempoisempi peli niin hyvässä kuin pahassa. Tämä tekee taisteluista hektisempiä, mutta myös kaaoottisempia.

Järjestelmä ei pohjimmiltaan ole edellisestä pelistä suuresti muuttunut. Ensin valitset 50 hahmon valikoimasta oman kolmen hahmon tiiminsi, sitten tiimin järjestyksen ja sitten menoksi. Kun erä loppuu tiimin jäsenen tainnutukseen tai aikaan, vaihtuu hävinneeltä osapuolelta toinen hahmo kehiin.

Kahteen lyöntiin ja potkuun jaettu neljän napin järjestelmä on yksinkertainen. Näiden lisäksi jokainen hahmo pystyy liikkumaan monella eri tavalla: juoksemalla, neljällä eri hypyllä, kierimällä ja joskus hahmoilla on omia vaihtoehtoja kuten ilmasyöksyjä. Juuri tämä tekee taisteluista niin hektisiä: tapoja päästä sisään on niin monia, että pelistä muotoutuu huomattavan hyökkäyspainotteinen jo ihan vaihtoehtojen vuoksi.

King of Fighters XIV

50 hahmon valikoimasta 17 on täysin uusia tuttavuuksia, jotka ovat kaikki kaheleita omalla tavallaan. Löytyy itselleen mutiseva ylipirteä sähkötyttö, kiinalaisesta ooperasta hieman liian innostunut nainen sekä dinosauruspukuun tälläytynyt luchador-painija. Erot ulkonäössä eivät kuitenkaan muuta sitä faktaa, että monet King of Fightersin työkalut ovat niin universaaleja, että hahmon työkalut eivät aivan hirveästi vaikuta pelityyliin. Toisaalta tämä tarkoittaa, että hahmo ei määrää pelityyliä, mutta toisaalta tämä saa hahmojen pelityylit tuntumaan hyvin homogeenisilta.

Hahmoista puheenollen

Yksinpelaajalle on tarjolla tavanomaiset pelitilat. Tarinatila on käytännössä sama kuin monien muiden pelien pelihallitila. Seassa on muutama välipätkä ja ennen joitakin ennalta määrättyjä taisteluita hahmot juttelevat niitä näitä. Tämän lisäksi KOFXIV sisältää myös perinteisen harjoittelutilan sekä ns. ”trial”-tilan, jossa käydään läpi comboja. Kokenut kamppailija käy ne läpi  yhdessä illassa. Tosin ne eivät varsinaisesti edes opeta käyttämään pelin järjestelmiä, mikä on vähän hämmentävää.

King of Fighters XIV

Sarjan edelliseen peliin nähden KOFXIV on huomattavasti helpompi sisäistää. Vaikeita asioita on: ammattilaisten combot ovat suhtellisen pitkiä ja super-liikkeet ovat yhtä vaikeita tehdä kuin aina ennenkin. Uusille pelaajille löytyy ns. rush, mikä on pieni liikesarja, joka päättyy super-liikkeesseen. Tämän voi tehdä painamalla kevyttä lyöntiä useita kertoja. Hyville pelaajille tästä sarjasta ei sen kummempaa hyötyä ole: ensinnäkin liikesarjasta lähtevä lämä on hyvin vähäistä ja toisekseen hyvät pelaajat osaavat myös rankaista moisen käytöstä.

Nettipuoli on ehkä parempi kuin missään SNK:n aiemmassa pelissä. Huonoja matseja on ollut, sillä suodattimet eivät oikein toimi odotetulla tavalla ranked-pelitilassa. Joskus matseja saattaa tulla jopa Jenkkilästä ja Japanista asti, jolloin hyvä peli on sula mahdottomuus. Suurimman osan ajasta taistelut kuitenkin pysyvät Euroopan sisällä, jolloin matsit toimivat moitteettomasti.

King of Fighters XIV

King of Fighters XIV alleviivaa sen mikä genressä on tärkeää. Pelattavuus on pahuksen hiottua ja edellisten pelien virheistä on selkeästi todettu. Olisikin sääli, että ihmisiltä jäisi peli kokematta vain sen vuoksi, että se näyttää kilpailijoitaan rumemmalta. Muuten tarjolla on täyttä timanttia.

 

King of Fighters XIV

 

Lisää aiheesta

Killer Instinct on nautittava mätke ja oiva nettipeli (PC)

Koihime Enbu ponnistelee pornosta tyttötappeluksi (PC)

Pokkén Tournament kaipaisi rutkasti hiomista (Wii U)

Shadow of the Beast on kunnianhimoinen mutta ei kovinkaan hauska tappelupeli (PS4)

Tokyo Mirage Sessions #FE hämmentää Tokion kaduilla, popkulttuurilla ja repaleisella tarinalla (Wii U)