Kingdom Hearts 1.5 Remix HD (PS3)

14.10.2013 14:12 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Square Enix
Julkaisija: Square Enix
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.kingdomhearts.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Kun aikoinaan kuulin ensimmäisen kerran peli-ideasta, jossa Final Fantasy -hahmoja yhdistetään klassisiin Disey-maailmoihin hahmoineen, pidin koko hommaa jonkinlaisena vitsinä. Sarjan ensimmäinen peli oli kuitenkin loppujen lopuksi varsin maistuva toimintaroolipeli, joka osasi kääntää absurdin ideapohjansa voitokseen.

Sittemmin sarja on uusien osien myötä muuttunut yhä synkeämmäksi ja korkealentoisemmaksi. Kingdom Heartseihin myöhemmässä vaiheessa tutustuneille kärryillä pysymisessä voi olla jo hienoisia haasteita. Sarjan pari ensimmäistä peliä remasteroituina HD-versioina tarjoileva Kingdom Hearts 1.5 Remix HD onkin siinä mielessä tervetullut tuote.

Paketti sisältää täydelliset, uudelleen kasatut ja lisäsisällöllä kuorrutetut versiot sarjan kahdesta ensimmäisenä pelistä, eli alkuperäisestä Kingdom Heartsista ja alun perin GBA:lle julkaistusta Chain of Memoriesista. Chain of Memoriesista leikkauspöydälle on päätynyt tosin pelin myöhempi, Euroopassa aiemmin julkaisematon PlayStation 2 -versio. Lisäksi paketissa on mukana vähän yli parituntinen juonisynopsis Kingdom Hearts 358/2 Daysistä.

Varsinainen remasterointi on laadukas. Grafiikka on näyttävää, animaatio sulavaa ja uudet ominaisuudet pomoineen ja muine lisäsisältöineen lämmittävät mieltä. Erityisen tervetullutta on se, että alkuperäisen Kingdom Heartsin suhteellisen kiikkerät ja epävarmat kontrollit on heitetty romukoppaan ja niiden tilalle on otettu Kingdom Hearts 2:n huomattavasti sulavampi ratkaisu.

Aika ei kultaa muistoja

Valitettavasti erityisesti ensimmäisessä Kingdom Heartsissa on ongelmia, joita suurinkaan hiominen ei korjaa. Se kärsii ensinnäkin pienistä, ahtaista ja usein karuista kartoista. Samalla se vaatii pelaajalta vaativia tasohyppelysuorituksia, mikä helposti maastoon jumittuvan kameran ja hyppyjen pituuden hankalan hahmottamisen takia saa aikaan tarpeettomia ärräpäitä.

Tilanteen mahdottomuus tosin paljastui ilmeisesti myös sarjan tekijöillä, sille sarjan myöhemmissä osissa tasohyppelyn merkitystä on huomattavasti vähennetty, ja pääpaino siirretty taistelujärjestelmään. Reaaliaikainen, tiimipohjainen taistelu on kaikessa yksinkertaisuudessaan edelleen viihdyttävää, ja tarinan seuraaminenkin on parempi audiovisuaalien ansiosta entistä mielenkiintoisempaa.

Chain of Memories on sarjan jonkinasteinen outolintu, joka hylkää sen perinteisen taistelujärjestelmän ja koko etenemisen korvaten ne eräänlaisilla keräilykorteilla. Käytännössä kaikki peliin liittyvä taisteluliikkeistä uusiin huoneisiin on sidottu erilaisiin kortteihin. Suurin osa peliajasta kuluu korttipakkoja manageroidessa ja uusia kortteja metsästäessä.

Keräilypelikorttifriikit varmasti arvostavat, mutta valitettavasti Chain of Memories ei kuulu sarjan suosikkeihini.

358/2 Daysistä olisin mielelläni nähnyt kokonaisen pelin, ja paketin mainonnassa sen puutetta ei ehkä ole mainostettu tarpeeksi selväksi. Juonisynopsis on kuitenkin pätevää jälkeä ja omalta osaltaan palvelee paketin roolia eräänlaisena juonikertauksena pian uuden osansa saavalle sarjalle.

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix on hieman ristiriitainen kokonaisuus. Se tarjoaa yhden varsin hyvän ja yhden mukiinmenevän toimintarooliseikkailun sopuhinnalla, mutta samalla se kärsii samasta ongelmasta kuin moni muukin remaster-paketti. Pelien yleinen taso on kehittynyt niin paljon, ettei komealla kuorrutuksella korjata kaikkia vanhojen teosten puutteita, saati tiettyä vanhanaikaisuutta. Silti kokonaisuus on plussan puolella, ja jäänkin odottamaan mielenkiinnolla paitsi Kingdom Hearts 2:sta ja kavereista epämääräisesti lupailtua remaster-pakettia, sekä myös itse Kingdom Hearts 3:sta.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Kingdom Hearts 2 (PS2) 

Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance (3DS) 

Kingdom Hearts Re:Coded (DS) 

Kingdom Hearts: Chain of Memories (GBA)

Lue myös

Arma III (PC)

Beyond: Two Souls (PS3)

Forza Horizon autopakettikatsaus (Xbox 360)

Puppeteer (PS3)

Rain (PS3)